Zupa kārtīgam latvietim

Es tiešām nezinu, kā lai šo zupu nosauc.....

Visai idejai pamatā ir čanahi. Ja atceraties, tad tas ir dārzeņu un jēra gaļas sautējums podiņos, kaut-kas vidējs starp zupu un otro ēdienu.
Es kādreiz diezgan bieži gatavoju čanahi - ar jēru un baklažāniem. Pamazām recepte transformējās un jēra gaļas vietā sāku izmantot cūkgaļu, arī baklažānu vietā izmantoju kabačus. Tad pamazām no podiņiem šī zupa pārcēlās parastajā katlā un cūkgaļas vietā sāku likt arī vistu... tad pazuda arī kabači no zupas... :)))

0142

Gaļu var ņemt jebkādu. Man šoreiz bija vista. Gaļu sagriezt gabaliņos, stilbiņus sacirst. Daudzums ir atkarīgs no vēlamā zupas biezuma un ēdāju skaita. Es parasti ņemu veselu vistu, filejas izgriežu, bet no pārējās vāru zupu. Ja ņem cūkgaļu - aptuveni 500g-700g. Kāds kilograms kartupeļu, 2-3 sīpoli, 2-3 burkāni, 3-4-5 ķiploku daiviņas. Daudzumu var variēt pēc garšas. Galvenais, kā dārzeņu un gaļas jābūt aptuveni vienādi. Gaļas var būt mazāk( krīze tomēr), bet jāskatās lai zupa nav pārāk šķidra.Sīpolus sagriezt, bet ne īpaši smalki. Ķiplokus sakapāt. Burkānus ripiņās sagriezt. Ja ir vēlme, var pielikt kabačus vai baklažānus.
Gaļu, sīpolus un ķiplokus, kartupeļus, burkānus apcep pannā katru sastāvdaļu atsevišķi un pārliek katlā. Pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens pārklāj katla saturu par kādiem 5 cm. Pieliek tomātu pastu un garšvielas. Lauru lapas liek pašās beigās, jo tām nepatīk ilgi vārīties. Visas pārējās garšvielas ( piparus un garšaugus)liek pašā sākumā.
Visu vāra līdz dārzeņi ir mīksti. Pašās beigās pieliek tomātu pastu un garšvielas, uzvāra vēlreiz un var slēgt ārā.


Es ļoti bieži ūdeni aizvietoju ar tomātu sulu. Vai arī pastas vietā lieku konservētus tomātus ar visu sulu.
Pasniedzot var likt svaigus ķiplokus vai krējumu.

0141

Nav komentāru: