Brokastis

Ja es jums pajautāšu kādas ir jūsu visierakstākās brokastis, tad droši, ka 7 cilvēki no 10 atbildēs - sviestmaizes.
Nu tad šodien būs pāris idejas, kā atsvaidzināt tradicionālās brokastis. ))))

0029


Sviestmaize ar gaļas ruleti un mārrutkiem.

4 šķēles "Toste" tostermaizes ar klijām
30 g kausētā siera Rasa bez piedevām
4 plānas ruletes šķēles
1 marinēts gurķis
1 sarkanā paprika
mārrutki

Maizes šķēles apziež ar kausēto sieru un uz katras uzliek pa ruletes šķēlei.
Gurķi sagriež ripiņās. Papriku sagriež mazākos gabaliņos. Dārzeņus uzliek pavirsu gaļai un dekorē ar mārrutkiem un zaļumiem.

0032


Sviestmaize pašiem mazākajiem

Breakfast for child


1 šķēle "Tostē" klasiskās tostermaizes
Rasas kausēts siers ar šķiņķi
1 šķiņķā šķēle
1 salātlapa

Maizes šķēli apziež ar sieru, uzliek pa virsu salātlapiņu un šķiņķa šķēli. Dekorē ar olīvēm un papriku. Ja bērns neēd olīves, var izmantot zaļos zirnīšus.

Tosti ar biezpienu

Breakfast


2 šķēles "Tostē" klasiskās tostermaizes
puspaciņa Rasas vājpiena biezpiena
2 ēd.k. Rasas krējuma
1 ķiploka daiviņa
sāls pēc garšās
zaļumi dekoram

Maizes šķēles apgrauzdēt uz pannas un sagriezt trīsstūrīšos vai stienīšos.
Biezpienu sajaukt kopā ar krējumu, smalki sakapātu ķiploku un sāli.
Uz katra tosta uzliek biezpienu un pārkaisa ar zaļumiem.

Hamburgers ar biezpienu,šķiņķi un sieru
Sandwich


2 hamburgera maizītes
4 ēd.k. Rasas biezpiena
pussīpols
4 šķiņķa šķēles
1 ed.k. Rasas krējuma
2 Krievijas siera šķēles
1 neliels marinēts gurķis
smalki sakapāti zaļumi
salātlapas dekorēšanai

Sīpolu smalki sakapāt, atstājot pāris ripiņas dekorēšanai.
Biezpienu sajaukt kopā ar krējumu, smalki sakapātiem zaļumiem,sīpoliem, pievienot sāli.
Hamburgeru maizīti sagriezt uz pusēm.
Uz apakšējās pusītes uzliek pabiezu biezpiena kārtu, pa virsu sakārto gurķu šķēlītes, sīpolu ripiņas, siera šķēli, šķiņķa šķēlītes, salātlapas. Apsedz visu
ar otru hamburgera maizītes pusi.

Sendvičs ar olu salātiem un svaigu gurķi

0036


8 šķēles Vērtes Kviešu sēklu maizes
svaigs gurķis
6 olas
1 tējk. sinepes
2 ēd.k. majonēzes
4-6 zaļie lociņi

Olas novārīt, notīrīt un ar dakšu ne pārāk smalki saspaidīt. Lokus smalki sakapāt. Olas sajaukt kopā ar lokiem, pievienot majonēzi, sinepes, sāli, piparus un visu kopā sajaukt.
Uz 4 maizes šķēlēm uzlikt olu salātus, pa virsu uzlikt svaigā gurķa šķēlītes un apsegt ar pārejām 4 maizes šķēlēm. Sagriezt uz pusēm un pasniegt uzreiz.
Šīs maizītes, lai kā tas arī nebūtu liels kārdinājums, labāk nedot bērnam līdz uz skolu, jo olas ar majonēzi ātri bojājās.

Svētdienas brokastīm

Brīvdienas ir klāt un tāpēc ir laiks padomāt par brīvdienu brokastīm. Ikdienā mēs steidzamies, bet brīvdienās, kad visa ģimene ir kopā, varam palutināt gan sevi, gan ģimeni ar ko gardāku!

Та-dāāāāм! Pankūkas!

P1015685


Šīs pankūkas esmu jau vairākas reizes taisījusi un man ļoti patika recepte. Ātri, vienkārši un garšīgi!

