Kiš ar malto gaļu un zaļām pākšu pupām

Diezgan vienkārša recepte un neprasa lielas piepūles.



03
Recepte

mīklai
200 g miltu
90 g dārzeņu buljona vai ūdens
1 ēd. k. olīveļļas

pildījumam
300 g maltās gaļas
400g pākšu pupiņas ( man šoreiz bija saldētas)
1 sīpols
2 olas
1/2 glāze piena
50g. siera



Miltus izsijā un sajauc ar eļļu un buljonu vai ūdeni. Visu kārtīgi sajauc ( man mazliet ūdens prasījās vairāk) - miklai jābūt diezgan stingrai, ietin plēvē un liek ledusskapī vismaz uz pusstundu. Ideāli būtu uz 2 stundām. Mīklu izrullē un liek formā. Tad liek cepeškrāsnī uz 5 min. apcepties ( tad apakša nebūs tik mitra).
Mīklai pa virsu var uzbērt zirņus, lai mīklas vidus neceļās augšā. Protams, pirms likt pildījumu, zirņus ir jāizvāc.
Malto gaļu apcep ar pupiņām un sīpoliem uz pannas (es vēl 3 ķiploku daiviņas liku klāt) un liek formā mīklai pa virsu. Tad sakuļ olu ar pienu. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un pārlej pāri gaļai ar pupiņām. Liek krāsnī iekšā. Pēc aptuveni 15 min. pārkaisa ar rīvētu sieru un vēl kādas 15 min. cep cepeškrāsnī.


05

04

Opīša pīrādziņi

ā mums tie saucās. Pēc šīs receptes pīrādziņus cep mans tētis. Tiesa gan šoreiz tas pildījums mums tāds interesants sanāca - pajautāju Rojam,ko ēdīs vakariņās; Rojs atbildēja, ka pīrādziņus. Es teicu, ka nav jau ko iekšā likt. Uz ko viņš atbildēja : " Mums ir desa!"  Tā nu šoreiz pīrādziņiem iekšā bija mājas desa ar Mozarellas sieru. Tikai es sieru pieliku vēl pārāk karstām desiņām, tāpēc līdz likšanai pīrādziņos, man siers jau bija pakusis.

02




01

Mīklai:

1 gl. piena
3 gl. miltu
6 ēd.k. olīveļļas
1 paciņa sausā rauga
2 t.k. cukura

Sauso raugu sajauc ar cukuru un pusglāzi silta piena un liek siltā vietā. Kad raugs ir uzrūdzis ( veidojās putu cepurīte), pielej pārējo pienu, olīveļļu un miltus. Visu kārtīgi sajauc un liek siltā vietiņā. Dažas saimnieces mīklu, kad tā jau ir uzrūgusi, iemīca atpakaļ un ļauj uzrūgt vēlreiz. Es tā daru, kad man vēl nav laika veidot pīrādziņus, bet mīkla tūliņ-tūliņ iet pāri malām.



04
Tad jau kā parasti - veido mazus plācenīšus, kur saliek pildījumu, aizlipina ciet un veido pīrādziņus, apsmērē ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī!

05
07





Tie priekšplānā pīrādziņi ir dēla veidoti! Viņš tur ilgi mīklu viļāja pa rokām, tad pukstēja un dusmojās, ka viņam nesanāk izveidot pīrādziņu " kā mammai" un beigās bija jāpalīdz, jo pa gaisu varēja lidot arī parējie, pavisam nevainīgi pīrādziņi :))




1

Apgrieztais aprikožu pīrāgs

Tāds pats vien pīrāgs ir, tikai pasniedzot ir jāapgriež otrādi.

011


Recepte

25g mīksta sviesta
50g brūna cukura
aprikozes

mīklai

100g mīksta sviesta
150g cukura
1 t.k. vaniļas cukura
2 olas
175 g miltu un 1,5 t.k. cepampulvera
200g krējuma 12-15%




Cepeškrāsni uzkarsēt līdz 180 grādiem. Formu ietaukot ar sviestu un pārkaisīt vienmērīgi ar brūno cukuru.
Sajaukt sviestu, cukuru un vaniļas cukuru. Olas pa vienai iemaisīt iekšā. Pa karotei pēc kārtas iemaisīt krējumu un miltus un izmaisīt kārtīgi līdz masa ir viendabīga.
Formu iesmērēt ar sviestu un salikt uz pusēm sagrieztas un bez kauliņiem aprikozes un pārliet pa virsu ar mīklu. Cept aptuveni 45-50 min.

