Piemēram, karstā dzērveņu tēja.
2 porcijām vajadzēs:
500ml ūdens
200g dzērveņu
1 apelsīna sula
cukurs vai medus
kanēlis
krustnagliņas
Dzērvenes pārlasīt un saspaidīt ar stampiņu. Caur sietiņu vai marli izspiest sulu. Dzērveņu čužas pārliet ar ūdeni un uzvārīt. Nokāst. Novārījumu sajaukt ar dzērveņu sulu, apelsīnu sulu, cukuru vai medu, pielikt klāt krustnagliņas un kanēli.
Vai arī kafija ar kakao.
2 porcijām vajadzēs:
2 tējk. maltas kafijas
2 tējk. cukura
2 tējk. kakao pulvera
ūdens
piens
2 ēd. k. 10% saldā krējuma
Uzkarsēt pienu, iebērt kakao pulveri un cukuru, kārtīgi samaisīt un noņemt no uguns.
Mazā katliņā iebērt malto kafiju, pārliet ar ūdeni, uzkarsēt un noņemt no uguns.
Sagaidīt, kad nosēžas putas un uzmanīgi pieliet kafiju pie kakao. Saliet krūzēs un katrai pievienot pa karotei saldā krējuma.
Karstā tēja ar piparmētru un āboliem.
3 tējk. zaļās tējas ( bez piedevām)
3-4 piparmētras lapiņas
pāris ābolu daiviņas un piparmētras lapiņas katrai tasītei
citrona sula
1 ēd.k. cukura
Tējkannā iebērt zaļo tēju, piparmētras lapiņas un pārliet ar vārošu ūdeni. Ļaut ievilkties 5 min.
Tasītēs salikt pa ābola daiviņai un pāris piparmētras lapiņas.
Izspiest citrona sulu un sajaukt ar cukuru.
Saliet tēju tasītēs un pēc garšas pievienot citrona sulu.
Liepziedu tēja.
1 l ūdens
1/4 glāzes liepu ziedu
medus
Liepu ziedus pārliet ar vārošu ūdeni un ļaut ievilkties 10-15 min. Pielikt medu.
Man patīk šī saldenā piegarša un īpašā vasaras smarža.
Es te nesen izlasīju, ka liepziedu tēju iesaka dzert tikai saaukstēšanās gadījumā. Labāk nedzert uz nakti, sevišķi bērniem, jo piemīt atkrepojošais efekts, un izsauc klepu. Neiesaka arī dzert īsi pirms iziešanas no mājas.
Tomēr liepziedu tēja satur daudz vielu, kas labvēlīgi ietekmē mūsu organismu. Tiesa gan, tās pamatā palīdz cīnīties ar dažādām slimībām un cik nu šo tēju dzert vienkārši tāpat, katram jālemj pašam.