Migas aragoneza

Kādas asociācijas jums rada šie divi vārdi?

Patiesībā, tas ir  ļoti sens spāņu zemnieku ēdiens. " Migas" tulkojās kā " drupačas", " aragoneza" ir celies no spāņu novada Aragonas. "Aragonas drupačas" ! Sākumā šis ēdiens bija diezgan vienkāršs - maizes drupačas apceptas olīveļļā. Diezgan bezgaršīgi...Bet laikam ejot pievienojās šķiņķis, olas, ķiploki un ēdiens jau kļūst daudz garšīgāks! 
0202


Recepte

4 porcijām vajadzēs:

4 olas
400g apkaltušas maizes ( maize var būt jebkāda, bet garšīgāka ir ar klijām)
4 šķiņķa šķēles
2 ķiploka daiviņas
3 ed.k. olīveļļas
50g sviesta
1 tējk. paprikas pulvera

Pagatavot olas-pašot vai apcept pannā, bet tā, lai dzeltenums paliek mīksts. Olas-pašot gatavot nav sarežģīti, bet jāatceras pāris nianses. Ūdeni jālej minimāli, 3-4 cm, jāuzkarsē un jāsagaida mazie burbulīši. Tagad var pārsist olu un lēnām ieliet ūdenī. Ja ūdens būs vairāk vai arī stipri mutuļos, tad olas baltums izšķīdīs un neturēs formu. Vēl var olu pārsist kādā marles gabalā vai maisiņā, sasiet un tad ielikt vārošā ūdenī. Varīt kādas pāris minūtes -tikai tā, lai izvārās baltums, dzeltenumam jāpaliek mīkstam.
Maizi sarīvēt uz rupjās rīves.
Olīveļļu uzkarsēt uz pannas un apcept sagrieztas ķiploku daiviņas līdz zeltītai krāsai 30-40 sek. Ķiplokus izņemt un tajā pašā eļļā apcept šķiņķi 2-3 min. un tad tur pat pievienot maizes drupačas. Cept visu laiku maisot kādas 10 min. līdz drupačas kļūst zeltītas. Pievienot kubiņos sagrieztu sviestu un papriku. Cept līdz sviests izkusīs.
Salikt drupačas salātu bļodiņās un pa virsu uzlikt olu.
Olas dzeltenums ēdot iztek uz drupačām un vienlaicīgi kalpo kā mērcīte!

Tradicionālas brokastis ar šķiņķi, olu un tostmaizēm, vai ne?

Ābolu kūka ar putotiem olu baltumiem

Es ļoti ilgi meklēju šīs kūkas recepti. Daudzās kafejnīcas šo kūku pasniedz, bet receptes nekur nav!

0208

Un tad beidzot vienā krievu žurnālā es nejauši uzdūros. Dalos! Kūka tiešām ļoti garšīga!


Recepte:

2 gl. miltu
1,5 gl. cukura
3 olas
200g. mīksta sviesta
5 liei āboli
1 tējk. vaniļas cukura
1 tejk cepampulvera
1-2 tējk. kanēļa
0203



Mīklai:  atdalīt olu dzeltenumus no  baltumiem. Dzeltenumus sakult ar 3/4 gl. cukura un vaniļas cukuru.
0201
Putošanas procesu var uzticēt arī kādam palīgam! Pēdējā laikā dēls ļoti bieži kopā ar mani darbojās virtuvē un palīdz sagriezt, iebērt, sajaukt un apēst! :))

0209


Pievienot sviestu un visu kopā sajaukt.

0204


Pakāpeniski pievienot izsijātus miltus ar cepamo pulveri. Man ir tāda krūzīte, ar kuru ļoti ērti pakāpeniski pievienot miltus vienlaicīgi sijājot. 

0200


Visu kopā kārtīgi samīcīt. No mīklas atdalīt aptuveni piekto daļu, ietīt plēvē un ielikt saldētavā uz 15-20 min.

0205


Pārējo mīklu izrullēt uz paplātes aptuveni 0,5cm biezā kārtā.
Olu baltumus kārtīgi sakult kopā ar atlikušo cukuru stingrās putās.
Ābolus nomizot un sarīvēt uz rupjās rīves.

