Neparastais ievārījums

 Ievārījums no dārzeņiem ir ļoti " netradicionāla" lieta, bet pagatavot to ir tik pat vienkārši, kā tradicionālo, visiem ierasto vecmāmiņas ievārījumu. Šoreiz būs vienas receptes divi varianti.

Zucchini-mint confiture

Oriģinālreceptes sastāvdaļas šim ievārījumam ir gurķi un piparmētras.

Recepte:
1 kg gurķu;
600g cukura;
2 citronu sula un miziņa;
piparmētras

Piparmētras sasmalcina. Gurķus nomizo, sagriež uz pusēm, izņem sēkliņas un sagriež smalkāk. Jau sagrieztus gurķus pārliek katliņā ar biezu dibenu, pārber ar cukuru, piparmētrām, strēmelītēs sagrieztu citrona miziņu un citrona sulu un noliek uz pāris stundām ievilkties. Uz 2-3 stundām.
Katliņu uzlikt uz uguns un uzvārīt, tad uz vidējas uguns vārīt apmēram 30 min., kamēr gurķi ir sakaramelizējušies.



005
Šis ir gurķu variants


Pēc pāris eksperimentiem man ir žēl produktu, tāpēc visu nepazīstamo es izmēģināšanai taisu ļoti minimāli. Jo ja man negaršos, nebūs tik žēl izmest ārā.
Nu... kā lai to pasaka...bija čujs, ka jāpamēģina ar pāris gurķiem, sadalot proporcionāli visas pārējās sastāvdaļas. Vārīts gurķis ir un paliek vārīts gurķis. Turklāt pie šī šķidruma daudzuma man ievārījums piedega pirms kaut kas tur vispār sanāca.

Bet esmu neatlaidīga meitene un nolēmu mazliet pārtaisīt recepti un atkārtot. Cik es saprotu no ievārījumiem, tad ievārījumā ir galvenais tā " tumīgā"  konsistence. Šo tumīgumu var dot kabacis, kas šajā gadījumā aizvieto gurķus. Citronu es arī aizvietoju, jo izņemot skābumu citrons šeit neko nedeva. Otrajā variantā es liku laimu.

Un darīju tā:
katliņā ielēju nelielu ūdens daudzumu un sametu nomizotus un sagrieztus kabačus. Ūdens bija tik daudz lai nodegtu kabačus. Uzliku vārīties. Pievienoju cukuru - daudzumu arī nepateikšu, bet lai ir vairāk saldāks nekā gribētos, bet žoklis ciet tomēr nelīp. Laima sula pašķaidīs to saldumu, bet cukurs vajadzīgs, lai veidotos karamele. Kad kabači bija gandrīz gatavi, es pievienoju sagrieztas piparmētras, laima sulu un sagrieztu strēmelītēs laima miziņu (bet tikai to zaļo daļu, balto nē).
Ar kartupeļu stampiņu pastampāju un vārīju līdz kabači izjūk, bet ievārījums sāks karamelizēties.
004
Nu šis variants man likās ļoooti labs! Laims dod savu savdabīgo piegaršu, bet kabači dod to vajadzīgo mīksto konsistenci. Nav vairs gurķu strēmelītes jūtamas un tāda savdabīga gurķu piegarša.
003
Pirmajam ievārījumam bēdīgs gals - izmetu podā!
Otram variantam liktenis  galu galā ir līdzīgs, bet dzīve ilgāka un daudz košāka!
Ievārījumu pasniedz pie mīkstiem sieriem, tostiem

001

002

5 komentāri:

Anonīms teica...

kad mājās vāra karameles - cukurgailīšus, tad no sākuma vāra sīrupu tik ilgi līdz uzpilinot uz šķīvīša piliens neplūst prom kad šķīvīti pieliec , tad liek klāt citronskābi lai veidotos karamele , no šī brīža vāra līdz 5 minūtēm visu laiku kontrolējot piliena plūstamību uz šķīvīša.
otrs padoms : nomizotos gurķus sarīvē uz rupjās rīves ( reiz uztaisīju salātus ar krējumu un visi brīnījās kur gurķi palikuši , jo no gurķiem tik smarža bija ,bet ne garša ),te var mēģināt noliet lieko sulu sietā , jo vārot ievārījumu jāpanāk liekā ūdens iztvaikošanu , lai ir pēc iespējas "biezāks sīrups " un kad ir panākts biezums liek klāt skābi jebkuru lai veidojas karamele !!

Anonīms teica...

un vēl par to piedegšanu : vārot ūdenspeldes katliņā vai speciālā vara katliņā ievārījumi nepiedeg . Ja pirmo var realizēt , tad otro variantu grūti , jo tādus ja ražo tad Krievijā , laikam .

FOTO ar pODZIŅU teica...

Tur jau tā lieta, ka gurķu padarīšanā man šķidrumu prasījās vairāk. Man te teica, ka gurķiem ir šķirne svarīga - meitene tieši no gurķiem esot pagatavojusi un esot baigi labs sanācis!

Anonīms teica...

Man sanāca lieliski! Sīkie ar vīru noklopsēja pirmajā vakarā! Gita

Anonīms teica...

hi, new to the site, thanks.