Tik dažāds sviests

Vispār esmu pārsteigta par to, cik daudz nievājošu izteikumu pedējā dienā esmu dzirdējusi par Helovīnu izcelsmi un to, ka tie nav mūsu latviešu īstenie svētki!
Man liekas, ka receptes tieši tāpat kā kino un mūziku nevajadzētu politizēt un nacionālās saknes vajadzētu pētīt vairāk izzināšanas pēc. Kāpēc gan nepārņemt kaut-ko labu?!Pasaule taču ir tik dažāda un tieši tāpēc ari interesanta!

Es nepētīšu šo recepšu izcelsmi, bet vienkārši pastāstīšu par to - sviests ar dažādām piedevām.

P1011306


Es izmantoju Smiltenes piena sviestu

Šī ir ļoti tradicionāla recepte - ar zaļumiem

Sviestu "istabas temperatūrā" saspaidīt ar dakšu. Smalki sakapāt zaļumus, kuri garšo un ķiplokus. Visu piejaukt klāt sviestam un pievienot pēc garšas sāli.

P1011304


Otrs variants - ar kariju un sinepēm.

P1011319


Sviestu "istabas temperatūrā" saspaidīt ar dakšu un pievienot kariju un krievu sinepes (pa 1 tējk uz 100g sviesta). Visu kopā sajaukt un pēc garšas pievienot sāli.


Un vēl viens variants - ar olīvām.

Sviestu tieši tāpat kā iepriekš saspaidīt ar dakšu, pievienot smalki sakapātas olīvas bez kauliņiem, ķiplokus un sāli. Olīvas man šajā receptē ir kalamatas šķirnes.

P1011601


P1011581


Sviestu ietīt plēvē un sasaldēt ledusskapī, tad viegli sagriezt porcijas gabaliņos vai arī uzreiz ielikt sviesta trauciņā.

Ļoti garšīgi ir ar Hanzas maiznīcas rupjmaizi. Vai arī ar svaigu siltu tostmaizi . Šādu sviestu izmanto arī pie gaļas vai zivs ēdieniem - gan cep šajā sviestā, gan uzliek sviesta piciņu uz tikko pagatavota produkta.

Ko ēdīsim Helovīnos?!

Sākšu ar mazu informāciju (ja nu kādam noder)
Halloween (Allhallows even) ir 31. oktobra vakars, un šo svētku vigīlija tiek saukta par “Hallowe’en” vai “Halloween” - Visu svēto dienas priekšvakars.
Precīzā šo svētku kristīgā un to sākotnējā izpratnē, Halloween ir Hallowmas jeb Visu svēto dienas, ko svin 1.novembrī, vigīlija jeb nomods, palikšana nomodā pirms Visu Svēto dienas svinībām, sagatavošanās svētkiem ar lūgšanu, palikšanu nomodā ar lūgšanu. Līdzīgi kā ir Ziemassvētku, Lieldienu u.c. vigīlijas, tāpat arī Halloween jeb Visu Svēto dienu 1. novembrī tradicionāli svin Romas katoļu un anglikāņu Baznīcās.
1. novembri kā visu svēto dienas atzīmēšanu iedibināja Gregors III, kurš bija pāvests no 731-741.gadam. 1. novembrī viņš konsekrēja kapelu sv.Pētera bazilikā, to veltot visiem svētajiem. 834. gadā Gregorijs IV izsludināja šos svētkus visā Baznīcā.Visu Svēto vigīlija jeb Halloween svinības ir tikpat sena, cik paši svētki.
Viduslaiku beigās, Visu Svēto dienas priekšvakars tika ieviests Romas katoļu Baznīcas gada kalendārā. Pēc Reformācijas protestanti noraidīja šos svētkus.Tomēr Halloween pagānu tautas ieražas uzplauka Īrijā, Skotijā, Velsā, atsevišķās Anglijas daļās un salās. Šajās vietās iedzīvotāji 31. oktobra vakarā piekopa dažādas pagāniskas māņticīgas tradīcijas. Nerātnības un postījumi šajās teritorijās arī bija piederošas pie Halloween atzīmēšanas. Svinētāju ceļojošās grupas noslēdza durvis ar ratiem, izgāza vārtus, rakstīja uz logiem, mētājās ar dārzeņiem utml. Dažās vietās tika lietotas maskas utml.
Lielbritānijas un Īrijas imigranti aizveda Halloween tradīcijas uz ASV, bet šie svētki tur nebija populāri līdz 19.gs. beigām. Tās kļuva populāras pēc 1840 gada, kad liels daudzums īru emigrēja uz ASV. Un šīs Halloween pagānu tradīcijas un simboli ieviesās ASV - raganas, melni kaķi, mirušā galva, kura izgriezta ķirbī, sveces, maskas, spēles, dzīres utt. Tas atspoguļoja Amerikas protestantu attieksmi pret Baznīcas lielajiem svētkiem un svinamām dienām.
19.gs.pēdējos gados, Halloween it kā nevainīgās draiskulības bieži vien pārvērtās par vandālisma aktiem, tāpēc civilā vara mēģinot to regulēt un novērst, pat iesaistījās dažādu pasākumu rīkošanā jauniešiem, izmantojot Halloween pagāniskās tradīcijas, taču bez rezultātiem. Bieži vien šīs svinības beidzās ar grautiņiem. 20.gs. sakumā Halloween ir vairāk komerciāls raksturs, pat zaudējot pagānu tautu tradīciju vitalitāti. 20.gs. ir tendence vairāk manipulēt ar Halloween, nekā to svinēt pēc tautas tradīcijām. Mūsdienās baznīca  noliedz Halloween sākotnējo reliģisko izcelsmi.
(avots:www.catholic.lv)