Recepte:

2 gl. kefīra Rasa
2 gl. miltu
2 olas
1/2 tējk. dzeramās sodas
2-3 ēd.k augu eļļas
sāls, cukurs pēc garšas

Kefīru, olas, miltus sāli un cukuru kopā saputot.
Glāzē ar verdošu ūdeni ātri izmaisām pus-tējkaroti sodas un pārlejam pankūku mīklā. Ja nav sodas, tad var ņemt cepamo pulveri, bet tad veselu tējkaroti vajag. Visu vēlreiz samaisīt. Nolikt uz 5 min. ievilkties.
Pievienot eļļu un cept pankūkas.
(Avots - laperla-foto.livejournal.com)

Es parastā cukura vietā lieku citroncukuru - vekalos pārdodas tādas paciņās kā vaniļas cukurs. Tad pankūkas vairāk pēc smaržas un garšas līdzinās vafelēm.

Manam bērnam garšo ar ābolu ievārījumu un Lāses jogurta dzērienu

P1015682
Avots - laperla_foto.livejournal.com

Man garšo klāt citronu ievārījums.

P1015709


Tas īstenībā bija kaut-kāds pīrāga pildījums, bet man garšo kā ievārījums. Gatavot pavisam vienkārši - citronu ar visu mizu sarīvē uz smalkās rīves un pievieno cukuru pēc garšas. Ledusskapī burciņās glabājās diezgan ilgi un var likt klāt tējai cukura un citrona vietā.

Starp zupu un otro ar Jēra gaļu

Nevienam nav nekāds noslēpums, ka jēra gaļa ir īpaši iecienīta un to lietoja uzturā jau mūsu priekšteči. Tas ir gan garšīgs, gan veselīgs un augstvērtīgs produkts, kurš satur olbaltumvielas, vitamīnus (arī organismam tik svarīgos B 12) un minerālvielas - dzelzi, cinku.
Šobrīd gaļas tirgus ir pārpilns ar dažādas izcelsmes saldētu produkciju un par lielveikalos nopērkamās gaļas izcelsmi mēs varam tikai minēt... Ļoti svarīgi ir iegādāties kvalitatīvu un augstvērtīgu produktu, kurš nāk tepat no Latvijas laukiem. Ir būtiski zināt, kādā saimniecībā jēri audzēti, ar ko baroti un, galu galā, mums vajadzētu būt pārliecinātiem, ka iegādājamies svaigu produktu! Mēs ilgi un cītīgi pētījām Latvijas saimniecības un, kā saka - kas meklē, tas atrod! Visām mūsu prasībām atbilda Aijas Šneideres un Jāņa Miķelsona Zemnieku saimniecība "Mikaitas". Pateicoties šai saimniecībai mēs turpmāk jums pastāstīsim ko tad īsti var pagatavot no jēra gaļas, kā noteikt gaļas gatavību un citu noderīgu informāciju.
Vēl tikai gribu piebilst ka brīdī, kad vēlaties iegādāties šo augstvērtīgo produkciju, bet Vidzeme jums nav īsti pa ceļam, piezvaniet Aijai un jūsu izvēlēto produktu jums atgadās arī uz Rīgu!

0014


Jēra gulašs ar dārzeņiem


700g jēra ribiņas
8 vidēji kartupeļi
1 sīpols
2 burkāni
3 ēd.k. tomātu pastas
5 ķiploka daiviņas
sāls, pipari pēc garšas
zaļumi
eļļa apcepšanai


Jēra ribiņas sadala pa vienai.
Kartupeļus un burkānus notīra un sagriež palielos gabalos.
Sīpolu sagriež gredzenos.
Ķiplokus smalki sakapā

Šo ēdienu gatavo vai nu lielā čuguna katlā, vai nu māla podiņos. Tos vajadzētu uzreiz sagatavot.
Ribiņas apcept pannā un pārlikt katlā vai podiņos. Atsevišķi apcept kartupeļus un pārlikt traukā pa virsu gaļai. Apcept kopā sīpolus un burkānus un beigās pievienot ķiplokus un tomātu pastu. Visu kopā pāris minūtes pasautēt un pārlikt pa virsu kartupeļiem. Pārkaisīt ar sāli un pipariem un pārliet ūdeni pāri tā, lai tikko nosedz visus produktus.
Apsegt trauku ar vāku un ievietot iepriekš uzkarsētā krāsnī 180 grādos apmēram uz 1 stundu. Pēc stundas jāsāk pārbaudīt - viss ir gatavs, kad visi dārzeņi ir mīksti.

Pasniegt var tajos pašos podiņos ar zaļumiem.

0015

Itāļu pīrādziņi

Krostoi - tie ir tradicionāli itāļu pīrādziņi, ko gatavo ar dažādiem pildījumiem tikai karnevāla nedēļas laikā. Nosaukums ir cēlies no vārda "krosta", kas nozīmē "kraukšķīga garoziņa". Tagad dažos Itālijas reģionos tie ir pārvērtušies par fast food ēdienu.
007


Krostoi

300g miltu
300g šampinjonu
70g sviesta Rasa
1 gl. piena
1 ķiploka daiviņa
pētersīļi
sāls, pipari pēc garšas
eļļa fritēšanai


40g sviesta izkausēt. Uz tīra galda izbērt kaudzītē miltus un pa vidu uztaisīt iedobi. Tajā ieliet sviestu, pienu un šķipsniņu sāls. Iejaukt mīklu un mīcīt tik ilgi, kamēr mīkla kļūst gluda. Ietīt plēve un ielikt ledusskapī uz 1 stundu.
Pildījumam - sēnes notīrīt un sagriezt. Ķiploka daiviņu un pētersīļus smalki sakapāt.
Pannā izkausēt atlikušo sviestu un apcept tajā ķiploku apm. 30 sek. Pievienot sēnes un cept vēl minūtes 10. Pārkaisīt ar pētersīļiem un izslēgt uguni. Atdzesēt.
009


Mīklu sadalīt divās daļās un izrullēt katru daļu atsevišķi. Uz vienas mīklas daļas sakārtot pildījumu ar atstarpēm, apsegt ar otru izrullēto mīklas daļu un piespiest ar pirkstiem mīklu ap katru pildījuma kalniņu. Ar formiņu vai nazi izgriezt četrstūrīšus vai aplīšus.
Dziļā pannā uzkarsēt eļļu un cept pīrādziņus nelielām porcijām līdz zeltītai krāsai. Gatavos pīrādziņus ņem ārā un liek uz papīra dvielīšiem, lai notek liekie tauki. Pasniedz siltus.

008

Avots - gastronom.ru

Bērnības favorīti

Cik daudz recepšu mēs atceramies no bērnības?
Katrā ģimenē ir kaut-kāds mammas vai vecmāmiņas firmas ēdiens, kas ir atmiņā vēl joprojām un
"kā mammai" nesanāk ))))   Mūsu ģimenē tie bija kāpostu tīteņi.  Kad sāku dzīvot kopā ar savu vīru, izrādījās, ka arī viņa ģimenē kāpostu tīteņi bija iecienīts ēdiens. Un katra namamāte zin, cik daudz laika vajag, lai kaut-ko tādu pagatavotu - tu pusi  dienas pavadi virtuvē un piecās minūtēs viss apēsts. ))))) Es arī ļoti ilgi spītējos pretī vīra lūgumiem uztaisīt un, beidzot, padevos. Bet....kāpostgalvas tajā dienā veikalā nebija. Toties man mājās bija ķīniešu kāposti. Tā nu mani kāpostu tīteņi ir tapuši ļoti ātri. Tas bija nu jau daudzus gadus atpakaļ un kopš tās reizes kāpostu tīteņi ir iecienīts ziemas ēdiens arī manas pašas ģimenītē.


Kāpostu tīteņi
006


1 ķīniešu kāposts
700g maltās gaļas
1 ola
5 ķiploka daiviņas
1-2 apkaltušas maizes šķēlītes
1 sīpols
2-3 ēd.k. tomātu pastas

2 ēd.k. sviesta
sāls, pipari pēc garšas
saldā paprika (pulvers)

Ķīniešu kāpostam nogriež dupsi un sadala lapās.
Katlā ielej ūdeni, pieber sāli un garšvielas un uzvāra. Tagad šajā vārošā ūdenī ir jāliek kāpostu lapas ar kātu uz leju. Vāra burtiski 3-4-5 min (viss atkarīgs no lapu biezuma) un liek katlā nelielām porcijām, pa 5-8 lapām. Ar šūmkaroti izņem āra un liek uz šķīvja atdzist.
Pa to laiku uztaisa maltās gaļas pildījumu.

Gaļu sajaukt kopā ar olu un izmērcētu maizīti, piebērt sāli, piparus, papriku un visu kārtīgi sajaukt.
Sīpolus un ķiplokus notīrīt. Sīpolu sagriezt pusapļos, ķiplokus sīki sakapāt. Pannā uzkarsēt sviestu un apcept tajā sīpolus un ķiplokus līdz tie ir caurspīdīgi. Pievienot tomātu pastu, 2-3 min. Visu kopā pasautēt un izslēgt.

No maltās gaļas izcveidot bumbiņas un katru ietīt kāposta lapā. Ja neturās kopā, var pārsiet ar kulinārijas diegu. Katla apakšā saliek pāri palikušās vārītās kāpostlapas,pavirsu tīteņus, pievieno sīpolu-tomātu maisījumu un pārlej pāri ar buljonu, kur vārījās kāpostlapas.
Vāra līdz gatavībai, apmēram minūtes 30.


005

Pats sagatavošanas process man aizņem minūtes 20. Tālākais jau notiek bez manas līdzdalības un es varu darīt citas lietas.

Dzimusī Padomju Savienībā

Mēs kādreiz bijām lielās valsts sastāvdaļa, kurā nekad nekā nebija. Kad tā izjuka, mēs skatījāmies un domājām: lai jau jūk, tā viņai arī vajag! Bet tagad daudzi atceroties tos laikus saka, ka nemaz tik slikti nebija. Un neskatoties uz to, ka ar pārtiku toreiz bija slikti, tajos laikos ir radusies īpaša virtuve - padomju virtuve. Šī zupa ir ar vienu no padomju pārtikas rūpniecības perioda produktiem, par kuru nu jau stāsta hrestomātijās - ar kausēto sieriņu.
Mūsdienās veikalos nu jau visa kā ir daudz un gana, un arī kausētie sieri ir n-tie veidi. Bet veco labo zupu daudzās ģimenēs vēl atceras un gatavo!

Zupa ar kausēto sieru

001


1 iepakojums klasiska kausēta siera Rasa
1 liels sīpols
1 selerijas kāts
1 vidējs burkāns
25g sviesta Rasa
50 ml saldā krējuma Rasa
0.5 tējk. karija pulvera


Sīpolu un burkānu notīrīt un smalki sagriezt. Tāpat sagriezt selerijas kātu. katlā ar biezu dibenu izkausēt sviestu un apcept dārzeņus uz vidējā uguns apmēram 5 min, kamēr dārzeņi ir caurspīdīgi. Pārliet ar 1l ūdens un uzvārīt. Kad ūdens sāk vārīties pa vienai karotei pievienot kausēto sieru visu laiku maisot, kamēr siers ir pilnībā izšķīdis. Nogriezt mazāku uguni un vārīt vēl pāris minūtes. PA to laiku saldo krējumu sajaukt ar kariju un pievienot zupai. Kad sāk vārīties izslēgt ārā. Pasniegt pārkaisot ar zaļumiem vai grauzdiņiem.

003



Avots - gastronom.ru

Austrumu uzkoda

Nolēmu ievietot arī šeit recepti no "Dienas ēdienu" iepriekšējā numura, ja nu kāds nav paspējis iegādāties žurnālu un šo recepti palaidis garām.

Liellopa gaļas uzkoda ar laima mērci

Šādi pagatavota gaļa ir ļoti populāra Taizemē un Kambodžā. Tie ir vienlaicīgi gan asi, gan maigi dēļ marinādes.

022


Recepte:

800g liellopu gaļas
4 ķiploka daiviņas  (sasmalcināti)
1/4 gl. sēņu sojas mērces
1 tējk. tumšās sojas mērces
3 ēd.k. brūnā cukura
1 tējk. melno piparu
1 ēd.k. zemesriekstu eļļas
4-5 laimu sula
sauja zemesriekstu

Pasniegšanai - salātu lapas  (šķirnei īpaši nav nozīmes, bet frilisse izskatās labāk)

Lielā bļodā sajaukt abas sojas mērces un pievienot tējkaroti cukura. Samaisīt, kamēr cukurs izšķīst. Pievienot eļļu, pusi ķiploku un pusi melno piparu.
Gaļu sagriezt taisnstūros un ielikt marinādē. Visu kārtīgi sajaukt, lai visi gaļas gabaliņi būtu noklāti ar marinādi. Apsegt ar plēvi un ļaut ievilkties 30 min - 1 st. istabas temperatūrā.
Mērcei riekstus sasmalcināt blenderī vai ar stampiņu. Laimu sulu sakult ar cukuru līdz viss cukurs ir izkusis. Pievienot riekstus, atlikušos ķiplokus un piparus.