0206


Uz izrullētās mīklas vispirms sakārtot ābolus, pārbērt ar kanēli un pa virsu izsmērēt olu baltumus.
No saldētavas izņemt mīklu un uz rupjās rīves sarīvēt drupačās pa virsu kūkai. Ielikt cepešpannu sakarsētā krāsnī un cept 200 grādos aptuveni 30 min.

0207

Rikotta un siera bumbiņas

Rikotta ir itāļu siers, ļoti līdzīgs biezpienam. Veikalos var nopirkt  - esmu Rimi redzējusi. Cenu tiešām neatceros.
Atradu siera bumbiņu recepti, kur sastāvdaļās ir minēta Rikotta un nolēmu uztaisīt pati. Teorētiski Rikottu varēja aizstāt ar biezpienu, bet man gribējās arī pašai izmēģināt mājas Rikottas recepti.

Rikotta ( nav gluži tas, bet ļoti līdzīgs)

1l trekna piena ņemiet treknāko, ko varat atrast veikalā, var arī saldo krējumu
1 citrona sula

Pienu ieliet katliņā un karsēt uz nelielas uguns, bet neļaut vārīties! Kad piens ir uzkarsis, tur pieliet citrona sulu.Visu laiku maisīt un pieskatīt - tas sāks mest kunkuļus un drīz vien atdalīsies sūkalas.Tikko sūkalas ir atdalījušās, var slēgt ārā un nokāst caur sietu vai marli. Notecināt un atdzesēt. Sūkalas ārā nelejiet - tās var izmantot pankūku pagatavošanai, hačapuri (iemācīšu obligāti) un citiem ēdieniem.

0195

Gatavā Rikotta izskatās šādi.

Siera bumbiņas.


250g Rikottas siera
1 ola
4 ēd.k. miltu
50 g siera (Parmezāns, Cedders - derēs kāds asāks)
smalki sakapāti pētersīļi
baziliks
eļļa
sāls un svaigi malti pipari

Bļodā sajaukt kopā Rikottu, olu un miltus.
0198

Pievienot sieru un zaļumus, sāli un piparus un visu kopā kārtīgi saputot. Ja liekas, ka ir pabiezs, var tās pašas sūkalas mazliet pievienot.Gatavo miklu ielikt ledusskapī uz 15-20 min.

0199

Pannā uzkarsēt eļļu.Baziliku apcept 20-30 sek,, noņemt no pannas un pārkaisīt ar sāli.
Gatavo mīklu izņemt no ledusskapja.  Ar divām slapjām karotēm izveidot bumbiņas. Siera bumbiņas apcept no visām pusēm un salikt uz  salvetes, lai notek liekie tauki.

0196

0197

Pasniegt ar apceptām bazilika lapiņām. 

Enoki bekonā

Mini-mini mīkliņu... Kas tas ir?

0193


Pirmo reizi, kad ieraudzīju šo brīnumu veikalā, nobijos un nenopirku. Man likās, ka tādas dīvainas sēnes nevar būt ēdamas.
Atnākot mājās un pavandoties Googlē un vecos žurnālos es atradu arī recepti.
Šīs sēnes saucās ENOKI (vēl viņas sauc par enikotake, "zelta adatas", " ziemas sēnes", "samta kājiņas"), audzē Japānā. Sēnes, kas audzētas telpās, ir baltas un ar garām kājiņām. Ja enoki ir brūnas un ar īsām kājiņām, tad tās tika audzētas apstākļos, maksimāli pietuvinātos savvaļas. Brūnās sēnes ir ar spēcīgāku garšu un dārgāk maksā. Enoki var nopirkt arī konservētā veidā.

Protams, ka sēnes nopirku - man kļuva interesanti, kā viņas garšo.

Enoki bekona šķēlītēs

Recepte:

150g enoki (Enoki nav nopērkami uz svaru Latvijā, tāpēc man vajadzēja puspaciņu 4 porcijām)
6 bekona šķēlītes
1 avokado
2 ēd.k citronu sulas
150g spinātu
1 ēd.k. olīveļļas
4 maizes šķēles

0192



Enoki sadalīt 4 vienādās daļās un nogriezt saknes. Katru buntīti aptīt ar bekona šķēlīti( bekona šķēlīti tīt maksimāli divās kārtās - ja sanāk vairāk, tad lieko labāk nogriezt). Atlikušo bekonu smalki sagriezt un pannā apcept. Spinātus nomazgāt, nogriezt kātus un pievienot jau apceptam bekonam. Pievienot sāli un visu kopā pakarsēt 2-3 min. (Man nebija spinātu un bekonu es apcepu tāpat). Citā pannā uzkarsēt olīveļļu un ātri apcept sēnes bekonā uz diezgan lielas liesmas. Avokado notīrīt, sagriezt un apslacināt ar citrona sulu.
Uz apgrauzdētām maizes šķēlēm liek avokado, spinātu-bekona sacepumu un pa virsu izlikt sēnes bekona šķēlītēs. Pasniegt, kamēr karsts.

0191


0190

Ceturtdiena - zivju diena!

Sen neko neesmu rakstījusi... Galīgi nav laika!
Man ir sakrājies tik daudz, ko parādīt!
Un pa cik šodien ir ceturtdiena, tad šodien būs zivju diena!
Būs ļoti garšīga zupa ar austrumu virtuves noskaņu un cepta zivs ar karija mērci.

Man vienmēr ir bijis tāds viedoklis, ka Stockman ir dārgs veikals un tas ir vairāk orientēts uz turīgāko slāni. Vienu vakaru braucu no sesijas caur centru, bija jau diezgan vēls un nolēmu ieskriet tieši šajā veikalā, lai vispār kaut-ko vēl pagūtu nopirkt! Un biju pārsteigta! Izrādās, ka nemaz tik dārgi nav! Nē, nu protams, tur ir garneles, stores un dārgās gaļas, uz kurām es tā uzreiz tomēr nemetos virsū!Bet ikdienas pārtika ir pat ļoti pieņemamās cenās!
Lūk piemērs - pangasijas fileja. Man negaršo šī zivs viena iemesla dēļ - kad nopērc Rimi vai Maximā vai tai pašā tirgū, fileja ir kā ledus blāķis. Atkausējot mājās filejas svars samazinās uz pusi un cepot uz pannas iztek tik daudz ūdens, ka izsaktās, ka fileja ir noslīkusi! Viņa izjūk un ir pretīgi pliekana, jo ūdeņaina.
Un šādu fileju es nopirku Stockman veikalā:
0189

Es tādu arī nopirku! Izrādījās, ka pangasijas fileju var nopirkt arī bez liekā svara apkārt! Un viņa ir garšīga! Un nemaz ne ūdeņaina! Mani visvairāk pārsteidz arī tas, ka Stockamanā jebkuru produktu var nopirkt arī nesasaldētu! Šāda fileja maksāja 2,80 vai 2,90 kilogramā. Maximā šo zivi var nopirkt par 2,40. Bet saldētu! Tātad pusi savas naudiņas atdosiet par ūdeni!

0186


Es fileju vienkārši sagriezu gabaliņos, apviļāju rīvmaizē un olā un uzcepu.

0188


0187


Tur pat Stockamā nopirku kariju. Ļoti garšīga mērce sanāk, ja kariju sajaukt kopā ar krējumu vai Lakto. Izrādījās, ka man ļoti garšo karijs!
0185



Stockmanā nopirku arī lielās ūsainās garneles! Un kokosriekstu pienu. Mājās man bija austersēnes. Pavandijos vecos žurnālos un atradu šādu recepti



Man bija

200gr garneļu
1 pangasijas fileja
300g austersēnes
1 paciņa kokosriekstu piena
sojas mērce
karijs
zaļie lociņi

0184


Austersēnēm nogriež cepurītes, sasmalcina un iemet vārošā ūdenī. Kātiņus šeit neizmanto! Turpat pievieno sagrieztu pangasijas fileju un visu vāra kādas 5-7min. Tad pievieno nolobītas garneles ( neaizmirstiet zarnu izņemt, jo tā dod nepatīkamu piegaršu un rūgtumu) un pārlej to visu ar kokosriekstu pienu. Pievieno sojas mērci un kariju pēc garšas. Vēl var miso maisījumu pievienot, kam garšo. Garneles vairs ilgi nevārīt, savādāk tās paliek cietas! Viss kopā vārīšanas process aizņem minūtes 10.

Jau šķīvī visu pārkaisa ar zaļiem lociņiem.


0183