Aizvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam dzīvesveidam un īpaši piedomā ne tikai par produkta uzturvērtību, bet arī par konkrēta produkta izcelsmi. Par to, ka vērtīgākā no gaļām ir tieši jēra gaļa, jau runāts ne reizi vien.Un ja reiz šodien jēra gaļas recepte, tad ar pilnu atbildību iesaku arī saimniecību Mikaitas, kurā ar sirds mīlestību un īpašu rūpību cenšas un strādā, lai pircējam būtu iespēja iegādāties ekoloģisku un kvalitatīvu jēra gaļu. Turklāt, iespējama arī piegāde!
Jēra kotletes - labākā gaļa! Ļoti mīksta, maiga.
Šo jāprot pareizi pagatavot, lai nesabojātu ))))
Par pašu jēra dalīšanu un atkaulošanu es pastāstīšu citu reizi, bet šodien klasika.
Kauliņus vajag smuki notīrīt no gaļas, taukiem, plēvītēm. Sanāk apmēram šādi:
Tā ir gan smukāk, gan paņemt rokā pēc tam vieglāk.
Pannā uzkarsēt nelielu olīveļļas daudzumu un tajā apcept kotletes apmēram pa 1,5 min. no katras puses.Tur pat pannā iemest pāris timiāna zariņus, saspiestus ķiplokus, piciņu sviesta un aplejot ar sulu (kas veidojas pannā), cept vēl apmēram 3 min, ik pa brīdim apgriežot.
Kotletes var arī negriezt kā man bildē, bet gan apcept visu kopā - kādas 4-5 ribiņas. Tad vajag tauciņus otrā pusē krustam-šķērsām sagriezt, ar pabiezu diegu kopā apsiet un cepšanas laiku palielināt par pāris minūtēm.
Šādi izskatās kotletes, kad vairākas ribiņas cep kopā un tad sagriež:
Un pasniedz parasti ar šādu sviestu.
Pats sviests ir pietiekami sāļš, tāpēc gaļu nesāla.
Sviestam istabas temperatūrā pievieno dažādas garšvielas pēc savas gaumes - zaļumus, sāli, ķiplokus, piparus, čili piparus un izrullē starp divām cepamā papīra loksnēm. Šādi izrullētu sviestu paturēt kādas 5-10 min saldētavā un tad sagriezt.
Šādu sviestu var uztaisīt vairāk un turēt ledusskapī - ļoti ērti ar tostiem pasniegt, pie zivs, gaļas.
Un te ir viens paņēmiens, kā noteikt gaļas gatavības pakāpi - tas ir "mišlenas" šef-pavāru knifiņš )))) Pēc gaļas cietības pakāpes!
Es palūdzu bērnu man papozēt ))))
Salieciet kopā īkšķi un mazo pirkstiņu un uzspiežiet uz īkšķa spilventiņu - tas ir "well done", labi izcepts, kas jēra kotletēm ir galīgi garām.
Īkšķis un zeltenesis - medium;
īkšķis un vidējais - medium rare, ar asinīm, visieteicamākais!
īkškis un rādītājpirksts- rare, jēls.
Vēl ļoti garšīga piedeva jēra gaļai ir zaļā piparmētru mērce.
Mērci gatavo šādi:
3 ēd.k. piparmētru lapiņu
2 ēd.k. cukura
1 ēd.k. baltvīna etiķa
4 ēd.k. eļļas
1/2 tējk. sāls
Visu kopā sablenderēt.
Avots - belonika.livejournal.com
3 komentāri:
Par to šefpavāru knifiņu -respect , tas bija vietā , jo ir vajadzīga zināma pieredze nemaltas gaļas, steiku un īsto kotlešu cepšanā , kas nāk ar gadiem .Ja godīdi , tad virsraksts nez kāpēc uzreiz asociējās ar ...un saulē ceptas karašiņas .... piedod par manu samaitāto fantāziju .
Šīs ir karbonādes. Kotletes ir no maltās gaļas. Izskatās ļoti garšīgi :)
Lauma, atļaušos tomēr nepiekrist! Ja papētīsiet literatūru
(pavārgrāmatas)un pievērsīsiet uzmanību restorānu ēdienkartēm, tad uzzināsiet - lamb cutlet - jeb jēra gaļas kotletes uz kauliņa!!! Nu tas jums tāds priekšstats no Padomju laika virtuves - ja kotlete, tad tai jābūt gatavotai no maltās gaļas. :)
Ierakstīt komentāru