Bon Appetit.lv

Nu tas ir noticis.Pienāca brīdis kad nācās izšķirties par darba apjoma dalīšanu.
Un nu šeit paliek blogs RECEPTES ar pODZIŅU ( kā no sākuma arī bija iecerēts) un savu pastāvīgu dzīvi ar šodienu uzsāk recepšu eksperimentu portāls Bon Appetit.lv !
Tajā arī darbošos un ir tas gods būt šī portāla redaktorei !
Par godu Bon Appetit.lv atklāšanai - konkurss
 

Marokāņu brīnumtrauks

Vārdam "tadžīna" ir divas nozīmes. Pirmkārt, tā apzīmē marokāņu māla trauku, kurā gatavo un pasniedz ēdienus. Otrkārt, tā apzīmē jebkuru marokāņu gaļas, zivju vai dārzeņu ēdienu. Mums Latvijā šos māla traukus var iegādāties veikalā Muhamors. Es nesen darba darīšanās biju šajā veikaliņā - cik tur daudz interesantu lietu! Mani apbūra tāda īpaša atmosfēra... To ir grūti paskaidrot, bet rodas tāda sajūta, ka tu atrodies kādā sirreālā vietā, kas redzēta stāstos par Hariju Poteru vai Alisi brīnumzemē. Tās visas smaržas, trauki, vecās mājas īpašais interjers - tā vien liekas, ka viss sāks atdzīvoties un lidot, pārveidoties un pārvietoties. Un tie patiesi ir dzīvi, jo Dace (veikaliņa saimniece) šajā visā ielikusi savu sirdi un dvēseli. Patīkami, ka cilvēki strādā ar pilnu atdevi!

060


Tadžīna ar jēra ribiņām un žāvētām plūmēm.

100g žāvētu plūmju
1 citrona sula
2 ēd.k. cukura
750g jēra ribiņas
2 sīpoli
3 ķiploka daiviņas
1 svaiga sarkanā čili pāksts
3.ēd. k. olīveļļas
Sāls
Svaigi malti pipari

Plūmes ieber katlā un pielej tik daudz ūdens, lai tās būtu pilnībā pārklātas. Pievieno citrona sulu un cukuru un uz lēnas uguns vāra 10 minūtes.
Gaļu nomazgā, nosusina un sagriež gabaliņos. Čili pāksti pārgriež gareniski uz pusēm,iztīra sēklas un mīkstumu smalki sakapā.
Tadžīnā sakarsē olīveļļu un apcep gaļu no visām pusēm. Pārkaisa ar sāli un pipariem. Pieber sīpolus,ķiplokus un čili un apcep. Pievieno plūmes ar visu šķidrumu.
Tadžīnai uzliek vāku un spicē ielej ūdeni. Sautē gaļu 40 - 45 minūtes.

059


Sanāca fantastiski garšīgi! Kaut-ko tik garšīgu es sen nebiju baudījusi )))

Un vēlos atgādināt, ka šodien ir pēdējā diena, lai piedalītos Dienas ēdienu rīkotajā konkursā un vinnētu šo brīnumtrauku! Vel var uzspēt! Par konkursu

Pastēte. Trīs varianti

Ir sācies gavēnis - daudzi gavē. Es arī tā kā gribēju, bet vīrs teica, ka viņš tajā nepiedalās )))Un vēl teica, ka tādā gadījumā bija jāprec zaķis, nevis vīrietis! Nu nevar jau nepiekrist - vīrietim pagrūti pārtikt tikai no dārzeņiem vien. Bet es tomēr centīšos gavēņa laikā dot piemērotas receptes tiem, kam tas ir svarīgi.
Šoreiz ir divi varianti vīriešiem un veģetārais variants.

Jēra aknu pastēte ar lazdu riekstiem un burkāniem

liver pate


500g jēra aknu
1 liels sīpols
2 burkāni
2 ēd.k. riekstu
2 ēd.k. baltvīna
10 rozā piparu graudiņus
6 kadiķogas
6 smaržīgie pipari
sviests cepšanai un pārliešanai (pēc vēlmes)
sāls

Sīpolu sagriezt ripiņās un apcept nelielā sviesta daudzumā.
Aknas iztīrīt un ātri apcept pannā.
Ceptas aknas un sīpolus sasmalcināt blenderī.
Burkānus sarīvēt uz rupjas rīves un apcept 1 ēd.k. sviesta, pievienot vīnu un kad lielākā daļa šķidruma iztvaikos, noņemt no uguns un atdzesēt.
Piparus un kadiķogas sasmalcināt piestā un pievienot aknām ar sīpoliem.
Pastētei pievienot sāli, sasmalcinātus riekstus (man bija mandeles), burkānus un visu kārtīgi sajaukt.
Gatavo masu salikt formiņās un pa virsu pārliet ar kausēto sviestu. Glabāt ledusskapī.