Izņemt no cepeškrāsns, jāļauj mazliet atdzist un tad, ņemot no formas ārā, apgriezt otrādi. Ja ņem ārā karstu, tad pīrāgs sajuks. Pārkaisīt ar cukurpūderi.

Es gan ieklāju formā cepamo papīru, jo pierakstot recepti kļūdījos ar sviesta daudzumu un 25g vietā pierakstīju 250g.))) Mani šis fakts samulsināja un nolēmu iztikt bez cukura un sviesta, tāpēc man pīrāgs tāds pabāls.

Ķirbju krēmzupa

Ķirbis un kabacis strīdas:
Kabacis: Es esmu saimnieces mīļākais dārzenis! No manis šodien būs pusdienas!
Ķirbis: Tu domā, ka mani tāpat nopirka?! No manis būs šodien pusdienas!
Kabacis: Tevi saimniece ciest nevar!
Ķirbis: Es esmu Dārzeņu karaliene! Kā mani var nemīlēt!? Manī tak ir tik daudz vitamīnu!

Taisnība vien kabacim bij! Man tiešām negaršo ķirbis! Pie vienas ieminēšanās par ķirbju putru man sākas  vēdergraizes, kolikas, epilepsijas lēkmes un nez kas tur vēl... Nezinu, kas man bija uznācis, bet recepte izskatījās tik garšīga... un tad vēl nospriedu, ka ķirbis ir kabaču radinieks...un galu galā 40 sant. par ķirbja gabaliņu nemaz nav tik dārgi! Negaršos - nebūs žēl izliet podā! Bet garšoja gana labi un šī recepte ir jau iecienīta mūsmājās!


056

Recepte

Ķirbis - 500g
1/2 sīpols
pāris ķiploka daiviņas
1 čilli pipars
200 ml saldais krējums ( vai piens)
olīveļļa
1 olas dzeltenums
sāls, pipari, saldā paprika, garšvielas
grauzdiņi

Ķirbi sagriezt un uzvārīt. Olīveļļā apcept sīpolu, ķiplokus, čilli piparu, pielikt pie ķirbja un pavārīt 5 minūtes. Sablenderēt. Uzlikt atpakaļ uz uguns. Tagad var pielikt saldo krējumu, garšvielas, sāli, piparus, olas dzeltenumu.
Pa virsu uzkaisīt saldo papriku un sausiņus.
Vīriešiem vai arī ja gribas sātīgāku zupu var jau šķīvī ielikt Prošuto.


Prošuto (prosciutto)- kaltēts šķiņķis ( ne kūpināts).
Prošuto var aizvietot ar auksti kūpināta bekona šķēlītēm, kuras var plāni-plāni sagriezt un apcept eļļā vai izkaltēt cepeškrāsnī.


055


Jāsaka, ka zupa sanāca fantastiski garšīga!

Īstu vīru zupa

Es šodien intereses pēc izmeklējos tādu tradicionālu šīs zupas recepti....Meklēju ilgi! Un nevis tāpēc, ka nevar atrast, bet gan tāpēc, ka recepšu ir miljons! ... vai nu tuvu tam.
Ir gan maskavas, gan ukraiņu, gan lietuviešu, gan zaļais, gan ar gaļu, gan bez gaļas...īsāk sakot - tādu klasisku nemaz neatradu. Par ko es runāju?! Par BORŠČU!
Vikipēdijā atradu, ka vienā tikai Ukrainā ir ap 40 boršča paveidi un katrā reģionā vāra pa savai modei.

Radiatori jau karsti - tātad aukstais gada laiks ir klāt! Un šī recepte palīdzēs sasildīties, atnākot mājās no sala!

025


Recepte

bietes
kartupeļi
skābēti kāposti
1-2 burkāni
1 sīpols
1 tomāts vai 2-3 karotes tomātu pastas
2-3 ķiploku daiviņas
sāls, pipari, cukurs, etiķis, garšvielas

Vīriešiem  :))
vārīta gaļa un 50-100g degvīna



Katlā saliek sagrieztus kartupeļus, kāpostus, sarīvētas bietes ( es parasti ņemu svaigas) un pārlej ar ūdeni. Vāra uz mazas uguns. Es parasti uzreiz salieku visas garšvielas un sāli/piparus.
Uz pannas apcep smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus,pievieno ripiņās sagrieztus burkānus un kā pēdējo pievieno tomātu vai tomātu pastu, apcep un pārliek visu katlā.Vāra līdz dārzeņi ir mīksti.
Tad samet zupā sagrieztu vārītu gaļu, pielej degvīnu ( ar to prātīgi - par daudz būs par skādi, labāk pa bišķim) un ļauj kādu stundu ievilkties.Labāk jau atstāt līdz rītam!

