Speciāli priekš žurnāla "Dienas ēdieni" es pagatavoju un nofotografēju soli pa solim rožmaizītes.Kādu laiciņu atpakaļ šī recepte jau bija man blogā, bet toreiz bija tikai gatavs produkts. Un, neslēpšu, esmu saņēmusi arī lūgumus parādīt šo recepti arī šeit, jo šo blogu lasa arī meitenes no ārzemēm kur šis žurnāls nav pieejams.
Tātad, precīzas proporcijas nedošu, te viss ir atkarīgs no ābolu lieluma, no pašas mīklas un no katra individuālās gaumes.
Es parasti daru tā:
vakarā sagriežu plānās šķēlītēs ābolus. To ērti darīt ar speciālas rīves palīdzību, bet var arī ar parasto nazi. Pārkaisu ābolus ar cukuru. Ja ābolu ir vairāk, tad pusi saliek traukā, pārkaisa ar cukuru, tad saliek nākamo partiju ar āboliem un vēl pārkaisa ar cukuru. Oriģinālreceptē ābolus vajadzēja novārīt pāris minūtes cukurūdenī, bet man nesanāca - āboli izšķīda. Mēģināju mazāk vārīt un paturēt kādu laiku karstā ūdenī, bet tad ābolus nesanāca smuki satīt - ābolu šķēlītes lūza uz pusēm. Tad izdomāju šo metodi - cukurs no āboliem dzīs ārā sulu un tajā cukursīrupā, kas veidosies traukā, āboli arī paliks mīksti.
Kārtaino rauga mīklu šai receptei pērku veikalā sasaldētu. To vakarā lieku atkausēties, apsedzot ar dvielīti. Pa nakti mīkla arī uzbriest. Šad tad mīklu var nopirkt loksnēs, to gan var uzreiz pirms cepšanas atkausēt - ar 15 minūtēm pietiks. Bet man tomēr vairāk patīk tā, kas nav loksnēs. Mīklu vajag izrullēt un sagriezt strēmelītēs apmēram 2 cm. platas.
Šādā veidā saliek ābolus
un sarullē. Mīklas stūrīti var aizbāzt kā dvieli vai arī sastiprināt ar zobu bakstāmo.
Cepeškrāsni uzkarsē un cep maizītes apmēram 30 min. Es iesaku cept 180 grādos un jau pēc 20 min pārbaudīt - jo katram ir savādāka plīts. Man draudzene vienmēr iesaka samazināt mazliet temperatūru, (ja ir gāzes plīts) par 10-20 grādiem no tā, kas norādīts receptē. Esmu saņēmusi vēstuli, ka uz 200 grādiem āboli ir nodeguši pilnībā, bet mīkla tikko bija gatava. Domāju, ka bija vairāk par 200 - tāpēc arī tas, kas nebija apsegts nodega, kamēr mīkla izcepās. Tāpēc iesaku 170-180 un uzmest aci ik pa brīdim - šajā gadījumā labāk lēnāk! Man šis ēdiens sanāca ar pirmo reizi un cepu gāzes plītī, kur vispār nav nosakāma temperatūra. Kopš tā laika cepu vairākas reizes arī citās plītīs - ne reizi nav nodedzis.
Ābolus var apsmērēt ar šokolādi, pārkaisīt ar cukuru un kanēli. Ābolu vietā var izmantot arī kūpinātu desu.
Lai labi garšo !
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru