Migas aragoneza

Kādas asociācijas jums rada šie divi vārdi?

Patiesībā, tas ir  ļoti sens spāņu zemnieku ēdiens. " Migas" tulkojās kā " drupačas", " aragoneza" ir celies no spāņu novada Aragonas. "Aragonas drupačas" ! Sākumā šis ēdiens bija diezgan vienkāršs - maizes drupačas apceptas olīveļļā. Diezgan bezgaršīgi...Bet laikam ejot pievienojās šķiņķis, olas, ķiploki un ēdiens jau kļūst daudz garšīgāks! 
0202


Recepte

4 porcijām vajadzēs:

4 olas
400g apkaltušas maizes ( maize var būt jebkāda, bet garšīgāka ir ar klijām)
4 šķiņķa šķēles
2 ķiploka daiviņas
3 ed.k. olīveļļas
50g sviesta
1 tējk. paprikas pulvera

Pagatavot olas-pašot vai apcept pannā, bet tā, lai dzeltenums paliek mīksts. Olas-pašot gatavot nav sarežģīti, bet jāatceras pāris nianses. Ūdeni jālej minimāli, 3-4 cm, jāuzkarsē un jāsagaida mazie burbulīši. Tagad var pārsist olu un lēnām ieliet ūdenī. Ja ūdens būs vairāk vai arī stipri mutuļos, tad olas baltums izšķīdīs un neturēs formu. Vēl var olu pārsist kādā marles gabalā vai maisiņā, sasiet un tad ielikt vārošā ūdenī. Varīt kādas pāris minūtes -tikai tā, lai izvārās baltums, dzeltenumam jāpaliek mīkstam.
Maizi sarīvēt uz rupjās rīves.
Olīveļļu uzkarsēt uz pannas un apcept sagrieztas ķiploku daiviņas līdz zeltītai krāsai 30-40 sek. Ķiplokus izņemt un tajā pašā eļļā apcept šķiņķi 2-3 min. un tad tur pat pievienot maizes drupačas. Cept visu laiku maisot kādas 10 min. līdz drupačas kļūst zeltītas. Pievienot kubiņos sagrieztu sviestu un papriku. Cept līdz sviests izkusīs.
Salikt drupačas salātu bļodiņās un pa virsu uzlikt olu.
Olas dzeltenums ēdot iztek uz drupačām un vienlaicīgi kalpo kā mērcīte!

Tradicionālas brokastis ar šķiņķi, olu un tostmaizēm, vai ne?

2 komentāri:

Anonīms teica...

Ā , un vēl viena iespēja " tikt" pie eļļas ar ķiploku garšu ,ir tagad -pavasarī , kad ziemas krājumi iet uz beigām un drīz veikalos būs ķiploku problēma : nomizot ķiploku un samest eļļā , lai glabājas bez gaisa ( lai nedīgst un ir pa rokai ).Tētis

Anonīms teica...

Keep posting stuff like this i really like it