P1011807
Priekš manis šie svētki ir pirmām kārtām, bērnu svētki! Nu kurš gan vēl tā tic tam visam un ir gatavs pārģērbties par spoku vai mošķi? Bērni to dara ar prieku un kāpēc ne, svētku taču nevar būt par daudz!
Tāpēc arī receptes šoreiz ir vairāk uz bērniem orientētas.

1. Marinēti ķirbji, burkāni un čipsi ar raganas burvju mērci.
P1011771

Marinētus ķirbjus taisu tā:  ķirbi notīrīt un sagriezt kubiņos. No ūdens, etiķa, sāls un cukura uztaisīt marinādi. Pievienot krustnagliņas  un kanēļa standziņas. Šajā marinādē novārīt ķirbi līdz ķirbis ir gandrīz mīksts, bet vēl kraukšķ. Pārlikt burkās un pārliet ar marinādi. Nākamajā dienā ķirbji ir gatavi.
Mērci taisīju no majonēzes, ketčupa un rīvēta Parmezāna.
2. Krupja acis

P1011753


Tās ir kartupeļu-ķirbju kroketes ar gaļu.
Kartupeļus un ķirbi novārīt un sastampāt? pievienot miltus, garšvielas, sāli.  Izveidot plācenīšus un katram plācenītim pa vidu ielikt malto gaļu. Izveidot bumbiņas un novārīt vārošā eļļā līdz skaistai brūnai garoziņai. Es vēl atsevišķi gaļas bumbiņas uztaisīju, jo manam bērnam gaļa garšo vairāk par dārzeņiem. Šķīvītī no kečupa izveidot "asins" peļķīti un sakārtot bumbiņas. Pārliet ar ketčupu un krējumu.
P1011761


3. Ķirbīši ar maltām peļu astītēm. 

P1011750

Pirms vairākiem mēnešiem es nejauši veikalā ieraudzīju šādas formas makaronus un uzreiz nolēmu, ka tos pietaupīšu uz Helovīniem formas dēļ - ļoti jau nu līdzinās maziem ķirbīšiem.

Makaronus novārīt līdz tie ir pusgatavi. Ja makaronus pārvārīsiet, tie juks ārā un nesanāks sapildīt. Karstumizturīgā traukā ieliet tomātu mērci un sakārtot ar malto gaļu sapildītus "ķirbīšus". Pārkaisīt ar Parmezāna sieru un cep uzkarsētā krāsnī apmēram 30 min. Pasniegt ar "asins" pilīti un pārkaisīt vēl drusku ar Parmezānu. .


4. Ķirbīši, pildīti ar nemirstības ziediem.

P1011743


Šis ēdiens ir drīzāk man. Es pāris gadus atpakaļ kādā ārzemju saitā redzēju šo ideju, bet nu jau vairs neatceros kurā tieši.

Makaronus jāsagatavo tieši tāpat, ka iepriekšējā receptē. Karstumizturīgā formā ieliet  saldo krējumu un cieši vienu pie otras salikt jau sapildītus "ķirbīšus". Pildījumu taisīju no biezpiena, ķiplokiem, caur ķiplokspiedi izspiestiem marinētiem ķirbjiem un sāli. Pārkaisīt ar Parmezāna sieru un cept cepeškrāsnī apmēram 10 min. Pasniegt ar mērci no formas un rīvētu Parmezānu.

5. Ķirbju saldējums monstriem ar asinīm.

P1011796


Recepti meklēju visās man zināmās vietnēs internetā  - tas ir tik dažādas! Beigās izvēlējos visvienkāršāko recepti, kuru atradu Mājas saldējums mājas lapā 
500ml сsaldā krējuma uzputoju ar kanēļa cukuru .
5 olas dzeltenumus uzputot ar cukuru atsevišķā bļodā.
Ķirbi notīrīt, sagriezt un novārīt cukurūdenī, kam pievienot krustnagliņas un kanēļa standziņas .
Visu ļoti uzmanīgi sajaukt un pievienot blenderī sasmalcinātus vārītus ķirbjus. 
Es šai masai pievienoju Amaretto, vaniļas esenci un kanēli. 
Visu pārliet plastikāta trauciņos un novietot saldētavā. Katras 15-20 min. masu apmaisīt ar karoti. Pēc apmēram 3 stundām masa sastingst un to var jau kārtot saldējuma trauciņos. Visu pārlej ar Grenadīnu.


