Neparastais ievārījums

 Ievārījums no dārzeņiem ir ļoti " netradicionāla" lieta, bet pagatavot to ir tik pat vienkārši, kā tradicionālo, visiem ierasto vecmāmiņas ievārījumu. Šoreiz būs vienas receptes divi varianti.

Zucchini-mint confiture

Oriģinālreceptes sastāvdaļas šim ievārījumam ir gurķi un piparmētras.

Recepte:
1 kg gurķu;
600g cukura;
2 citronu sula un miziņa;
piparmētras

Piparmētras sasmalcina. Gurķus nomizo, sagriež uz pusēm, izņem sēkliņas un sagriež smalkāk. Jau sagrieztus gurķus pārliek katliņā ar biezu dibenu, pārber ar cukuru, piparmētrām, strēmelītēs sagrieztu citrona miziņu un citrona sulu un noliek uz pāris stundām ievilkties. Uz 2-3 stundām.
Katliņu uzlikt uz uguns un uzvārīt, tad uz vidējas uguns vārīt apmēram 30 min., kamēr gurķi ir sakaramelizējušies.



005
Šis ir gurķu variants


Pēc pāris eksperimentiem man ir žēl produktu, tāpēc visu nepazīstamo es izmēģināšanai taisu ļoti minimāli. Jo ja man negaršos, nebūs tik žēl izmest ārā.
Nu... kā lai to pasaka...bija čujs, ka jāpamēģina ar pāris gurķiem, sadalot proporcionāli visas pārējās sastāvdaļas. Vārīts gurķis ir un paliek vārīts gurķis. Turklāt pie šī šķidruma daudzuma man ievārījums piedega pirms kaut kas tur vispār sanāca.

Bet esmu neatlaidīga meitene un nolēmu mazliet pārtaisīt recepti un atkārtot. Cik es saprotu no ievārījumiem, tad ievārījumā ir galvenais tā " tumīgā"  konsistence. Šo tumīgumu var dot kabacis, kas šajā gadījumā aizvieto gurķus. Citronu es arī aizvietoju, jo izņemot skābumu citrons šeit neko nedeva. Otrajā variantā es liku laimu.

Un darīju tā:
katliņā ielēju nelielu ūdens daudzumu un sametu nomizotus un sagrieztus kabačus. Ūdens bija tik daudz lai nodegtu kabačus. Uzliku vārīties. Pievienoju cukuru - daudzumu arī nepateikšu, bet lai ir vairāk saldāks nekā gribētos, bet žoklis ciet tomēr nelīp. Laima sula pašķaidīs to saldumu, bet cukurs vajadzīgs, lai veidotos karamele. Kad kabači bija gandrīz gatavi, es pievienoju sagrieztas piparmētras, laima sulu un sagrieztu strēmelītēs laima miziņu (bet tikai to zaļo daļu, balto nē).
Ar kartupeļu stampiņu pastampāju un vārīju līdz kabači izjūk, bet ievārījums sāks karamelizēties.
004
Nu šis variants man likās ļoooti labs! Laims dod savu savdabīgo piegaršu, bet kabači dod to vajadzīgo mīksto konsistenci. Nav vairs gurķu strēmelītes jūtamas un tāda savdabīga gurķu piegarša.
003
Pirmajam ievārījumam bēdīgs gals - izmetu podā!
Otram variantam liktenis  galu galā ir līdzīgs, bet dzīve ilgāka un daudz košāka!
Ievārījumu pasniedz pie mīkstiem sieriem, tostiem

001

002

Džems no baklažāniem ar šokolādi un ingveru

Ieraudzīju šo recepti žurnālā un sagribējās pagaršot, kas tas par zvēru! :))

Confiture from an eggplant and chocolate
Recepte:
1 kg baklažānu;
800g cukura;
50g svaiga ingvera saknes;
1 citrona sula;
250g rūgtās šokolādes (75%)

Baklažāni jānomizo un jāsagriež kubiņos. Ingvera sarīvēt uz smalkās rīves.
Uzvārīt 300ml ūden ar cukuru, iebērt baklažānus un ingveru un vārīt apmēram 1 stundu ik pa brīdim pajaucot.
Eggplant
Tā izskatās baklažāni apmēram pēc vienas stundas
Karstajos baklažānos ieliet citrona sulu un sablenderēt. Man nav tā saucamās kājas, bet karstu man bija bail likt blenderī, tāpēc es vienkārši ar stampiņu sastampāju. Pievienot sadrupinātu šokolādi un jaukt tik ilgi, kamēr šokolāde izkūst.

Ja ir vēlme pagatavot ziemai, tad džemu saliek burciņās, aizvāko  un sterilizē 15 min.

Breakfast


Breakfast



Pasniedz ar svaigiem tostiem, sieru, kūpinātu gaļu vai prošuto.

