Augļu kekss

041


Recepte:

180g miltu un 1 t.k. cepampulvera
150g cukura un 1 ēd.k vaniļas cukura
2 olas
100g olīveļļas ( var sviestu)
pustējkarote kanēlis
pustējkarote krustnagliņas
(es vēl ingveru ņēmu)
Augļi ( daudzums pēc izvēles)


Olas saputot ar cukuru, pievienot olīveļļu un sajaukt.
Izsijātus miltus ar cepampulveri vai nu sajaukt ar karoti ar olu masu, vai nu sajaukt ar mikseri ( izmantot vismazāko ātrumu, neputot!)
Pārliet formā un sakārtot augļus. Cept aptuveni 25 min.


040


042


043

Sunny boy

Arī septembris jau iet uz beigām un arī pēdējās siltās dieniņas, izskatās, ka jau beigušā.... Īstais rudens sāk valdīt Latvijā ar visu, kas piederās šim gadalikam - peļķēm un lietussargiem, drēgnām dienām un siltām zeķēm, tumšiem vakariem ar karstu tēju un smaržīgo ābolu pīrāgu.

Es vēl paspēju noķert pēdējo silto un saulaino rudens vakaru - devos ar bērnu skatīties, kā iet vilcieni.

02


Nopirkām pa ceļam lauku pienu un svaigas bulciņas ar āboliem. Piens izrādījās diezgan salds un Rojam garšoja - viņš viens pats litru arī izdzēra. Toties bulciņas, nez kāpēc, ignorēja.

01


03


04 copy


05


06


07


09


010


08


012


013



011


- Kas tā tāda ir?
- Pīle.
- Kā viņu sauc?
- Kaija!
- ... Kāpēc viņa cepurē?
- Viņai tur ligzda!
- Tu pabarosi pīli Kaiju ar bulciņu?
- Nē! ES nevaru!
- Kāpēc:?
- Viņa neredz manu rociņu ar bulciņu!
- Kāpēc?
- Viņai nav actiņas!

014


015


016


017


018

Veltījums visām apkrāptām sievietēm...

Vakar nejauši noklausījos divu draudzeņu sarunu, kas apsprieda trešās draudzenes vīra neuzticību! Viena no viņām izspļāva, ka varētu paņemt lielo nazi, nogriezt pautus, sagriezt gabaliņos, uzvārīt un likt vīram apēst! Nu kaut-kas drausmīgs! Tā jau līdz cietumam nav tālu!

Tām, kam ir aktuāli vai gribās atriebties, es iemācīšu, kā pagatavot pautus. Nē, ne vīra, Dievs pasarg! Buļļa pautus!

Un tā, asinskārās, ņemam lielo nazi un sākam!

20


Izskatās buļļa pauti šādi:


32


Tiem, kas rausta degunu, es varu pateikt - nav nekādas smaržas un piegaršas. Atgādina pēc konsistences parastās aknas un pēc garšas labi izsautētu gaļu.


Ar asu nazi iegriežam, aptuveni šādi:


33


Zem ādiņas pabāžam pirkstus un izgriežam uz otru pusi. Tad ar nazi it kā nokasām no ādiņas.

34


Tālāk sagriežam gabaliņos un uz pannas liekam cepties. Man ir diezgan laba panna, tāpēc eļļu es šai posmā nelieku.

31



Parādās tāds šķidrums, kas ir jāiztvaicē.

41


( Man te vienā diskusijā teica, ka var arī netvaicēt, bet tad uz pannas gabaliņus jāliek mazāk un tā, lai tie nesaskārtos viens ar otru. Tad it kā sanākot viņus uzcept. Nu nez.... šķidrums jau tāpat nāk ārā)

38


Kad šķidrums pazūd, pielej klāt mazliet eļļu, sagrieztus ripiņās sīpolus, sāli-piparus un garšvielas pēc savas gaumes. Var arī likt dažādus garšaugus - arī pēc savas gaumes. Mazliet apcept ( kāds 5 min) un tad liek klāt saldo krējumu ( man šoreiz bija piens un pāris krējuma karotes) un mazliet baltvīna ( vari iztikt bez).