P1011799



6. Svētku dzēriens ar rīta rasas sīrupu

P1011803


Glāzē ieliet cidoniju sīrupu , atšķaidīt ar gāzētu ūdeni un piepilināt pāris piles Grenadīna sīrupa.
Ir tāds diezgan ērts aparāts ūdens uzgāzēšanai mājas apstākļos - "Soda stream".
Ar šo aparātu es arī gāzēju ūdeni.Ērti un ātri.
Glāzes malas var dekorēt ar krāsaino cukuru
Visus šos burtiņus, Grenadīna sīrupu, krāsaino cukuru, kā arī visas garšvielas es ņēmu jaunajā  firmas DAMPS veikalā Tērbatas ielā 51. Tur var nopirkt arī pārtikas krāsas - piemēram, oranžo un melno, lai iekrāsotu svētku  galdam domātus ēdienus. 

Es kādu laiciņu blogoju arī citā internetvietnē, bet tā vairāk ir orientēta uz krieviski runājošu auditoriju. Pateicoties interneta iespējām esmu ieguvusi divas uzticamas draudzenes, kaut dzīvojam katra savā valstī un pilsētā tālu viena no otras, bet sazināmies katru brīvu brīdi. Pat  biežāk, nekā ar cilvēkiem, kas dzīvo tepat Latvijā. Kopā apspriežam vienu otras veikumu, mācamies viena no otras, dalāmies pieredzē. Tāds nu ir šis 21.gadsimta fenomens.  Pirms vairākiem mēnešiem es un manas draudzenes - fotogrāfes esam uzsākušas kopīgu projektu, kuram šobrīd seko ļooooti daudz cilvēku.  (ļooooti ir vairāki tūkstoši ļautiņu dienā) Esmu saņēmusi vairākas vēstules ar jautājumu vai receptes, kuras es publicēju netiks tulkotas krievu valodā.Būs! Un būs drīzumā vēl šis tas, bet šobrīd atklāšu vietni, kurā var lasīt receptes krievu valodā un sekot līdzi mūsu aktivitātēm - mans blogs krievu valodā Kā arī padalīšos ar manu draudzeņu receptēm, kuras ir visnotaļ oriģinālas un kā reiz Halloweena vakariņu galdam.

Sākšu ar Natašu (ns-makushkina) - viņas blogs ir apskatāms šeit. Viņa ir mājsaimniece, divu bērnu māmiņa, dzīvo Maskavā  un nekad nav mācījusies fotografēt ēdienu! Bet viņas bildes ir ievērības cienīgas! Un šo līmeni viņa ir sasniegusi vien pēdējā gada laikā, pašmācības ceļā !

Guakamole ar melnām pupām

IMG_4552RFp

2 avokado
1 bundža tumšo pupiņu
1 neliels sīpols
1 ķiploka daiviņa
čili pipars
1/2 laima
kinza

Ķiplokus sasmalcināt. Sīpolu smalki sagriezt. Čili iztīrīt un smalki sakapāt. Avokado notīrīt un sasmalcināt (to var izdarīt ar dakšu), pārliet ar laima sulu. Kinzu sasmalcināt. No pupām noliet ūdeni. Visu kopā sajaukt un pasniegt ar melnām kukurūzas plācenīšiem.

Kukurūzas plācenīši

IMG_4552RFp

100g miltu
90 g kukurūzas miltu
1 ola
1/2 tējk. sāls
~100 ml ūdens

Miltus sajaukt kopā, pievienot olu un pakāpeniski pievienojot ūdeni iejaukt mīklu. Kopā ar ūdeni pievienot melno pārtikas krāsu. Mīklai jābūt diezgan elastīgai. Mīklu piesegt un atstāt uz galda uz kādām 20 min.
Miklu sadalīt četras vienādās daļās un katru daļu izrullēt pēc iespējas plānāk starp divām cepamā papīra loksnēm. Cept uzkarsētā pannā kopā ar visu papīru.Atdzesēt un sagriezt.


Tomātu zupa

Томатный суп

2 ēd.k. sviesta
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
1/2 gl. baltvīna
500 g tomātu savā sulā
1 gl. buljona


olīvas ar papriku
kārtainā mīkla

Mīklu izrullēt, sagriezt olīvas platumā strīpās un 10-12 cm garumā. Katras strīpiņas sākumā ielikt olīvi un ietīt. ietītas olīvas salikt un izklātas ar cepamo papīru cepešpannu un cept 180 grādos līdz mīkla kļūst zeltaina. Gatavas olīvas atdzesēt un sagriezt uz pusēm.

Zupai sīpolu smalki sagriezt un apcept katliņā uzkarsētā sviestā, pievienot smalki sakapātus ķiplokus. Tikko sīpoli kļūst caurspīdīgi, pievienot vīnu un mazliet pasautēt. Pievienot tomātus, buljonu un vārīt zupu apmēram 30 min. Mazliet atdzesēt un sasmalcināt blenderī. Dekorēt ar olīvām mīklā.

Sikspārņi

IMG_4603RFp

vistas spārni

Marinādei:
3 ēd.k. olīveļļas
4 ed.k. sojas mērces
3 ed.k. kļavu sīrupa vai medus
1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta)
melnā pārtikas krāsa

Marinādei visas sastāvdaļas sajaukt kopā un iemarinēt tajā spārniņus. Marinēt 2 stundas istabas temperatūrā vai visu nakti ledusskapī.
Spārnus cept cepešapnnā uzkarsētā krāsnī 180 grādos 45-60 min. Lai spārni būtu tumšāki, tos var ar otiņu un pārtikas krāsu nokrāsot vēlreiz.

Siltie ķirbju salāti

IMG_4639RFp

300g ķirbis
2 ēd.k. riekstu
2 ēd.k. smalki sakapātu zaļumu
2 ēd.k. smalki sakapātu sīpolu
sāls
ķimenes
Ķirbi sagriezt kubiņos un cept cepeškrāsnī apmēram 15-20 min līdz ķirbis ir mīksts. Visas sastāvdaļas sajaukt kopā, pārkaisīt ar sāli un ķimenēm. Pasniegt vēl siltus.


Ķirbju pudiņš

IMG_4660RFp

1 iep. pudiņa (uzvārīt pēc instrukcijas)
150 g ķirbju biezeņa

putotais saldais krējums

Uzvārīta pudiņā iejaukt ķirbju biezeni un salikt trauciņos. Dekorēt ar putotu saldo krējumu. Gatavas porcijas novietot ledusskapī atdzesēt.


Otra meitene  no Volgogradas, arī mājsaimniece. Tā ir Juļa (laperla_foto) -viņas blogs ir apskatāms šeit ! Iemācījusies pati fotografēt ēdienus un man liekas, ka viņai tas ļoti labi padodas!

Helovīnu konfektes

Halloween Sweets

25 konfektēm

250 g šokolādes biskvīta ( 3 olas, glāze miltu, glāze cukuru, kakao pulvers)
200 g rūgtās melnās šokolādes
1 ēd.k. apelsīnu liķiera vai sīrupa
200 g apelsīnu glazūras (daudz krāsainas glazūras esmu redzējusi tai pašā veikalā Dzirnavu ielā 51)

Biskvītu sadrupināt, pievienot izkausētu šokolādi un liķieri vai sīrupu un visu sajaukt.
No masas izveidot bumbiņas, 30 min, atdzesēt un uzdurt uz iesmiņiem vai zobubakstāmiem kociņiem. Apelsīnu glazūru izkausēt un iemērkt tajā bumbiņas, ļaut nožūt.


 Ja jau Helovīna tēma šodien, tad nobeigumā viena šausminoša  multenīte....
cool myspace layouts

Cik ēdam un ko ēdam !?

Vidējais latvietis gada laikā apēd 40 kilogramus liellopa gaļas, 20 kilogramus cūkgaļas, 12,5 kilogramus zivju un 9 kilogramus vistas gaļas. Tāpat notiesā 207 olas un 108 kilogramus dārzeņu, priekšroku dodot kartupeļiem, kam seko tomāti un gurķi.. Tajā pašā laikā viņš izdzer 75 litrus piena, 7 litrus alus un 20 litrus minerālūdens. Kopumā vidējais latvietis vidēji vienā dienā uzņem 2600 kilokalorijas.
(avots : Jānis Brizga www.politika.lv )
Visu cieņu Brizgas kungam, bet kur tad paliek maizīte?

Hamburger


Graudaugu pārtikas produkti cilvēku uzturā ieņem ļoti nozīmīgu vietu. Dietologi uzskata, ka cilvēka uzturā graudaugu produktiem kopā ar kartupeļiem jābūt vismaz 40% no visiem uzturā lietotiem produktiem. Maizes uzturvērtību nosaka gan dažādu maluma kviešu, rudzu, kā arī citu graudaugu milti, gan produkti, ko maizei pievieno - piena produkti, taukvielas, cukurs, olas, klijas, dažādu sēklu vai augļu maisījumu.
(avots:www.medicine.lv)

Centīšos turpmāk atgādināt par šo veselībai nozīmīgo un garšīgo produktu!Un pie viena vēlos pateikt Paldies par atbalstu un sadarbību Hanzas Maiznīcai, kuras lielisko produkciju var atrast vai ik vienā tirdzniecības vietā Latvijā.

Dzērveņu kūka

P1011030


Garšo tā labāk nekā izskatās! ))))

Es atkal nolēmu izmēģināt recepti no populāra žurnāla! Šoreiz izmēģināju " Dzērveņu kūku", nopublicētu pēdējā Ievas virtuvē.

Kārtējā reize, kad man kaut kas nesanāk!
Nē, pati kūka ir ļoti, ļoti garšīga - tur viss kārtībā! Bet receptē nav norādīts formas izmērs. Toties ir rakstīts, ka vajag ar noņemamu malu! Es paņēmu! Tikai tā arī nesapratu, kāpēc vajadzēja tieši ar noņemamu malu? Toties šo pierakstīt neaizmirsa.Bet to, ka formai jābūt divreiz mazākai nekā manējā - tas, protams, nav norādīts! 

Tātad, recepte!

