Kā es vārīju zupu no garneļu čaulām

Ja tā padomā, tad buljons ir pamatu pamats. Buljonu izmanto gan zupu un mērču pagatavošanai, gan tāpat pasniedz. Tikai ja pamatā ir labs buljons var pagatavot garšīgu ēdienu! Buljonu vāra no visa - gaļas, kauliem, vistas, zivs, dārzeņiem...
Es šodien gribu parādīt buljonu, kā pamatā ir garneļu čaulas. Tā nu sanāk, ka garneles pamatā es pērku jau tīrītas - tā ir izdevīgāk. Bet šad-tad gribas garneles nopirkt ar visu čaulu un izlobīt pašam. Tas tāds process, kā semuškas :)))
Biju lasījusi, ka garšīgākais biljons sanāk nevis no zivīm, bet tieši no čaulām un nolēmu pamēģināt. Cik konkrēti man te čaulas ir es nezinu, bet man bija 1kg garneļu.Tās man kādu brīdi stāvēja sasaldētas saldētavā.

0105


Buljonam vajadzēs pāris burkānu, vienu puravu ( gan balto, gan zaļo daļu), vienu sīpolu un garšaugus(man bija diļļu kāti). Garšvielas ir vieglāk no pagatavotā ēdiena vēlāk izņemt ārā , ja tās pirms vārīšanas pārsien ar diegu. Šai variantā var to nedarīt, jo vēlāk buljons būs tāpat jāizkāš caur sietu. Lauru lapas parasti liek pašās beigās - tām nepatīk,kad viņas ilgi vāra. Toties pipariem otrādi - tie jāliek sākumā un kad tie ir mīksti, viņi visu savu garšu atdod ēdienam.
0107


Dārzeņus sagriež un saliek karstumizturīgā traukā. Mazliet pārlej ar eļļu. Liek cepeškrāsnī uz 20-25 min.

0108


Pēc šī laika trauku ņem ārā un visu saturu pārliek katlā,pievieno piparus, pārlej ar pāris litriem auksta ūdens un liek vārīties uz 1-1,5 st. Jāskatās,ja veidojās putas, tās ir jānoņem.

0106


Gribēju nobildēt, kā vārās, bet garaiņu dēļ man tas neizdevās! :)

Pēc kādām 1,5 stundām buljons ir gatavs. Kādas 10-15 min. iepriekš jāiemet pāris lauru lapiņas.

0110


Tagad atliek tikai attīrīt - caur sietu izkāšam un čužas izmetam ārā. Viss! Vairs mums te nekas nederēs!Tagad no šī buljona var vārīt zupu.


0111
Var buljonu arī sasaldēt un izmantot vēlāk. Priekš tam vajag plastikāta trauku izklāt ar plēvi, saliet buljonu un nolikt saldētavā. Kad buljons ir sasalis, to ir viegli izņemt no trauka aiz plēves ārā. Satīt kārtīgi sasaldētu buljonu plēvē un nolikt saldētavā līdz tas noder!
Zupai es notīrīju un sagriezu 1 burkānu un 3 kartupeļus. Tos novārīju buljonā un pašās beigās pievienoju sagrieztu laša gabaliņu. Pa cik mums buljons jau ir, tad lasi nevajag ilgi vārīt - te ar kādām 7-10 min. pietiks. Zivju zupā parasti garšvielu daudz neliek, tāpēc es pievienoju tikai sāli beigās.

0113


0112


Man jāatzīst,ka no čaulām vārīta zupa sanāca daudz aromātiskāka un līdz ar to arī garšīgāka,arī krāsa no garneļu čaulām ir daudz intensīvāka.

1 komentārs:

Anonīms teica...

A ja mēģināt izvārīt garneles sietā kamēr vārās dārzeņu buljons , nez vai sanāks .