40


Aptuveni pēc 5-10 minūtēm viss sabiezē un var slēgt ārā.

43


Starp citu, buļļa pauti tiek uzskatīti par afrodiziaku un esot viens no ēdieniem, kas paaugstina potenci! Lūk tā!

Pastēte

Laikam jau katrai sevi cienošai saimniecei jābūt savai pastētes receptei. Šodien padalīšos ar garšīgāko pastētes recepti.


054


Recepte:

500 g teļa aknas
1 sīpols
2-3 ķiploka daiviņas
100g saldā krējuma
100ml baltvīna ( var arī konjaku
izmantot, bet mazāku daudzumu)
sāls, pipari
muskatrieksts
koriandrs
olīveļļa
Uz pannas apcept olīveļļā sagrieztus ripiņās sīpolus un sasmalcinātus ķiplokus, pievienot sagrieztas aknas. Apcept aptuveni 10 minūtes - iekšā aknām jābūt jēlām. Pieliet vīnu, piebērt sāli, svaigi maltus piparus, sasmalcinātu koriandru, sarīvētu muskatriekstu un sautēt vēl 5 minūtes. Pieliet saldo krējumu un uzvārīt..
Tad to visu  caur gaļas maļamo mašīnu izlaist vai arī sablenderēt. Formiņās salikt ledusskapī līdz nākamam rītam.
Ja būs  ilgāk jāglabā ledusskapī, tad ir jāpārlej ar  100g kausēta sviesta. Tikai neaizmirstiet attīrīt sviestu no sarecējušām sūkalām! lai to izdarītu, vajag vienkārši prātīgi noliet. Sūkalas paliks apakšā.
055

Rudens zupa

39


Vīramāte saka, ka tas ir drīzāk sautējums, nevis zupa. Bet man garšo tādas, kur daudz biezumu un maz šķidruma! Var jau nosaukt, kā gribās - mazāk garšīga viņa no tā nebūs!



Recepte

vistas fileja
kabači
baklažāni
sīpoli
tomāti
burkāni
kartupeļi
ķiploki
sāls
garšaugi

Uz pannas apcep sasmalcinātus dārzeņus. Griešanas veids, tāpat kā daudzums - jūsu ziņā. Vienīgais - ķiplokus arī apcept ! Un tad salikt katliņā, pārliet ar ūdeni un vārīt līdz mīksti. Tad pievieno sāli un garšaugus. Es parasti lieku dilles, baziliku, oregano, arī kādu svaigi spiestu ķiploka daiviņu!  Arī gaļu es lieku tikai tagad - parasti strēmelītēs sagrieztas un apceptas.

Ābolu čatni

Čatni - ir asais ievārījums, ko tradicionāli pasniedz pie gaļas ēdieniem. Man šoreiz ir ābolu čatni.


36


Recepte

600 g ābolu ( jau nomizotu un sagrieztu)
80 g žāvētas aprikozes
100 g sīpolu
220 g cukura
250 ml etiķis ( balzamiko vai vīna etiķis)
2 asie pipari
20g svaiga ingvera
15g ķiploku
sāls

Visu sagriežam, sajaucam un vārām 10 minūtes, tad samazinām uguni un vārām vēl kādas 50 min.

37


Es gan izmantoju parasto etiķi, tāpēc liku mazāk un mazliet ūdeni pielēju, toties  ķiplokus es ņēmu vairāk.

Kažoks zem siļķes

Jā, tieši tā! Kažoks šoreiz būs siļķē iekšā!

35


Recepte


marinēta siļķe ( es ņēmu bundžiņās, ar dzērvenēm un citroniem)
vārīti kartupeļi
vārītas bietes
lociņi
krējums vai majonēze
mārrutki

Kartupeļus samīcīt un sajaukt burtiski ar pāris karotēm krējuma vai majonēzes (uz 2 kartupeļiem man pietika ar 2 ēd.k. krējuma), sāli un 1 tējkaroti mārrutku. Uz plēves liek slāņos - vispirms siļķi, tad slāni ar lociņiem,  slāni ar kartupeļu masu un slānis ar bietēm. Un visu satinam ruletē. Šeit var būt noderīgs paliktnis, ar ko suši taisa.

While butterflies are sleeping

Nu re kā, arī rudens jau klāt! Vairs neviens tauriņš nav redzams, apnicīgās mušas pazuda, uzbāzīgās lapsenes arī...

Brokastis

016

017



Es domāju, ka man nav jāstāsta, kas te ir?! Viss jau tāpat redzams!

Tomātu salāti ar anšoviem

Vasarā ir viens brīdis kad tomāti ir ļooooti lēti un tirgū var atrast arī dažādas šķirnes. Vienu brīdi tik populāri kļuva  cherry-tomātiņi un tomāti ķekaros  :),  ka īstos vasaras tomātus atrast bija ļoti grūti. Man liels prieks, ka zemnieki sāk atgriezties pie pārbaudītām vērtībām un šogad tirgū varēja atrast daudz dažādu šķirņu tomātus. Mans bija priecīgs! Pat tik populāru agrāk un tagad atdzimušo Vērša sirdi šogad ēdu! Biju jau piemirsusi, kā garšo!


025


Un tagad recepte:

dažādu šķirņu tomāti
baziliks
anšovi
ķiploki
olīveļļa
balzamiko etiķis


Oriģinālreceptē ķiplokus bija jānomizo un jāliek katliņā vārīties. Tikko ūdens sāk vārīties, tā noliet un atkal uzliet aukstu ūdeni un atkal uzvārīt, atkal noliet un vel vienu reizi uzliet ūdenu aukstu un uzvārīt, bet šoreiz vārīt, kamēr mīksti.  Tad ķiplokus sašķaida putriņā ar 1/4 krūzes ūdens. Šo mērci uzliet uz šķīvja un sakārtot daiviņās sagrieztus tomātus, baziliku un anšovus. Pārliet ar olīveļļu un balzamiko etiķi.

Man likās, ka uzvārot ķiplokus nekas garšīgs nevar sanākt, tāpēc es ķiplokus pievienoju mērcei.Un mērcei es izmantoju krējumu ar sojas mērci.Arī anšovus nevienā tuvākajā veikalā es dabūt nevarēju, bet līdz Alfas Rimi bija slinkums iet, tāpēc nopirku kaut-kādu buču ( es neatceros sievas vai vīra, bet galvenais ka ķilavas eļļā).
Tas bija kaut-kas fantastisks! Man tagad vēl siekalas saskrien, kad atceros, m-m-mmmmmm!


027


026

Ābolu laiks

Rudens - ir ābolu laiks. Ābolu rudenī ir daudz un tiem , kam nav piedāvā ābolus tie, kam ir! Ābolus viens otram piedāvā radi-draugi un kaimiņi, darba kolēģi un paziņas. Un kāda dažādība - dzelteni un sārti, mazi un lieli, saldi un skābi, mīksti un cieti...Man visvairāk garšo sulīgi un cieti āboli, izmēram nav nozīmes, gluži tāpat kā skābuma pakāpei. Tās šķirnes, kas man negaršo un ir iemaldījušās manās mājās, es izmantoju dažādu ēdienu pagatavošanai.
022



Šodien būs klasiskais ābolu pīrāgs.
Recepte

āboli
1 gl. miltu
1 gl. cukura
3 olas
cepampulvers

Cukuru sakult ar olām, pievienot miltus un pustējkaroti cepamā pulvera. Ietaukot formu, ielikt ābolus un pārliet ar pagatavoto masu. Un cepeškrāsnī iekšā!


021



Šī ir klasiskā biskvīta recepte - man liekas, ka šo recepti zin katra saimniece.

024

Parunāsim par vienkāršo

Un šis ir mans viens no mīļākajiem ēdieniem!
Pagatavot pavisam vienkārši. Ļoti labs kā pats pa sevi, tā arī  kā piedeva gaļai vai zivīm. Pie tam, gan vienu, gan otru var cept vienlaicīgi.

Recepte:

Dārzeņi  - burkāni, kartupeļi, kabači, baklažāni, paprika, zirnīši,
Olīveļļa
Garšaugi

Dārzeņus nomazgā, ja vajag notīra un sagriež šķēlītēs.Uz pannas uzlej olīveļļu ( daudz nē, lai nepiedeg), samet dārzeņus, pārkaisa ar sāli un saplūkātiem garšaugiem. Man ļoti garšo baziliks un timiāns, arī salvija un rozmarīns ir labs. Ja liek zirnīšus vai sīpolus, tad tos mazliet vēlāk jāpieliek klāt. Krāsnī iekšā un cept līdz mīksti. Un viss!

Kas ir visu bērnu mīļākais ēdiens, neatkarīgi no vecuma un tautības?

Protams, ka makaroni! Bērni ir gatavi ēst makaronus visos veidos 7 dienas nedēļā! Ja pavisam godīgi , tad man makaroni īpaši negaršo...varbūt tāpēc, ka vairs neesmu bērns? :))  Bet atceros, ka bērnībā ļoti labprāt ēdu un visgaršīgākie bija ar kanēli un cukuru!

Tagad arī mans bērns prasa makaronus, tāpēc itin bieži arī pašai ir tie jāēd! Es vienmēr cenšos izvēlēties labus makaronus, jo lētie makaroni pārvēršas putrā - ir diezgan pretīgi gan pēc garšas, gan pēc izskata.
Makaronus nedrīkst pārvārīt - viņiem jābūt mazliet tā kā pacietiem. Daudzās receptēs lai makaroni nesalīp iesaka pēc novārīšanas izskalot ar aukstu ūdeni, daudzās iesaka pārliet ar eļļu, daudzās apliet ar vārošu ūdeni. Nu nezinu, cik cilvēku, tik viedokļu! Bet viennozīmīgi, ja makaronus ēd siltus, tad viņi nesalīp! Bet, ja nopietni, tad mana mamma vienmēr viņus apcepa uz pannas. Es vēl eļļā, kur cepsies makaroni, izspiežu un apcepu pāris ķiploku daiviņas. Tas dod tādu īpašu smaržu pa visu māju un garšu arī! Nu un kur tad makaroni bez kečupa? Protams, ka nekur! Un bez siera arī!

Sarkanas ar kauliņiem

Es vēl nedaudz parādīšu saldos ēdienus, kas tapuši vasaras laikā ( šobrīd ir tik patīkami skatīties uz šim fotogrāfijām) un tad arī kaut-ko citu pagatavosim, ok?

011
Šī ir tā pati kūka, kas iepriekš bija redzama kā ķiršu kūka.
Es beidzot atradu arī lapiņu, kur šo recepti pierakstīju un turpmāk apsolos uzreiz pēc degustēšanas un fotogrāfiju apstrādes receptes pierakstīt! Jo īpaši - veiksmīgas!

Tātad:

800-900 g plūmes( vai citas ogas-augļi)
100g miltu
3 auksti olu dzeltenumi ( obligāti no ledusskapja)
150ml saldā krējuma
100g cukura
sāls un cukurs apbēršanai

Olas dzeltenumus saputot ar cukuru, pievienot miltus, sāli, saldo krējumu un es vēl pustējkaroti cepamo pulveri pievienoju. Formu izklāt ar cepamo papīru un ieliet mīklu. Plūmes sagriezt uz pusēm, atbrīvot no kauliņiem un salikt pa virsu ar ādiņu uz augšu.. Cept cepeškrāsnī līdz gatavībai. Izņemot karstu apbērt ar cukuru.

09


012


010