Dzērveņu-marcipāna kūka

Mīklai:
150g miltu
100g sviesta ;
50g cukura;
2 olu dzeltenumi

Pildījumam:
150g  dzērvenes;
150marcipāna masas g ;
50-70g cukura:
2 olu baltumi

No produktiem ātri samīca mīklu un pusstundu atdzesē aukstumā. Mīklu ieklāj ietaukotā veidnē ar noņemamu malu. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā  pusgatavu (apmēram 15 min).

Marcipāna masu sarīvē skaidiņās (lai būtu vieglāk, marcipānu patur saldētavā). Iemaisa cukuru. Iecilā saputotus olu baltumus un dzērvenes. Masu liek pusceptās kūkas pamatnē un turpina cept 180-200 grādu temperatūrā apmēram stundu.
(recepte no žurnāla Ievas virtuve)

P1011023
Pievienot parakstu


Jūs sapratāt?! Recepte ir domāta apmēram 20-22 cm lielai formai. Man forma ir lielāka un sanāca visu izsmērēt!Tikai nevajag jautāt, kāpēc es par to nepadomāju un kā es to neredzēju! ))) Es gaidīju brīnumu! ES visu laiku domāju, ka viņa uzcelsies ))) Nu jā, esmu blondīne!)))))))
Nākamais moments - kāpēc marcipāna masai pievienot cukuru? Viņa jau tā tik salda, ka zobi kopā salīp.Es saputoju olu baltumus ar cukuru un pievienoju burtiski vienu karoti.cepeškrāsnī man kūka arī stundu necepas! Bet tas varbūt tāpēc, ka man plāna ļoti sanāca.
Visā visumā, ja nepievērš uzmanību tādiem sīkumiem, tad ir ļoti garšīgi! Es iesaku! Man tas marcipāns dikti garšoja!  )))) Un vēl ar dzērvenēm!

P1011027

Dārzeņu diena

Šīs divas receptes vieno vairākas lietas - abas ir no dārzeņiem, abas ir no slaveniem šefpavāriem un abas ir nofotografētas vienādos traukos.)))

Šī zupa ir no Martas Stjuart.

Pumpkin soup


Ķirbju-ābolu krēmzupa ar kariju un ingveru

1 ēd.k. sviesta
1 smalki sagriezts vidējs sīpols
1 vidējs sagriezts ķirbis
4 notīrīti un sagriezti āboli
2 tējk. sāls
1 1/2 tējk. ķimenes
1/2 tējk. karija pulvera
1/2 tējk. ingvera
1/4 tējk. čili pipara
1/4 svaigi maltu melno piparu
2 glāzes dārzeņu buljona
2 1/2 gl/ ūdens
krējums garnējumam

# Sviestu izkausēt katliņā. Pievienot sīpolus un apcept, visu laiku maisot, apmēram 4 min. Pievienot ķirbi un apcept visu kopā līdz ķirbis ir mīksts, apmēram 10 min. #Pievienot ābolus, ķimenes, sāli, ingveru, kariju, čili un melnus piparus un pieliet ūdeni un buljonu tā, lai noklātu visu katla saturu. Uzvārīt un nogriežot mazāku uguni vārīt, kamēr dārzeņi ir mīksti, apmēram 30 min.
# Atdzesēt un sasmalcināt blenderī.
Pasniegt ar krējumu, grauzdiņiem


Ķimenes man nebija vispār. Bet visas pārējās garšvielas man laipni atgādāja firma DAMPS.

Otra recepte ir no Džeimija Olivera

Christmas vegetables


Ziemassvētku dārzeņi (es tā arī nesapratu, kāpēc tie tā saucas, bet tomēr cienot šef-pavāru es atstāju oriģinālu nosaukumu.

kartupeļi, notīrīti un sagriezti
• 5-6 saspiestas ķiploku daiviņas
• svaigs rozmarīns
• sāls, pipari pēc garšas
• 6 ēd.k. olīveļļas
• 50g sviesta
pastinaks, notīrīts un sagriezts
• 2 ēd.k. medus
• svaigs timiāns
burkāni, notīrīti un sagriezti


Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 220 grādiem.
Visus sagatavotus dārzeņus novārīt pusgatavus. Apmēram 10-15 min.
Izkāst caur caurduri un notecināt ūdeni.
Sajaukt dārzeņus ar visām pārējām garšvielām un medu, pievienot ķiplokus un ilikt uz cepešpannas vienā slānī.
Cept cepeškrāsnī līdz dārzeņi ir gatavi.

Christmas vegetables


Man šie dārzeņi arī tāpat garšo, bez zivs vai gaļas. )))

Lemon Bars

Klasiska amerikāņu recepte.

P1010349


Citronu kūkas

Miklai:

225 g istabas temperatūras sviesta;
1/2 glāze cukura;
2 glāzes miltu;
1/8 tējk. sāls

Citronu pildījumam:

6 lielas olas;
2+1/2 glāzes cukura;
1 ēd.k.+1 tējk. citronu miziņas (3-4 citroni);
2/3gl. svaigi spiestas citronu sulas;
1 gl. miltu

Cukurpūderis apbēršanai

Uzkarsēt krāsni līdz 180*С. Formu 23*33 cm izklāt ar cepamo papīru tā, lai papīrs būtu pāri malām. Iesmērēt ar sviestu.
Miltus izsijāt ar sāli. Mīklai saputot sviestu ar cukuru līdz masa kļūst balta. Turpinot putot pamazām pievienot miltus, kamēr sanāk drupačas. Visu savākt ar rokām bumbā. Mīklu izrullēt un ieklāt formā un novietot ledusskapī un 30 min, lai atdziest.Cept cepeškrāsnī 15-20 min. Izņemt no krāsns un atdzesēt 10 min.

