Kamēr vēl vasara ir pašā briedumā un negribas neko cept-vārīt, ļoti labi visas maltītes aizstāj dažādi salāti. Bet ēdot dien-dienā vienus un tos pašus salātus sāk apnikt - nu cik tad ilgi gurķus-tomātus štopēsi?
Šie salāti ir mans šīsvasaras atklājums.

Kā pirmie ir aprikožu un kabaču salāti.

Apricots


Man vispār bija atklājums, ka kabačus var ēst zaļus, t.i. ne vārītus vai ceptus, bet tādus kā ir. Šajos salātos kabačus var aizvietot arī ar svaigiem gurķiem.
Tātad, šiem salātiem vajadzēs:
1 kabacis;
3-4 aprikozes;
jaunie sīpoli;
sāls un svaigi maltie pipari pēc garšas;
olīveļļa,
svaigi spiesta citrona sula

Kabaci nomazgā un ar dārzeņu mizojamo sagriež sloksnītēs, pārlej ar olīveļļu un citrona sulu un ļauj ievilkties. Aprikozes atbrīvo no kauliņiem un sagriež gabaliņos. Sīpolus sagriež plānās ripiņās.
Tad kārto aprikozes, sīpolus un kabačus uz šķīvja, pārkaisa ar sāli, pipariem un zaļumiem.

Zucchini and apricots salad


Nākamie ir salāti ar arbūzu un Fetas sieru.

Appetizer from watermelon and feta

Šiem salātiem vajag arbūzu;
salātu lapas (vēlams dažādas šķirnes salāti);
Fetas siers;
Balzamiko etiķis;
sāls/pipari pēc garšas;
olīveļļa

Arbūzs ir jāiztīra no kauliņiem un jāsagriež. Fetas sieru sagriež tāpat kā arbūzu.
Salātlapas nomazgā un apžāvē. Visu kārto uz šķīvja vai bļodiņā un pārlej pāri ar mērci, kas pagatavota no olīveļļas un Balzamiko etiķa.
Pārkaisa ar sāli un pipariem un pārlej vēl ar arbūzu mērci. Arbūza šķēlītes priekš mērces sasmalcina putriņā blenderī
Salad from watermelon and feta


Šos salātus esmu redzējusi dažādos žurnālos un internetā. Man liekas, ka Sirmais arī kaut-ko tādu taisīja vienā raidījumā.

Čipši parastie

Čipši nav ne veselīgs ēdiens, ne diētisks. Un tomēr tas garšo gan bērneim, gan pieaugušiem! Un šad-tad mēs grēkojam, kaut gan brīnišķīgi saprotam, cik tas ir kaitīgi - gan tauki, gan sāls daudzums tajos pārsniedz visas robežas.
Es pastāstīšu, kā var čipšus ļoti ātri un samērā viegli pagatavot mājās mikroviļņu krāsnī un vēl piedevām tā, lai nebūtu ne tauki, ne sāls, bet čipši garšos kā īsti un izskatīsies kā īsti!
02

Kartupeli nomazgā, ja vajag notīra un sagriež plānās šķēlītēs. Necenšaties sagriezt ar nazi - nesanāks, labāk ņemt vai nu speciālu dārzeņu griežamo slice (pavāri to sauc par mandolīnu), vai nu dārzeņu mizojamo. Es ar dārzeņu mizojamo sagriezu plānās šķēlītēs. Tālāk kartupeļu šķēlītes vienā slānī saliek uz krāsns paplātes, tikai iepriekš to vajag plānā slānī iesmērēt ar eļļu. Šī ir vienreizējā darbība un vairs atkārtot nevajadzēs. Cept 800 grādos aptuveni 5-8 min. Šis laiks ir atkarīgs no mikroviļņu krāsns un kartupeļu šķirnes. Kartupeļu šķēlītēm jāpaliek viegli brūnām un parādās tādi kā burbulīši. Tas īstai laiks katram jāatrod pašam. Es pirmo partiju ieliku uz 5 min - sanāca ideāli! Nākamā partija sanāca pajēla un 5 min bija par mazu. Nākamā partija uz 8 min. piedega un sanāca kasīt nost ar nazi. Tad es iedomājos, ka kartupeļus vajag noskalot un nosusināt  un vidēju uz 7 min. bija kā vajag. Sanāk izņemt viņus mazliet tā kā pamīkstus un tad saliekot uz dvielīša tie sacietē. Mums neprasījās ne sāls klāt, ne kādas citas garšvielas! Čipši ir kraukšķīgi un ļoti garšīgi! Tikai lielāku partiju uzreiz pagatavot ir grūti, jo pēc vairākām stundām čipši man palika mīksti. Toties ļoti ekonomiski un no 3-4 kartupeļiem sanāk riktīgi daudz čipšu! Es savam bērnam atļāvu ēst čipšus pusdienās ar kotletēm! Domāju, ka man nav jāstāsta, cik viņš bija laimīgs!

01