liver pate


Riekstus var ņemt jebkurus - pistācijas, mandeles, indijas, valriekstus.
Burkānus var aizvietot ar ķirbi- arī ļoti garšīgi!
Man ļoti garšoja ar burkānu maizi no Hanzas maiznīcas

Nākamā pastēte ar saldo krējumu un baravikām.

sandwich


700g jēra aknu
1 liels sīpols
125ml saldā krējuma
100g kaltētu baraviku
(var protams aizstāt arī ar šampinjoniem, bet kaltētām baravikām tomēr cits aroms)
sāls, pipari pēc garšas
sviests cepšanai un pārliešanai (pēc vēlmes)


Baravikas iemērkt saldā krējumā uz minūtēm 20.
Aknas attīrīt no plēvēm un sagriezt gabalos. Sīpolus sagriezt ripiņās.
Nelielā sviesta daudzumā apcept sīpolus apmēram 3 min. Pievienot aknas un cept visu kopā vēl kādas 3 min. Pieliet saldo krējumu kopā ar baravikām un sautēt visu kopā, līdz aknas ir gatavas. Pievienot sali un piparus pēc garšas.
Visu atdzesēt mazliet un sablenderēt. Gatavo pastēti saliet formiņās un pēc vēlmes pa virsu uzliet izkausēto sviestu. Ielikt ledusskapī vismaz uz 1 stundu.
Pasniegt ar sendviču maizi ar auzu pārslām no Hanzas maiznīcas un svaigiem dārzeņiem.

breakfast


Es obligāti mēģināšu atkārtot rudenī, ar tikko salasītām baravikām.


Nu un vēl viens variants - tiem, kas gavē. Bet tas nenozīmē, ka drīkst ēst tikai viņi! Tas ir ļoti garšīgi!

Pupiņu pastēte ar biezpienu (kaut kas līdzīgs humusam)

053


250g pupiņu
150g vājpiena biezpiena
3 ķiploku daiviņas
sāls, pipari pēc garšas
2 ēd.k. olīveļļas

Viss ļoti vienkārši - sablenderēt visu kopā!
Tiem, kam šķiet pa treknu, var olīveļļas vietā lakto pievienot.

0051


Ārā tik skaists laiks - visiem jaukas brīvdienas!

Netīrais Džo

Esmu pārliecināta, ka jūs neuzminēsiet kas ir Sloppy Joe?!
Tulkojumā tas nozīmē netīrs, notraipīts, noškiests. Es pat apmēram nojaušu, kāpēc )))

Sloppy Joe

0049


500g maltās gaļas
1-2 ēd.k. olīveļļas
1 sīpols
1 paprika
200ml tomātu mērces
6 šķēles sendviču graudu maizes ar auzu pārslām
1 tējk. cukura
1/2 citrons
1 ķiploka daiviņa
lauru lapa
sāls, pipari pēc garšas
maltā paprika uz nažas galiņa

Pannā uzkarsēt eļļu un apcept tajā gaļu. Ja tauku veidojās pa daudz, tos vajag noliet. Pievienot smalki sagrieztus sīpolus un papriku. Samazināt uguni un sautēt zem vāka līdz gatavībai, ik pa brīdim maisot. Pievienot tomātu mērci vai sulu, sāli, cukuru un piparus. Vasarā var izmantot arī svaigus tomātus, pirms tam noņemot no tiem miziņu. Pašās beigās pievienot svaigi spiestu citrona sulu un smalki sakapātu ķiploku.
Pasniegt uz maizes šķēles, pārkaisot ar zaļumiem.

0050

Dzeram un baudam!

Skatos un domāju, visādus ēdienus gatavojam,bet dzērieni palikuši novārtā.
Nolēmu labot šo kļūdu un šodien pastāstīt par vienkārši pagatavojamiem un garšīgiem dzērieniem.

Kokteilis ar karamelizētu saldējumu un ceptiem āboliem

milk shake2


300g karamelizētais TIO saldējums
300ml Rasas deserta jogurta bez piedevām
2 lieli āboli
2 ēd.k. medus

Āboliem izgriež serdes, nomizo un cep cepeškrāsnī 180 grādos līdz āboli ir mīksti. Gatavus ābolus sablenderē. Tur pat pievieno jogurtu, saldējumu, medu un visu saputo. Dekorē ar augļiem un sasmalcinātiem riekstiem.

Ja jums ir mikroviļņu krāsns, tad ābolu cepšanas process aizņem mazāk laika - uz pilnu jaudu uzliekot process aizņems kādas 4-5 min. Viss ir atkarīgs no ābolu šķirnes un mikroviļņu krāsns.


Lakto kokteilis ar zemenēm

milk shake


220g aveņu lakto
100g saldētas zemenes
1 ēd.k. medus

Šajā variantā zemenes var tikai mazliet atlaist, tās arī pussaldētas brīnišķīgi saputosies un vienlaicīgi atvēsinās kokteili. Visas sastāvdaļas saputo. Dekorē ar šokolādi un riekstiņiem vai svaigām ogām.


Kafija ar kardamonu un kanēli

coffee


100ml ūdens
1/2 tējk. maltās Melnās kafijas
malts kardamons
1 krustnagliņa
cukurs
1 kanēļa standziņa

Maltu kafiju sajauc ar kardamonu un cukuru. Kafijas vārāmā traukā vāra ūdeni. Tikko parādās pirmie burbulīši, pievieno kafiju un krustnagliņu. Pasniedzot tasē ieliek kanēļa standziņu.

Kafija ar halvu

coffee1


40g halvas
180 ml 10% saldā krējuma Lāse
10 ml riekstu vai vaniļas sīrupa
100ml Melnās espresso kafijas

Halvu sadrupināt un saputot blenderī kopā ar saldo krējumu. Pievienot espresso kafiju, pieliet sīrupu un un visu kopa kārtīgi saputot, lai veidojas putiņas. Pārliet glāzē un dekorēt ar riestiņiem.

Riekstu sīrupa vieta var pieliet arī liķieri vai Amaretto esenci. Bet ar esenci gan uzmanīgi - tikai pāris piles.

Liellopa steiks ar bazilika sviestu

spice


Pēdējā laikā esmu piefiksējusi, ka nevaru vienaldzīgi paiet garām skaistiem zaļumiem vai burvīgam steika gabalam. Un visus produktus vērtēju no fotogēniskās puses - cik labi tie izskatīsies bildēs. Un lai cik tas nebūtu dīvaini, tieši šie fotogēniskie produkti ir veselīgākie ))) Uz palodzes man puķupodu vietā stāv baziliks, estragons, koriandrs un timiāns! Un, ak mans Dievs, kā tie smaržo! )))) Par šo prieku man jāsaka liels paldies Mārtiņam no z/s "Vecapēni" Vispār šāda veida zaļumi ir ļoti forši - viņus tik vajag aplaistīt un kad vajag, tad noplūc svaigus zaļumus )))
Šodien es baziliku izmantoju sviestam, ko pasniegt klāt sulīgam steika gabalam.

steak

Steiks ar bazilika sviestu

800g Liellopa gaļa steikam

Marinādei:
3 ēd.k. olīveļļas
1/2 apelsīna rīvēta miziņa un sula
3 ķiploka daiviņas
1 tējk. medus
1 tejk. sāls
1 tējk. sinepes ar graudiņiem
2 ēd.k. svaigi maltu piparu


Sviestam:
100g sviesta
3 ēd.k. bazilika no z/s "Vecapēni"
1 tējk. sāls
1/4 tējk. citrona sulas

Liellopa fileju attīrīt no plēvēm un sagriezt porcijas gabalos pa 200g katru. Man bija burvīgs liellopa gaļas gabals no veikala Gaļas Meistari A.Čaka ielā 82/84
Visas marinādes sastāvdaļas sajauc kopā un ierīvē gaļas gabalos. Ļauj ievilkties vismaz pāris stundas, bet labāk atstāt uz visu nakti.
Pannā uzkarsēt olīveļļu un apcept gaļu apmēram 3 min. no katras puses. Noņemt pannu no uguns un ļaut pastāvēt 5 min. Tad pannu atgriezt uz uguns un cept vēl 2 minūtes no katras puses. Gaļu pārlikt uz šķīvja, apsegt ar folliju un ļaut tai atpūsties 15-20 min. Pasniegt ar gabaliņu bazilika sviesta.

Sviestu sajauc kopā ar baziliku, sāli un citrona sulu. Sviestu izrullēt starp divām cepamā papīra loksnēm un ielikt saldētavā uz kādam 15 minūtēm. Izņemot no saldētavas sviestu sagriezt gabalos.
steak

Jēra aknu kebabi

Šodien būs kebabi no jēra aknām.
Aknas ir ļoti vienkārši sagatavot un tās ir ne tikai ļoti garšīgas, bet arī ļoti veselīgas. Protams, rekomendēju jēra gaļu iegādāties saimniecībā "Mikaitas"

kebab


500g jēra aknas
Marinādei:
4 ēd.k. sojas mērces
1 citrona sula vai 1/4 gl. baltvīna etiķa
5-6 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
3 tējk. rīvēta ingvera
sāls pēc garšas