Pildījumam: olas saputot ar citronu sulu un citrona miziņu.
Miltus sajaukt ar cukuru un pievienot olu masai. Visu sajaukt kopā līdz masa ir viendabīga. Izliet citronu masu formā ar atdzisušo pamatni. Cept cepeškrāsnī 30-35 min. Gatavo kūku pilnībā atdzesēt un tikai tad sagriezt! Pārkaisīt ar cukurpūderi.


P1010367


Tas ir fantastiski garšīgi! Man izskatījās, ka sāka degt un es beigās tik ilgi necepu, tāpēc pildījums bija mazliet pašķidrs. Bet tas izradijās pats garšīgākais! Es internetā atradu jau vairākas receptes ar citiem augļiem un obligāti izmēģināšu ar dzērvenēm un ar apelsīniem!

P1010363

Dzērveņu čatņi un cepta Mocarella

Šim ievārījumam ir viena dīvaina īpašība - jo ilgāk viņš stāv, jo labāk garšo!
Bet ir vēl viena, ne mazāk dīvaina īpašība - parasti ilgi nestāv!


P1010965


Dzērveņu čatņi

Recepte:
3 sarkani sīpoli :
500g dzērvenes ;
3ēd.k. medus;
6 ķiploka daiviņas;
100ml dzērveņu sulas ;
sāls pēc garšas;
eļļa apcepšanai

Sīpolus sagriezt gredzenos un apcept eļļā sautējamā katliņā. Kad sīpoli paliek brūni, tiem pievienot sasmalcinātus ķiplokus un cept visu kopā vēl 5 min. Pievienot dzērvenes, medu, dzērveņu sulu (sulu bez cukura), uzvārīt un samazinot uguni sautēt kādas minūtes 30.Kad masa ir sabiezējusi, uguni izslēgt, mazliet atdzesēt un salikt burkās. 

P1010972

Pati purvā negāju ))) Izmantoju veryberry.lv laipnību un ņēmu gan viņu ogas, gan dzērveņu sulu. Sula ir dabīgā un bez cukura. Un dzērvenes man šoreiz bija tā saucamās diždzērvenes - tās ir lielākas un ar baltu vidu. Ļoti skaisti griezumā izskatās! )))

Ļoti garšīgi ar gaļu, sieru, tostiem.

P1010959

Vēl man ļoti garšo ar ceptu Mocarellas sieru.
Mocarellu sagriež apmēram 1 cm biezos stienīšos, apviļā rīvmaizē, sakultā olā un vēlreiz rīvamaizē un apcep ļoti ātri uz pannas. Pasniedz vēl siltu, kamēr siers iekšā ir mīksts un staipās! 

P1010978

Tomātu zupa ar zivi

Šo recepti es gribēju vēl vasarā parādīt, bet nekādi nesanāca un tad atkal sezona beidzās. Bet šī recepte ir laba ne tikai vasarā, bet arī kā uzkoda vai recepte "nākamajam rītam"! :))
Recepti atradu šajā grāmatā:

P1012721


Grāmata ir no tēta arhīviem. Es sākumā šo grāmatu atliku, jo receptes tur ir diezgan vienkāršas un ikdienišķas. Tagad gandrīz nešķiros no viņas, jo izrādījās, ka visas šīs ikdienišķās receptes ir visforšākās!

P1012714


Aukstā zupa ar tomātu sulu un zivi.

Recepte:

1l tomātu sulas;
4 ēd.k. smalki sakapātu zaļo lociņu;
1 vārīta ola;
300g zivis;
1/2 garā gurķa;
4 ēd.k.krējuma;
sāls


Zivi var izmantot jebkādu - vārītu, ceptu, kūpinātu, marinētu. Esmu izmēģinājusi gan anšovus , gan kūpinātu sviesta zivi, gan ceptu mencu. Garšīgi ir ar jebkuru! Grāmatā ir rakstīts, ka vara arī ar siļķi - to gan vēl neesmu izmēginajusi.
Zivi vajag iztīrīt no asakām un sagriezt.
Zaļos lokus pārkaisa ar sāli un saberž līdz tiek kļūst mīksti. Olu un gurķus sagriež kubiņos, pievieno lokiem un pārlej ar tomātu sulu. Pievieno zivi, krējumu un visu samaisa. Pēc vajadzības pievieno sāli un pasniedzot pārkaisa ar sakapātām dillēm.

P1011426


Mans padoms - zivis un krējumu pievienot jau šķīvī pasniedzot un nemaisīt, jo krējums dod sulai samaisot tādu ne visai garšīgu krāsu. Bet vislabāk tas izskatās, ja kārto glāzītēs slāņos un tad pārlej ar tomātu sulu. Krējumu pasniedz atsevišķi un tad jau katrs lai pats lemj, pievienot krējumu vai nē, sajaukt vai nejaukt.

P1014908



P1014913

Dzērveņu kūka

Šī recepti es atradu vietējā avīzītē krievu valodā  "Семеро с ложкой". Es gāju garām kioskam un šo avīzi lika plauktos. Latvijā nav daudz šādu vietējo izdevumu (krīzes dēļ aizvērās arī veiksmīgi projekti). Latviešu valodā vēl ir žurnāli, bet krieviski ir nopērkami tikai un vienīgi Krievijas izdevniecību produkcija. Tāpēc arī pievērsu uzmanību! Avīzē ir  savāktas kopā vairāku mēnešu publikācijas (vismaz tā viņi paši to reklamē) vienuviet, lai nebūtu no katra numura jāgriež ārā receptes. Tas ir pielikums krievu avīzei ...tram-pam-pam...neatceros kāda
Īsāk sakot, es nopirku. Receptes ļoti vienkāršas. Bet ne pagatavošanas ziņā, fantāzijas lidojuma ziņā!  Nu bet protams, kas tad namamātei ir vajadzīgs?! Nav ko te ...krīze valstī! Mušļi ar avenēm un jogurtu, rutku salāti ar tomātiem, pasta ar lasi un sieru, pica ar šampinjoniem, tosti ar biezpienu un redīsiem, pankūkas no kabačiem, cūkgaļa ar šampinjoniem - tas ir tas maksimums, uz ko bija spējīgi izdevēji!Nez kāpēc vairāk fantāzijas nekam nepietika!Zinu, zinu, ko jūs domājat! Viss tev slikti! Nekas tev neder! Tā jau cilvēks ir iekārtots, ja ir labi - nekad nepaslavēs, bet ja slikti - vienmēr lamās!  Man tiešām gribās, lai cilvēki izmēģina kaut-ko jaunu un interesantu! Man gribās pašai kaut-ko jaunu un nebijušu!  Un nopērkot šādu izdevumu gribās tur redzēt kaut-ko vairāk par pankūkām ar mellenēm un lavašu ar zaļumiem un šķiņķi.! Kamēr es šķirstīju avīzi, vēl divas kundzes šo izdevumu nopirka. Iegāju veikalā ar avīzi rokā un pārdevēja painteresējās, kur pirku un cik maksāja. Pārdevēja runāja latviski! Tas nozīmē, ka šādi izdevumi ir vajadzīgi un cilvēkiem tie interesē! Es saprotu, ka jaunieši ir pieraduši izmantot internetu un drīzāk jau ko tādu nepirks! Bet vecāka gada gājuma cilvēki! Viņiem ko darīt?! Nu nav viņiem laika tām jaunām tehnoloģijām! Un tādas pankūkas ar dārzeņiem viņi zināja jau tad, kad mēs vēl nebijām piedzimuši!

Nu tagad varat jautāt - ko tad tu no tādas avīzītes gatavo, ja jau viņa tik slikta ir?!
Lai attaisnotu! Nu nemēdz būt viss slikti! Vienmēr, pat vissliktākajā izdevumā atradīsies vismaz viena laba recepte!
Un vēl - man ir vesela kaudze ar dzērvenēm no veryberry.lv  Starp citu, man ļoti patika mājas lapa! Ļoti gaumīga un skaista!

P1010463


Un tagad recepte:

300g sviesta
500g miltu
1/2 paciņas cepamā pulvera
3 olas
250g cukura
1 citrona sula un miziņa

Pildījumam:
150g dzērvenes
1 ābols
100g cukura
1 ēd.k. cietes (man bija kukurūzas)

Drupačām:
2 olas dzeltenumi
50g cukura
150g miltu
70g sviesta
1 citrona miziņa
50g sasmalcinātu riekstu

1. Atdzesētu sviestu sakapāt ar miltiem un cepamo pulveri. Olas saberzt ar cukuru, citrona sulu, sarīvētu citrona miziņu un visu sajaukt ar sviesta-miltu masu. Iemīcīt mīklu, izveidot bumbu un ielikt ledusskapī uz 40 min.
2. Pildījumam nomazgāt un nosusināt dzērvenes. Ābolu nomazgāt, nomizot, iztīrīt un sagriezt. Ogas sajaukt kopā ar āboliem, pārkaisīt ar cukuru un sajaukt ar cieti.Drupačām saberzt kopā olas dzeltenumus, miltus, cukuru, aukstu sviestu, citrona miziņu un riekstiem tā, lai sanāktu smalkas drupačas.
3. Cepeškrāsni uzkarsēt līdz 180 gr. Mīklu izrullēt un izklāt uz cepešpannas, kas ir pirms tam izklāta ar cepamo papīru. Pa virsu sakārtot pildījumu un pārkaisīt ar drupačām. Cept cepeškrāsnī 40 min. Vēl siltu sagriezt kvadrātos.