Iemarinētu gaļu var cept uz grilla uzdurot uz koka iesmiņiem vai arī pannā 15-30 sek. no katras puses.

Pasniegšanai - katru gaļas gabaliņu satīt salātlapiņā (var sastiprināt ar zobu bakstāmiem kociņiem) un sakārtot uz šķīvja. Mērci saliet porcijas mērces trauciņos.

Jāēd kopā ar visu salātlapiņu mērcējot gaļas gabaliņu mērcē.

Ļoti ērts pasniegšanas veids - rokas nav taukainas, netīras un mērce nepil uz drēbēm (salātlapiņa aiztur)
Gaļu labāk iemarinēt uz visu nakti.
Liellopu gaļa jāņem labākā, ko var atrast - tad gaļiņa būs ļoti maiga. Bet droši var arī cūkgaļu izmantot.

Avots - gastronom.ru

Vasara virtuvē

Tā gribās vasaru...,nu zinu jau, ka jāgaida. Bet varbūt varam pagatavot ko tādu ļoti vasarīgu?! Un to ēdot aizveram acis...Un sevī radam mazliet no vasaras!)))))

aveņu biezpiena


Biezpiena aveņu kūka


Nepieciešams:

500g Rasas vājpiena biezpiena
6 ēd.k. citrona sulas
80g+3 ēd.k. cukura
250 g Rasas saldā krējuma
300g avenes (Šajā gada laikā atrodamas dažos Lielveikalos, bet var ņemt arī saldētas)
75 g Rasas sviesta
150g smilšu cepumu

Process:

Pagatavošana:
Sajaukt biezpienu, 3 ēd.k. citrona sulas, 80g cukura. Saldo krējumu uzputot un uzmanīgi sajaukt ar biezpiena masu. Avenes blenderī sasmalcināt, pievienojot 3 ēd.k. citrona sulas un 3 ēd.k. cukura.
Izklāt ar plēvi taisnstūra formu. Ar lielo karoti izsmērēt biezpiena masu apmēram 1 cm biezā kārtā. Ielikt ledusskapī uz kā minimums 20 min. Tad pārklāt ar aveņu maisījumu un atkal ielikt ledusskapī uz kādām 15 min.Tā atkārtot, līdz beidzās abas masas.
Pa to laiku cepumus sadrupināt, sajaukt ar izkausētu sviestu.
Cepumu masu izklāt pa virsu un mazliet piespiest. Ietīt plēvē un ielikt saldētavā uz apmēram 6 stundām, bet vislabāk uz nakti. Stundu pirms pasniegšanas izņemt ārā, lai atkūst. Izņemt kūku no formas, apgriezt otrādi un sagriezt gabalos. Pasniedzot dekorēt ar avenēm.

Zupa, kura neatstās vienaldzīgu

Nolēmu piedalīties zupu recepšu konkursā.Pameklējos arhīvos un izrādās ir zupas, par kurām esmu noklusējusi... Šo kļūdu jālabo!

Tāpēc piesaku - siera zupa a-la šarlot

Apple soup



Sastāvs:
3 āboli (jebkuri, izņemot antonovku) ;
3 ēd.k. rozīnēs;
50g sviesta ;
100g kausētā siera ;
1 gl. saldā krējuma 35%;
1 gl. piena ;
1 ēd.k. cukura;
1 tējk. kanēļa

Pagatavošana:
Katliņā sajauc kopā saldo krējumu, pienu un kausētu sieru. Uzkarsē, visu laiku maisot, kamēr siers pilnībā būs izkusis.

Āboliem iztīri serdes, sagriez daiviņās un sakārto uz pannas. Pieber rozīnes, pārkaisi ar kanēli un cukuru. Sakapā sviestu un pārber pāri āboliem. Pannu uzliec uz stipras uguns. Tikko sviests sāks kūst, tā pannu noņem no uguns un kārtīgi samaisi.