Visas marinādes sastāvdaļas sajauc kopā.
Aknas attīra, sagriež strēmelītēs un iemarinē uz nakti.
Uz koka irbulīšiem vai maziem iesmiņiem uzdur aknas, pa vidu var arī kādu paprikas gabaliņu vai sīpola šķēlīti uzspraust.
Aknas cep uz grila vai arī pannā līdz gatavībai,ik pa brīdim apgriežot.
Pasniedz ar svaigu dārzeņu salātiem

kebab

Biezpiena rulete

Šis ēdiens diez vai derēs brokastīs, ja jums ir jādodas prom no mājām, bet vieglām vakariņām jau nu noteikti. Viegls, garšīgs un labi derēs veselīga dzīves veida piekritējiem.

Silts lavašs ar biezpienu un estragonu

0041


1 plāns lavašs
1 paciņa biezpiena Rasa
2 ēd.k. krējuma Rasa
1 ķiploka daiviņa
estragons no z/s "Vecapēni"
sāls

Bļodiņā sajaukt kopā biezpienu,krējumu, smalki sakapātu estragonu, ķiplokus un sāli. Ar šo masu iesmērēt lavašu un sarullēt kā trubiņu.
Gatavu ruleti uzsildīt cepeškrāsnī 4-5 minūtes, sagriezt uz pusēm un nekavējoties pasniegt.

0040

Zaļā enerģija

Saņēmu ļoti jauku vēstuli no Sandras)))
Sandras atklājums ir diedzētie graudi, lēcas un citi garšaugi.Un šoreiz izpildu vēstulītē izteikto lūgumu - padalīties ar kādu salātu recepti, kurā būtu izmantota šī zaļā enerģija.

Leek


Lēcu salāti ar šķiņķi

1 iep.diedzētu lēcu no z/s "Vecapēni"
200g kūpinātas vistas vai šķiņķa
2 vārītas olas
2 marinēti gurķi
3 ēd.k. krējuma Rasa
sals pēc garšas

Šķiņķi, olas un marinētus gurķus sagriezt kubiņos. Pievienot lēcas, krējumu , sāli un sajaukt.

Leek and chicken salad




Siltie dārzeņu salāti ar lēcām

200g diedzētu lēcu no z/s "Vecapēni"
1 cukini
2 burkāni
3 selerijas kāti
1 sarkanā paprika
2 ķiploka daiviņas
2 tomāti
timiāns no z/s "Vecapēni"
2 ēd.k. olīveļļas
300g kūpinātas vistas
sāls, pipari pēc garšas

Cukini, selerijas, papriku un tomātus sagriezt.
Pannā uzkarsēt eļļu un apcept tajā dārzeņus līdz gatavībai. Pašās beigās pievienot sīki sasmalcinātus ķiplokus un timiānu. Pārkaisīt ar sali un pipariem.
Vistu sagriezt palielos gabalos. Salātiem pievienot lēcas un kūpinātas vistas gabaliņus.
Pasniegt dekorējot ar zaļumiem.

Chicken and vegetable salad

Marinēti monstri ))))

Es vispār diezgan piesardzīgi skatos uz šāda veida jūras iemītniekiem un visādi kalmāri un astoņkāji manī izsauc vairāk bijības nekā vēlmi pagaršot un apēst ))))) Man pat drīzāk šķiet, ka tie ātrāk apēdīs mani, nekā es viņus! ))) Atceraties taču filmas par gigantiskiem monstriem, spējīgiem ievilkt bezdibenī veselus kuģus )))) Bet šie man tīri labi garšoja!

Marinēti kalmāri

appetizer


800g kalmāru
4 burkāni
1 sīpols

Marinādei:
2 ēd.k. eļļas
4 ēd.k. cukura
1/4gl. baltvīna etiķa винный белый
pipari
krustnagliņas
1 tējk. paprikas pulvera
2 tējk. sāls

Kalmārus notīrīt un apcept pannā 1 ēd. k. eļļas 3 min. Pārlikt uz šķīvja.
Kalmārus svarīgi nepārcept, jo tad tie paliek sīksti.
Burkānus un sīpolu notīrīt. Sīpolu sagriezt gredzenos, burkānus un kalmāru salmiņos. Sīpolus apcept tajā pašā pannā, kur cepās kalmāri.
Katliņā ieliet 2 gl. karsta ūdens, iebērt garšvielas, cukuru, sāli un vārīt uz nelielas uguns 15 min. Atdzesēt līdz istabas temperatūrai, nokāst, pieliet etiķi un eļļu.
Bļodiņa sakārtot kalmārus, sīpolus, burkānus,pārliet ar marinādi un nolikt vēsā vietā ievilkties un 10-12 stundām.

appetizer