P1010490


Ar šādu mīklas daudzumu var mierīgi noklāt visu Doma laukumu! Es mīklai izmantoju pusi no produktiem un pat tad man palika mīkla divām mazākām kūkām. Viena forma man bija 30 cm, pārējās - 15 cm. Toties, pildījuma varēja būt vairāk! Man knapi pietika lielai kūkai. Mazajām taisīju atsevišķi! Drupačas man pietrūka vienai mazākai kūkai.
Atzīšos godīgi  -kūka vēl stāv! Un ne tāpēc, ka nav garšīgi, bet gan tāpēc, ka baigi daudz sanāca! Normālai ģimenei tik daudz neapēst!

P1010422

Olenis

Es vienmēr esmu domājusi, ka kišs ir franču ēdiens. Izrādās, ka pie mums tas arī ir pazīstams, bet ar citu nosaukumu - Olenis. Saknes gan receptei, gan nosaukumam ir meklējamas Vācu kultūrā, kā jau daudzas ierastas lietas pie latviešiem.

ES taisīju divas variācijas - ar kartupeļiem un ar biezpienu.

P1019516
Miklai vajadzēs:
230g miltu;
125g auksta sviesta;
sāls;
1 ēd.k. sinepes

Miltus sakapāt kopā ar aukstu sviestu, pievienot sali, sinepes un izveidot bumbu, ko liek ledusskapī uz 30 min.


P1019448

Pa to laiku var uztaisīt pildījumu. Pildījums var būs jebkāds - dārzeni, gaļa, zivis.
Es ņēmu Ezerkauliņu kartupeļus  un Smiltenes Piena biezpienu. 


Mīklu izrullē un ieklāj formā, nogriež liekās malas. Pa virsu uzliek cepamo papīru un noslogo. Es parasti izmantoju zirņus - man ir speciāli atlikti šim nolūkam. Tādus zirņus vairs uzvārīt nesanāks! )))
Cep cepeškrāsnī apmēram 10-15 min. Tad slogu noņem nost un kārto pildījumu.


P1019453

Kartupeļus novārīt, bet ne līdz galam. Tā, lai ir mazliet pacieti - tad būs vieglāk griezt un cepeškrāsnī nogatavosies. Sagriezt plānās šķēlītēs. Es sadrupināju vēl biezpienu pa virsu un pārlēju ar sakultu olas-krējuma masu (sakult olas ar krējumu un  muskatriekstu).
Biezpiena pildījumam es izmantoju tikai biezpienu un olas, pārkaisot ar zaļo sāli. Zaļo sāli es taisīju pati - samalu blenderī kaltētas dilles un jūras sāli un tagad visur izmantoju!
Cep sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 30 min. 

P1019501

Šo mīklas recepti es redzēju blogā pie Uwes

P1019541

Īstiem, īstiem saldummīļiem!

Šodien saņēmu vēstulīti ar jautājumu, kad tad būs jaunas receptes!
Būs, būs, obligāti būs! Vienkārši kamēr šīs jaukās saulainās dienas es vairāk strādāju un bildēju, lai drūmās un tumšās dienās varētu apstrādāt bildes un rakstīt receptes.

Nu un ja jau esmu sākusi rakstīt, tad šodien tomēr būs viena recepte!
Uzreiz brīdinu - recepte ir saldummīļiem! Īstiem, īstiem saldummīļiem! Tiem, kam ļoti garšo austrumu saldumi šī recepte ir tieši laikā!

P1019469


Afgāņu cepumi

Recepte:

3 olas (atdalīt baltumus no dzeltenumiem);
cukurs - nepilna glāze;
1 glāze vālriekstu;
1 glāze rozīņu;
milti (apmēram 100g);
2 ēd.k. piena

Olu dzeltenumus, pienu un miltus sajaukt kopā un iemīcīt mīklu. Miltus, ja nepieciešams, var pievienot vēl. Miklai jābūt stingrai, bet ne cietai! Gatavu mīklu izrullēt diezgan plānā slānī (cik vien iespējams plānu) un izklāt uz cepešpannas. Pa virsu pārkaisīt ar riekstiem un rozīnēm.
Olu baltumus saputot ar cukuru stingrās putās un pārliet pāri sagatavei uz cepešpannas.
Cept apmēram 20 min. 160-180 grādos
 
Tea time


Miltus mīklai es pievienoju pilnīgi noteikti vairāk nekā pēc receptes vajadzēja un izmantoju nevis parastos vālriekstus, bet gan vālriekstus ar medu no medus bodes. Līdz ar to, baltumus putoju ar minimālu cukura daudzumu. Arī rozīņu vietā man gribētos kaut ko skābāku - piemēram, kaltētas dzērvenes vai ķiršus. ))) Es neesmu tāda saldummīle!
Man ne visai garšo bezē, tāpēc olu baltumus es putoju bļodiņā uz ūdens peldes. Tad olu masa kļūst staipīgāka un cepot nav tik sausa.

Tea time


Tea time


P1019554


P1019560




P1019563


Nobeigumā multenīte par tēmu )))
Esmu novērojusi - jo vecāks cilvēks kļūst, jo vairāk tam garšo saldumi! Sevišķi tas attiecas uz vīriešiem!
Rodas sajūta, ka jaunībā tas vīrietim tā kā nepieklājas, bet vecumdienās tas ir vienīgais prieciņš! :)))