 Garšo pēc rabarberiem ar šokolādi :))

Pesto

Pesto

Es pat nezinu, ko te daudz stāstīt... Tipiska itāļu recepte. Tradicionāla itāļu mērce.


Pesto


Recepte:

baziliks;
olīveļļa;
rieksti;
Parmezāns;
ķiploki

No bazilika noplūkāt lapiņas un salikt blenderī. Pievienot riekstus, ķiplokus, rīvētu sieru un pārliet ar eļļu. Visu sablenderēt.
Mērci liek klāt pastai, salātiem, apceptiem kartupeļiem

Pesto



Recipe:

pine nuts (can use walnuts if you prefer)
garlic
fresh basil leaves
extra virgin olive oil
parmesan cheese to taste (optional)
salt and pepper to taste

Lightly chop the basil leaves.  Peel and loosely crush the garlic.  Take all the ingredients and throw them in a food processor.  Pulse until a paste forms.

Nu man ir sakrājies ko rādīt!

Katru recepti es pati pagatavoju un fočēju. Vienu brīdi es katru posmu receptes tapšanas laikā fočēju atsevišķi un sanāca tāda kā fotorecepte. Bet laika trūkuma dēļ es to vairs nepraktizēju, kaut gan kas zin - moš kādreiz.... Ko es ar to visu gribēju teikt....vairs jau neatceros :(...  nu nekas, šoreiz ne par to!

Šī recepte ir no Padomju pagātnes. Toreiz bija tikai viena desas šķirne veikalos - "tā, kuru dod", un divas siera šķirnes - Krievijas un kausētais. Tāpēc šī recepte priekš tiem laikiem ļoti laba, bet mēs  esam tik izlutināti mūsdienās un ļoti labi zinām, kā ir jāgaršo vēzim, tāpēc mūs tik viegli vairs apmānīt nevar.Toties kā variācija par tēmu olu kultenis vai arī dažādībai šis variants ir ļoti labs.

Vegeetable caviar

Falšais vēzis
Visas sastāvdaļas jābūt aptuveni vienā daudzumā
Uz vienu olu vajag vienu lielo tomātu un vienu diļļu bunti. Bet katram tas lielums būs savādāks, tāpēc vadaties pēc izjūtas.

Tomātus apliet ar verdošu ūdeni, atļaut mazliet atdzist, novilkt nost ādu un sagriezt..
Dilles sakapā pēc iespējas smalkāk.
Pannā izkausē sviestu (te viss atkarīgs no produktu daudzuma , bet uz 5 olām vajag apmēram 50g sviesta), un sviestā apcep tomātus ar dillēm. Kad sula būs izdalījusies un viss smuki sacepies jāpievieno sakultas olas. Olas jāpievieno pakāpeniski un visu laiku jaucot, lai sanāk nevis pankūka, bet tādi kā sarecējuši kunkulīši.
Nu protams, sāls/pipari pēc garšas.
Vegetable caviar


Mans tētis taisa līdzīgu omleti ar krabju nūjiņām.  Tad pievienojās tā īpatnējā zivju piegarša, kas ir krabju nūjiņām un  tas viss vairāk līdzinās vēzim pēc garšas. Pēdējo reizi es liku garneles klāt - arī ir garšīgi.
Tātad secinājums ir tāds: Padomju laikos olu ar dillēm un tomātiem cilvēki vēl varēja uztvert kā vēzi, bet šobrīd nu jau prasās kaut kas vairāk.Bet visā visumā ir garšīgi, sevišķi ar garnelēm. :))

Sandwich

Zaļajā valstībā

Zaļumi, zaļumi, zaļumi  - un zupiņa ir gatava! Ļoti svaiga, veselīga un garšīga - cienājaties, laipni lūgti!
 vegetable soup


Zaļā zupa no kolrābjiem 

 Recepte aptuveni 4 porcijām ( vienā porcijā 190 kkal):
1 sīpols;
2-3 kolrābji )tas atkarīgs no lieluma);
250g kartupeļu;
1 ēd.k. sviesta;
125g saldā krējuma;
2 lielas buntītes zaļumu

Sīpolu nomizot, sagriezt. Kolrābjus un kartupeļus nomizot un sagriezt kubiņos.
Katliņā izkausēt sviestu un viņā apcept sīpolus. Kad sīpoli paliek caurspīdīgi, katliņā pievienot  kartupeļus un kolrābjus, apcept un pielejot 750 ml ūdens vārīt līdz gatavībai. Dārzeņus noņemt no uguns un atdzesēt. Kopā ar zaļumiem blenderī sasmalcināt. Pievienot sāli un piparus.
Saldo krējumu mazliet uzputot un pievienot zupai.
Saldā krējuma vietā var arī pienu pievienot, tad kaloriju daudzums samazināsies.
Zupā var izmantot ne tikai pašu kolrābi, bet arī maigā kolrābja lapiņas - tās nav jāvāra, bet svaigas jāpievieno pirms smalcināt blenderī.