Man garšo pabiezas zupas, tāpēc es bietes un kāpostus ņemu pavairāk.
Lai zupa būtu biezāka, pāris kartupeļus var novārīt veselus un ielikt zupā jau samīcītus.
Vārīšanas procesā zupa var zaudēt savu košo krāsu - var pieliet mazliet etiķi. Tas atgriezīs zupai sārtotoni.
Jau šķīvī liek krējumu, saspiestus ķiplokus, svaigi maltos piparus

Latviešu nacionālie

Es šo recepti ieraudzīju krievu žurnālā Гастрономъ un tur šo recepti iedalīja pie latviešu nacionāliem ēdieniem. Man bija liels pārsteigums, jo neesmu neko par tādiem salātiem dzirdējusi...bet... cik daudz ir tādu lietu, par kurām mēs dzirdam pirmo reiz!
Man garšoja un likās laba alternatīva tradicionālam Rassolam uz mūsu galdiem!




54Recepte

400-500 g kūpinātas zivis (šeit var ņemt jebkuru Baltijas zivi - lasi, foreli, skumbriju, reņģes, siļķi)
4 kartupeļi
4-5 selerijas kātus
2 āboli
1 gl. zaļo zirnīšu
zaļie lociņi

Mērcei

majonēze un krējums - puse uz pusi
sinepes
2 ēd.k citrona sulas



Visas sastāvdaļas sagriezt un sajaukt. Pārliet ar pagatavoto mērci.

Ābolus var ierīvēt arī mērcē, nevis griezt salātos.

Ābolu-mārrutku krēmzupa

Šo zupiņu es atradu cālī. Likās baisi inčīga un es pamēģināju. It sevišķi, kad visas sastāvdaļas ir tik pieejamas un mājās atrodamas. Pirmais iespaids - ne visai. Bet īpaši nebija ko bēdāties, jo sastāvdaļas ir tik banālas, ka nav žēl arī izmest. Kamēr fotografēju pārējo, tikmēr par zupiņu veiksmīgi piemirsu. Nākamajā dienā es zupiņu atradu. Es nezinu, kā nu kuram, bet man ir stulbs paradums visu mutē bāzt :))) un pirms izliešanas es pamēģināju zupiņu vēlreiz...un tad vēlreiz, un vēl! Es nezinu, kas ar viņu notika nākamajā dienā, bet zupiņa bija ne tikai ēdama, bet arī ļoti garšīga!

50


Un jā vēl atceramies, ka uz deguna mums ir puņķi Jaunais gads un laika vairs nav tik daudz atlicis, lai parūpētos par savu figūru un ievērot diētu, tad šī zupiņa ir tieši laikā!

52





Recepte
250g kartupeļu
4 vidēji lieli āboli
1/2 citrona sulas
2 nelieli sīpoli
100g mārrutku saknes (es ņēmu parastos mārrutkus, kas ir burciņās, pēc garšas)
4 ēd.k. olīveļļas (2 ēd.k)
250ml dārzeņu buljona (es aizvietoju ar ūdeni)
250ml biešu sulas (var ņemt arī parastās bietes, bet es šoreiz iztiku bez)
200ml saldā krējuma ( var iztikt bez, vai aizvietot ar pienu)
sāls, pipari, cukurs pēc garšas
majorāns
1 ēd.k. citrona strēmelītes




51



Ābolus nomizo, notīra, sagriež un aplej ar citrona sulu. Sagrieztus kartupeļus, mārrutkus, sīpolus un pusi ābolu (diētiskajā variantā - visu ābolu daudzumu) apcep eļļā. Pielej klāt buljonu, biešu sulu un vāra 30 min. Tad visu sablenderē, pielej saldo krējumu, sāli, piparus, cukuru, majorānu un uzvāra vēlreiz.
Atlikušos ābolus apcep 2 ēd. k. eļļas un ieliek jau šķīvī.
Dekorē ar citrona strēmelītēm un majorānu.