Laimīgu Jauno gadu!

Gada beigās ir pieņemts apkopot padarīto, bet man kaut-kā negribas.....jo nav jau īsti ko apkopot. Šis gads nācis ar jaunām atziņām un smagiem lēmumiem, bet laikam jau tam bija jānotiek, jo beidzot jākļūst gudrākai.
Nākamajā gadā būs daudz kas jauns - gan jauni darbības virzieni, gan mājas lapa jauna, gan pasniegšanas koncepcija mainīsies!

Es vēl joprojām bildēju visu, kas man liekas interesants - pavisam mazos bēbjus un lielākus bērniņus, topošās māmiņas, draudzīgas ģimenes. Vēl joprojām veidoju datorgrafikas bildes un reklāmas. Un darīšu to arī turpmāk! Bet man ir daudz kas mainījies, par to pastāstīšu nākamgad!

Novēlu visiem priecīgus svētkus un patiešām laimīgu un saticīgu Jauno gadu! Uz tikšanos nākamgad!

0002

Netradicionāli- tradicionāla cepta ola

Man ļoti gribas parādīt arī šo ideju!

Cepta ola skaitās Anglijas tradicionālās brokastis, ar bekona šķēlīti, maizi un kafiju. Bet man šķiet, ka cepta ola ir visu laiku un tautību tradicionālās brokastis! Ar šī ēdiena pagatavošanu tiks galā pat tas, kam kulinārija nav stiprākā puse!

02






01




Olu vajag uz nakti ielikt saldētavā un sasaldēt. No rīta izņemt ārā un mazliet atkausēt - kādu stundu būs pietiekami vai arī var ielikt mikroviļņu krāsnī vai karstā ūdenī, lai būtu ātrāk. Tad olu baltumu atdala un uzcep. Bet dzeltenums tā arī paliek kā bumbiņa apaļa. Interesanti ir tas, ka dzeltenums nesasalst un paliek mīksts kā pasta. Ar šo pastu var apsmērēt maizes šķēlītes. Ļoti garšīgi!





03

Biešu salāti. Variācija par tēmu.

Man ļoti garšo bietes un viss, kas no tā tiek pagatavots. Mēs visi zinām biešu salātu recepti - vārītas bietes sarīvē, piespied klāt ķiplokus un sajauc ar majonēzi.Padomju laikos šie salāti bija tradicionāli Jaungada galdā. Ļoti bieži lika klāt vēl vālriekstus.

Taču salātus var taisīt arī no nevārītām bietēm.

04
05

Bietes notīra un sarīvē uz rupjas rīves.
Pannā uzkarsē eļļu, kurai pievieno klāt sāli, sasmalcinātus ķiplokus, garšvielas. Koriandra graudiņi tiek uzskatīti par tradicionālu garšvielu tādiem salātiem.Veikalos var nopirkt arī gatavu garšvielu kas domāta korejas burkāniem. To var likt klāt droši. Šo visu maisījumu īpaši vairs nekarsēt un pārliet pāri bietēm. Es vēl mazliet etiķi pieleju klāt. Sanāk tādas marinētas asās bietes.

Etiķi lieku klāt arī tāpēc, lai atgrieztu krāsu bietēm.

Meteorīti

Visātrākā recepte, kas man vien ir pazīstama. Pagatavošana aizņem kādas 5 min. - aptuveni 2 minūtes mīklas pagatavošanai un kādas 3 min. mikroviļņu krāsnī.


06

07


Recepte:


1 ola
4 ēd.k. piena
3 ēd.k. eļļas
2 ēd.k. kakao
2 ēd.k. cukura
4 ēd.k. miltu
1 tējk. cepamā pulvera


Taisa  mīklu, kā ierasts - es vispirms putoju olas ar cukuru, un tad lieku visu pārējo.Mīklu saliek karstumizturīgās formiņās vai krūzītēs un liek uz 3. min mikroviļņu krāsnī  uz vislielāko jaudu. Es šoreiz liku cepeškrāsnī,jo man viņa bija uzsildīta - kādas 5 min. un kūka gatava!
Tikai formiņas jāpilda ar mīklu līdz pusei, ne vairāk. Ne pa velti tie ir meteorīti! ))) Es piekrāmēju uz 3/4 un man pārgāja pāri malām.



Šī recepte ļoti labi noder, kad negaidīti atnāk ciemiņi vai arī ļoti gribās kaut-ko saldu, bet pankūkas ar ievārījumu šķiet par ilgu un skriet uz veikalu pēc kūciņas arī īpaši negribas. Nekas jau super-duper tur nav, bet man garšoja!

Ziemassvētki nāk!

