Ziemassvētki nāk!

Nu jau straujiem soļiem tuvojās Ziemassvētki un sniegs aiz loga priecē! Dažam labam gan tas sāls netīk...bet galu galā, kas par ziemu bez sala un sniega?!
Mūsdienās Ziemsvētkus pavadām klusi un mierīgi. Taču senajam latvietim tie bija līksmības pilni svētki.

04


Šajos svētkos valda bagātība un pārpilnība. Šajā laikā klēts ir pilna un tādēļ arī uz Ziemsvētku galda nekā netrūkst. Ēdieniem lielākoties ir simboliska nozīme. Viens no Ziemsvētkiem raksturīgākajiem ēdieniem ir cūkas šņukurs. Tas simbolizē arklu zemes uzaršanai,- tāpat kā cūka ar savu šņukuru ar zemi.

Uz Ziemsvētku galda bija jābūt arī zirņiem un pupām, lai būtu daudz naudas. Tie bija noteikti jāapēd, lai nākamajā gadā nebūtu jāraud..

01




03


05




Manas vīramātes mājā taisa zirņu pikas.




Ņem 2/3 vārītu zirņu un 1/3 vārītu kartupeļu un to visu izlaiž caur gaļas maļamo mašīnu. Šai masai liek klāt apceptus sīpolus ar kūpinātu gaļu un saviļā bumbiņas.


Ēd tieši tāpat - kopā ar alu vai kefīru.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Pītes
400 g pelēko zirņu, 200 g kartupeļu, 50 g žāvēta speķa, 1 sīpols, 50 g kaņepju vai miltu,
sāls. Zirņus novāra mīkstus, kartupeļus nomizo un arī novāra. Karstus zirņus un kartupeļus samaļ gaļas mašīnā, tūdaļ pievieno sīki sagrieztu speķi, kas sacepts ar sīpoliem, sasmalcinātas kaņepes, samaisa, izveido apaļas piciņa
http://www.pareizs-uzturs.com/public/latviesu-edienkarte.php