Pastēte. Trīs varianti

Ir sācies gavēnis - daudzi gavē. Es arī tā kā gribēju, bet vīrs teica, ka viņš tajā nepiedalās )))Un vēl teica, ka tādā gadījumā bija jāprec zaķis, nevis vīrietis! Nu nevar jau nepiekrist - vīrietim pagrūti pārtikt tikai no dārzeņiem vien. Bet es tomēr centīšos gavēņa laikā dot piemērotas receptes tiem, kam tas ir svarīgi.
Šoreiz ir divi varianti vīriešiem un veģetārais variants.

Jēra aknu pastēte ar lazdu riekstiem un burkāniem

liver pate


500g jēra aknu
1 liels sīpols
2 burkāni
2 ēd.k. riekstu
2 ēd.k. baltvīna
10 rozā piparu graudiņus
6 kadiķogas
6 smaržīgie pipari
sviests cepšanai un pārliešanai (pēc vēlmes)
sāls

Sīpolu sagriezt ripiņās un apcept nelielā sviesta daudzumā.
Aknas iztīrīt un ātri apcept pannā.
Ceptas aknas un sīpolus sasmalcināt blenderī.
Burkānus sarīvēt uz rupjas rīves un apcept 1 ēd.k. sviesta, pievienot vīnu un kad lielākā daļa šķidruma iztvaikos, noņemt no uguns un atdzesēt.
Piparus un kadiķogas sasmalcināt piestā un pievienot aknām ar sīpoliem.
Pastētei pievienot sāli, sasmalcinātus riekstus (man bija mandeles), burkānus un visu kārtīgi sajaukt.
Gatavo masu salikt formiņās un pa virsu pārliet ar kausēto sviestu. Glabāt ledusskapī.

liver pate


Riekstus var ņemt jebkurus - pistācijas, mandeles, indijas, valriekstus.
Burkānus var aizvietot ar ķirbi- arī ļoti garšīgi!
Man ļoti garšoja ar burkānu maizi no Hanzas maiznīcas

Nākamā pastēte ar saldo krējumu un baravikām.

sandwich


700g jēra aknu
1 liels sīpols
125ml saldā krējuma
100g kaltētu baraviku
(var protams aizstāt arī ar šampinjoniem, bet kaltētām baravikām tomēr cits aroms)
sāls, pipari pēc garšas
sviests cepšanai un pārliešanai (pēc vēlmes)


Baravikas iemērkt saldā krējumā uz minūtēm 20.
Aknas attīrīt no plēvēm un sagriezt gabalos. Sīpolus sagriezt ripiņās.
Nelielā sviesta daudzumā apcept sīpolus apmēram 3 min. Pievienot aknas un cept visu kopā vēl kādas 3 min. Pieliet saldo krējumu kopā ar baravikām un sautēt visu kopā, līdz aknas ir gatavas. Pievienot sali un piparus pēc garšas.
Visu atdzesēt mazliet un sablenderēt. Gatavo pastēti saliet formiņās un pēc vēlmes pa virsu uzliet izkausēto sviestu. Ielikt ledusskapī vismaz uz 1 stundu.
Pasniegt ar sendviču maizi ar auzu pārslām no Hanzas maiznīcas un svaigiem dārzeņiem.

breakfast


Es obligāti mēģināšu atkārtot rudenī, ar tikko salasītām baravikām.


Nu un vēl viens variants - tiem, kas gavē. Bet tas nenozīmē, ka drīkst ēst tikai viņi! Tas ir ļoti garšīgi!

Pupiņu pastēte ar biezpienu (kaut kas līdzīgs humusam)

053


250g pupiņu
150g vājpiena biezpiena
3 ķiploku daiviņas
sāls, pipari pēc garšas
2 ēd.k. olīveļļas

Viss ļoti vienkārši - sablenderēt visu kopā!
Tiem, kam šķiet pa treknu, var olīveļļas vietā lakto pievienot.

0051


Ārā tik skaists laiks - visiem jaukas brīvdienas!

2 komentāri:

Anonīms teica...

tā teikt -"ideja kā māja " par tiem ķiplokiem un eļļu : lai svaigie ķiploki nekalstu , lai ...utml , tad tos mēdz notīrīt un ielikt kādā tukšā burciņā un pārliet ar labu , virgin klases olīveļļu ?! Tad jau tādu eļļu arī laikam var izmantot šādu food dish gatavošanai ?

Anonīms teica...

Jā , un par tiem šampinjoniem : tās pilnībā atvērušās sēnes ,ar tām tumšajām apakšiņām ,kas dažreiz un dažviet ir nopērkamas Latvijas veikalos ir izteiktāku sēņu garšu un aromātu . Un ir mazs knifiņš lai saglabātu sēņu aromātu -NEKAD NEMAZGAAT sēnes , tā iznīcina to mazumiņu no sēņu "garšas" , kas ir vēl palicis tais apakšiņās , jo tieši tie sporu puteklīši kas ir uz sēņu apakšiņām ir tie kas piedod sēnēm sēņu garšu un tie tiek noskaloti .Es neizmetu vecu zobu birsti -lielisks rīks sēņu tīrišanai no smiltīm utml .štruntiem , tak pārējie "baciļi" tiek iznīcināti uz pannas vai katlā ar verdoša ūdens palīdzību .
Paldies.