Nu jau straujiem soļiem tuvojās Ziemassvētki un sniegs aiz loga priecē! Dažam labam gan tas sāls netīk...bet galu galā, kas par ziemu bez sala un sniega?!
Mūsdienās Ziemsvētkus pavadām klusi un mierīgi. Taču senajam latvietim tie bija līksmības pilni svētki.

04


Šajos svētkos valda bagātība un pārpilnība. Šajā laikā klēts ir pilna un tādēļ arī uz Ziemsvētku galda nekā netrūkst. Ēdieniem lielākoties ir simboliska nozīme. Viens no Ziemsvētkiem raksturīgākajiem ēdieniem ir cūkas šņukurs. Tas simbolizē arklu zemes uzaršanai,- tāpat kā cūka ar savu šņukuru ar zemi.

Uz Ziemsvētku galda bija jābūt arī zirņiem un pupām, lai būtu daudz naudas. Tie bija noteikti jāapēd, lai nākamajā gadā nebūtu jāraud..

01




03


05




Manas vīramātes mājā taisa zirņu pikas.




Ņem 2/3 vārītu zirņu un 1/3 vārītu kartupeļu un to visu izlaiž caur gaļas maļamo mašīnu. Šai masai liek klāt apceptus sīpolus ar kūpinātu gaļu un saviļā bumbiņas.


Ēd tieši tāpat - kopā ar alu vai kefīru.

Ziemas dzērieni

Pienākot aukstam laikam mums visiem gribas kaut-ko siltu - siltās zemes, adītas zeķes un šalles, smaržīgas ābolmaizītes un  kamīnu. Par neatņemamu dienas sastāvdaļu kļūst arī vakara pasēdēšana pie TV vai interesantas grāmatas kompānijā un tasi karstā dzēriena. Un šeit ir bezgala daudz variāciju, kas patīkami un garšīgi sasildīs mūs garajos ziemas vakaros.

019


Piemēram, karstā dzērveņu tēja.


2 porcijām vajadzēs:

500ml ūdens
200g dzērveņu
1 apelsīna sula
cukurs vai medus
kanēlis
krustnagliņas

Dzērvenes pārlasīt un saspaidīt ar stampiņu. Caur sietiņu vai marli izspiest sulu. Dzērveņu čužas pārliet ar ūdeni un uzvārīt. Nokāst. Novārījumu sajaukt ar dzērveņu sulu, apelsīnu sulu, cukuru vai medu, pielikt klāt krustnagliņas un kanēli.


67

Vai arī  kafija ar kakao.

2 porcijām vajadzēs:

2 tējk. maltas kafijas
2 tējk. cukura
2 tējk. kakao pulvera
ūdens
piens
2 ēd. k. 10% saldā krējuma

Uzkarsēt pienu, iebērt kakao pulveri un cukuru, kārtīgi samaisīt un noņemt no uguns.
Mazā katliņā iebērt malto kafiju, pārliet ar ūdeni, uzkarsēt un noņemt no uguns.
Sagaidīt, kad nosēžas putas un uzmanīgi pieliet kafiju pie kakao. Saliet krūzēs un katrai pievienot pa karotei saldā krējuma.


013


Karstā tēja ar piparmētru un āboliem.


3 tējk. zaļās tējas ( bez piedevām)
3-4 piparmētras lapiņas
pāris ābolu daiviņas un piparmētras lapiņas katrai tasītei
citrona sula
1 ēd.k. cukura

Tējkannā iebērt zaļo tēju, piparmētras lapiņas un pārliet ar vārošu ūdeni. Ļaut ievilkties 5 min.
Tasītēs salikt pa ābola daiviņai un pāris piparmētras lapiņas.

Izspiest citrona sulu un sajaukt ar cukuru.
Saliet tēju tasītēs un pēc garšas pievienot citrona sulu.


014


Liepziedu tēja.


1 l ūdens
1/4 glāzes  liepu ziedu
medus


Liepu ziedus pārliet ar vārošu ūdeni un ļaut ievilkties 10-15 min. Pielikt medu.
Man patīk šī saldenā piegarša un īpašā vasaras smarža.



015

Es te nesen izlasīju, ka liepziedu tēju iesaka dzert tikai saaukstēšanās gadījumā. Labāk nedzert uz nakti, sevišķi bērniem, jo piemīt atkrepojošais efekts,  un izsauc klepu. Neiesaka arī dzert īsi pirms iziešanas no mājas.

Tomēr liepziedu tēja satur daudz vielu, kas labvēlīgi ietekmē mūsu organismu. Tiesa gan, tās pamatā palīdz cīnīties ar dažādām slimībām un cik nu šo tēju dzert vienkārši tāpat, katram jālemj pašam.