Ābolus sakārto šķīvjos un pārlej pāri ar siera zupu. Pasniedz siltu.

Kā es braucu GreenPan lūkoties

021


Nu tad labrīt! )))

022


Pirms pāris dienām saņēmu aicinājumu no mūsu sadarbības partnera "Rto" uz mielošanos ( tā bija rakstīts ielūgumā :)) ) un jaunā produkta GreenPan prezentāciju T/C "Alfa". Būšot arī pankūkas, kuras gatavos Ingmārs Ladigs. Nu kā es varu atteikt?! Un ja vēl pankūkas...

044

040

029

Jāsaka uzreiz, ka dzīvē šo pannu redzējusi nebiju un man, kā cilvēkam, kurš milzīgu daļu no saviem skaistākajiem dzīves gadiem pavada virtuvē, šis izstrādājums patiesi interesē. ))))

039

028

027

"Rito" meitenes bija pacentušās godam! Netrūka ne jauku smaidu, ne saviesīgu un interesantu sarunu un neiztika arī bez solītajām pankūkām, kuras Ladiga kungs ar savu palīgu tik spēja cept zinātkāro mēdiju pārstāvju mutēm )))

038

032

Un no Beļģijas (šī valsts ir GreenPan dzimtene) bija atgādāts pārstāvis, kurš vienkāršā un skaidrā angļu valodā izskaidroja - ar ko tad GreenPan atšķiras no parastajām pannām.

031

041


Kam interesē tehniskāka valoda, tad info par pannu var atrast šeit.
Tagad ir pienācis īstais brīdis teikt paldies Diānai ( sia Arkolat mārketinga daļas vadītājai ) par jauko dāvanu! Nu arī es esmu mazliet "zaļāka" un turpmāk gatavošu uz šīs lieliskās pannas! Paldies!

026


025

Tad nu mans pirmais iespaids par šo produktu un pirmā recepte!
Iepriekšējā panna (kas arī nemaz tik slikta nebija, bet ar tradicionālo nepiedegošo pārklājumu) bija no plānāka metāla un līdz ar to ar laiku deformējās, tāpēc taisni uzlikt uz plīts to nemaz nevarēja. GreenPan ir īpašs biezs alumīnija korpuss un augstākās kvalitātes pārklājums Thermolon, tāpēc panna ir smagāka un stabila. GreenPan rokturis ir no speciālā materiāla Bakelite, kas neuzkarst - arī liels pluss un atbilst īstenībai. Vēl cept var arī bez taukvielām, kas ir vēl viens pluss, pie tam diezgan trekns! ))) Un ļooooti viegli kopjama ))) Normālai saimniecei tehniskās lietas interesē mazāk, toties visi mani minētie plusi ir ļoti nopietni! Katrā ziņā, visi pie šādām pannām tiksim, jo līdz 2015 gadam parastās teflona pannas vairs neražos! Starp citu, kādu laiciņu iepriekš skatījos raidījumu, kurā tieši runāja par ekoloģiju un kaitīgo teflona ietekmi uz dzīvo radību. Zinātniski pierādīts, ka kaitīgie tvaiki, kuri rodas teflona pannai pārkarstot kalpoja par iemeslu kanārijputniņu un mazo papagailīšu nāvei. Būrīši ar maziem mājas mīluļiem, kā likums, atrodas virtuvē! Tā kā šīs lietas tiešām ir nopietnas un ir vērts par to aizdomāties!

030


Cepu es, protams, ka pankūkas. Šoreiz franču pankūkas - krepes.

Recepte:
80g miltu
3 olas
350 ml Rasas piena
60g Rasas sviesta
1 tējk. cukura
šķipsniņa sāls
1 paciņa vaniļas cukura

Olas saputo ar cukuru, pievieno pienu un pakāpeniski, turpinot putot, pieber miltus. Pievieno sāli, cukuru, izkausēto sviestu un vaniļas cukuru.
Uzkarsē pannu un uz vidējas uguns izcep plānās pankūkas.

020

Ak, jā! Jebkurš no jums taču var iegūt šo pannu savā īpašumā par baltu velti! Mums konkursiņš sadarbībā ar "Rito"! Vairāk info šeit - bonappetit.lv konkurss!

Smalkā ķiploku zupa

Mēs varētu janvāri pasludināt par zupu mēnesi! Man liekas, ka ir īstais laiks,kad ēst zupas - tās labi silda, vienlaicīgi ir gan vieglas, gan sātīgas.

Šodien būs Bohēmijas ķiploku zupa

garlic


Šī zupa tiek uzskatīta par patstāvīgu ēdienu, nevis priekšēdienu. Un pasniedz to pusdienās vai vakariņās.

1 sīpols
6 ķiploka daiviņas
250g kūpinātas gaļas
1 puravs
4 kartupeļi
1 l buljona
1 ēd.k. Rasas sviesta
sāls, pipari pēc garšas
1/2 tējk. ķimeņu
1 tējk. majorāna
2 ēd.k. pētersīļu

Sīpolus un ķiplokus nomizo un sīki sakapā. Gaļu sagriež gabaliņos. Puravu nomazgā un sagriež.
Katlā uzkarsē sviestu, ieber sīpolus un ķiplokus un visu apcep. Pievieno galu, pielej buljonu un uzvāra.Pieber sāli, piparus, ķimenes un majorānu.
Zupai pievieno puravu un kartupeļus un uz vidējās uguns vara apm. 20 min, kamēr kartupeļi ir mīksti.
Pasniedz pārkaisot ar sakapātiem pētersīļiem.

Garlic soup


Avots - Pasaules virtuve

Oda topinamburam

018


Jeruzālemes artišoks, zemes bumbieris, topinamburs - tas viss ir viens dārzenis. Topinamburs Eiropā parādījās tikai 17 gadsimtā un par to vispirms uzzināja franči no Topinambusa cilts. No šejienes arī nosaukums. 18 gadsimtā topinamburu ieveda Krievijā un sākumā tas izplatījās kā ārstniecisks augs - to ieteica diabētiķiem, sirds slimniekiem, palīdz zarnu trakta darbības uzlabošanai, redzes uzlabošanai. Bet tik lielu popularitāti, kā kartupelis, tas neieguva.
To lieto uztura kā svaigu, tā arī vāra, cep, sautē, marinē, kaltē, taisa ievārījumus, kaviāru. Bet lapas izmanto salātos.


Es šodien izmēģināju vairākus pagatavošanas veidus - ceptus krāsnī, zupu un mērci.

Sākšu ar krāsnī ceptiem topinamburiem ar timiānu un ķiplokiem.

014


Topinamburs ir jānomazgā (uz tā varētu būt smiltis), jāsagriež daiviņās un jāsaliek uz cepešpannas vienā kārtā. Pārkaisīt ar sāli, pipariem, pārliet ar olīveļļu. Saspiest 4-5 ķiploka daiviņas vai sagriezt ripiņās un salikt uz topinabura, pa virsu uzliekam pāris timiāna zariņus. Liek cepties cepeškrāsnī. Man tās bija apmēram 15 min. Bet te viss ir atkarīgs no krāsns - kā nu kuram.


Nākamais - krēmzupa.

015


500g topinamburu
2 sīpoli
30g Rasa sviesta
3 gl buljona
100ml Rasa saldā krējuma
3-4 ēd.k. miltu
sals, pipari pēc garšas
muskatrieksts - pēc garšas

Topinamburu nomazgā, notīrīt un sagriezt gabaliņos. Pannā izkausēt sviestu un apcept topinamburu ar smalki sagrieztiem sīpoliem.
Uzvārīt buljonu un pārlikt tajā dārzeņus.
Miltus iemaisīt pusglāzē auksta buljona un pievienot zupai. Pievienot saldo krējumu un sablenderēt. Un pašās beigās pievienot sāli, piparus, muskatriekstu un vēlreiz uzkarsēt.


Pie tām pašām topinamburu šķēlītēm var pagatavot arī asāku mērci.

017


500g topinamburu
2 sīpoli
5 ķiploka daiviņas
30g Rasa sviesta
100g Rasa kausētā siera
sals, pipari pēc garšas

Topinamburu nomazgā, notīri un sagriez gabaliņos. Pannā izkausē sviestu un apcep topinamburu ar smalki sagrieztiem sīpoliem.
Pārliet ar ūdeni vai buljonu tā, lai topinamburs būtu tikko pārklāts ar šķidrumu.
Vāra līdz dārzeņi ir mīksti. Visu sablenderē kopā ar kausēto sieru. Pievieno sāli un piparus pēc garšās un izspied ķiplokus. Ja ir pārāk biezs, var mazliet pieliet buljonu vai saldo krējumu.

016

Spāņu omlete - tortilja

Spāņu tortiljas jau sen ir iekarojušas popularitāti ārpus savas zemes robežām. Agrāk tās gatavoja tikai no kartupeļiem un olām, bet tagad izmanto dažnedažādus produktus.

Madrides kartupeļu omlete ar tunci

Breakfast



1 kg ne pārāk miltainu kartupeļu
150 ml olīveļļas
2 sīpoli
1 kārbiņa konservēta tunča
6 olas
sāls, pipari pēc garšās
smalki sakapāti zaļumi


Kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlēs.Pannā sakarsē 100 ml eļļas, ieber kartupeļus, apsāla un vienreiz apgroza. Tad samazina karstumu un cep ik pa laikam grozot, vēl 10 min.
Tikmēr nomizo sīpolus un pēc iespējas smalkāk sagriež. Tunci notecina.
Sīpolus iemaisa kartupeļos un turpina cept vēl 10 min, pēc tam lieko eļļu nolej.
Lielā bļodā sakuļ olas ar 1 tējk. sāls un pipariem un iecilā tunci. Šeit pat iemaisa arī saceptus kartupeļus un ļauj dažas minūtes ievilkties.
Panna sakarsē atlikušo eļļu, iepilda kartupeļu maisījumu, nolīdzina un uz lēnas uguns karsē 5 min, lai sarec. Izmantojot šķīvi vai katla vāku, apgriež uz otru pusi un cep vēl 5 min. Pasniedz gan siltu, gan aukstu, pārkaisot ar zaļumiem.

Breakfast


Es tik daudz olu neizmantoju - es liku 4 olas. Arī eļļu izmantoju mazāk, droši uz pusi mazāk. Un klāt pasniedzu tomātu salātus. Bija garšīgi!

Salad

Melu detektors Nr3

"Vēlies svētkus? Izcep pīrāgus!" - tā ir rakstīts uz pīrāgu pusfabrikātu paciņas, ko ražo firma MATSS. Es atcerējos par mūsu sadaļu "Melu detektors" un nolēmu šim eksperimentam izdot finansiālos līdzekļus, kas sastādīja 1,19 Ls (RIMI).

01


Iepakojumā ir 24 pīrādziņi ar gaļu (tā rakstīts uz iepakojuma).

Pīrādziņus vajadzēja uz paplātes salikt tā, lai tie rūgšanas procesā nesaliptu, atstāt atkust uz 1 stundu un novietot siltā vieta, lai uzrūgst. Man neko diži tie beigās neuzrūga. Tikai mazliet piepūtās, mazliet.

03


Cepšanas laikā smaržoja pat ļoti labi! Kā īsti mājas pīrādziņi! Radās pat aizdoma, ka solītie svētki tomēr būs!

02


Un tā pīrādziņi izskatās, izņemti tikko no krāsns - skaisti, vienādi, brūni, spīdīgi.

06

Nu tad manas domas.....
Rezultātā pārāk cieta mīkla, kaut gan, jāatzīst, ka diezgan plāna kārta. Brīdī, kad nokod šo skaisto pīrādziņu, atkal vilšanas - gaidītā pildījuma vietā tukša gaisa telpa un tikai tad pamani pāris gabaliņus gaļas. Un pildījums visiem pīrādziņiem pilnīgi vienādi savēlies kaut-kā uz vienu sānu. JA par mīklas cietību vēl varētu strīdēties - kā saka, gaumes lieta, tad gaļa jeb pildījums pīrādziņos ir viennozīmīgi par maz! Vismaz ja pasaka "pīrādziņš ar gaļu", tad rodas zināma nojausma, ko varam sagaidīt. Šajā gadījumā zināma vilšanās pēcgaršā paliek.

05


Rezumē: saldētava šādi pāris iepakojumi var atrasties,visādam gadījumam. Bet tie ir un paliek pīrādziņi par 0.05 santīmi gabalā (varbūt tāpēc gaļas trūkums)))))).
Vērtējums - 2.5 zvaigznes