Čipši parastie

Čipši nav ne veselīgs ēdiens, ne diētisks. Un tomēr tas garšo gan bērneim, gan pieaugušiem! Un šad-tad mēs grēkojam, kaut gan brīnišķīgi saprotam, cik tas ir kaitīgi - gan tauki, gan sāls daudzums tajos pārsniedz visas robežas.
Es pastāstīšu, kā var čipšus ļoti ātri un samērā viegli pagatavot mājās mikroviļņu krāsnī un vēl piedevām tā, lai nebūtu ne tauki, ne sāls, bet čipši garšos kā īsti un izskatīsies kā īsti!
02

Kartupeli nomazgā, ja vajag notīra un sagriež plānās šķēlītēs. Necenšaties sagriezt ar nazi - nesanāks, labāk ņemt vai nu speciālu dārzeņu griežamo slice (pavāri to sauc par mandolīnu), vai nu dārzeņu mizojamo. Es ar dārzeņu mizojamo sagriezu plānās šķēlītēs. Tālāk kartupeļu šķēlītes vienā slānī saliek uz krāsns paplātes, tikai iepriekš to vajag plānā slānī iesmērēt ar eļļu. Šī ir vienreizējā darbība un vairs atkārtot nevajadzēs. Cept 800 grādos aptuveni 5-8 min. Šis laiks ir atkarīgs no mikroviļņu krāsns un kartupeļu šķirnes. Kartupeļu šķēlītēm jāpaliek viegli brūnām un parādās tādi kā burbulīši. Tas īstai laiks katram jāatrod pašam. Es pirmo partiju ieliku uz 5 min - sanāca ideāli! Nākamā partija sanāca pajēla un 5 min bija par mazu. Nākamā partija uz 8 min. piedega un sanāca kasīt nost ar nazi. Tad es iedomājos, ka kartupeļus vajag noskalot un nosusināt  un vidēju uz 7 min. bija kā vajag. Sanāk izņemt viņus mazliet tā kā pamīkstus un tad saliekot uz dvielīša tie sacietē. Mums neprasījās ne sāls klāt, ne kādas citas garšvielas! Čipši ir kraukšķīgi un ļoti garšīgi! Tikai lielāku partiju uzreiz pagatavot ir grūti, jo pēc vairākām stundām čipši man palika mīksti. Toties ļoti ekonomiski un no 3-4 kartupeļiem sanāk riktīgi daudz čipšu! Es savam bērnam atļāvu ēst čipšus pusdienās ar kotletēm! Domāju, ka man nav jāstāsta, cik viņš bija laimīgs!

01

6 komentāri:

Anonīms teica...

ir jau arī variants ar karstu malkas plīts virsu , dažreiz ziemā paniekojos ,kad jākurina , jo uz tās negatavoju , vāru ēst uz gāzes plīts .

Anonīms teica...

Izskatīju daudzas receptes.BURVĪGI! Sajutu vēderā sātu no bildēm vien. Paldies!

Anonīms teica...

tiešām mikroviļņu krāsns, nevis cepeškrāsns?

FOTO ar pODZIŅU teica...

Šitais fokus cepeškrāsnī, diemžēl, nesanāks. Tikai mikroviļņu krāsns!

Anonīms teica...

Vai tiešām 800 grādos?!

FOTO ar pODZIŅU teica...

Ja jums mikrenē var uzlikt lielāku temperatūru, tad pat lielākā. Laiku gan "uz čuju" jānosaka.