Vērtīgākais dārzenis

Mēs visi zinām, cik veselīgi ir ķiploki. Bet maz kas zin, ja ķiplokus sacep cepeškrāsnī, tad ķiplokiem pazūd specifiskā smarža un paliek tikai garša.
Lūk šādi izskatās cepti cepeškrāsnī ķiploki. Es šos mazliet pārturēju :))
roasted sweet garlic
Ķiploku galviņām nogriezt augšiņu, salikt vai nu karstumizturīgā traukā, vai nu uz restēm un cept cepeškrāsnī apmēram 30 min.  Šādi ķiploki glabājās apmēram nedēļu un der gan salātos, gan mērcēs, gan uz maizes uzsmērēt sviesta vietā.

No ķiplokiem var pagatavot arī ļoti garšīgas zupas. Šis ir tāds smalks, es teiktu, variants no tik prasta ķiploka.

roasted sweet garlic, bread and almond soup



Krēmzupa no ķiplokiem, čiabatas un riekstiem ar siera čipšiem.

Recepte:

• 3 ķiploka galviņas, cepti cepeškrāsnī
• 1 vidējs sīpols
• olīveļļa
• 285 ml saldā krējuma saldā krējuma no Smiltenes piena
• 1 l buljona (gaļas, vistas,  dārzeņu)
• 1 ciabatta
• 2 ēd.k. baltvīna etiķa
• 200g mandeļu riekstu
• sāls/pipari pēc garšas
• 3 attīrīti apelsīni
• koraindrs

Sīpolu sagriezt un apcept katliņā 4 ēd.k. olīveļļas apmēram 10 min. līdz sīpoli ir caurspīdīgi.Pievienot buljonu un saldo krējumu Man bija dārzeņu buljons, kurā es vienmēr atstāju novārītu burkānu.( Šis te burkāns arī deva šai zupai tādu patīkamu krāsu.) Uzvārīt un ļaut paburbuļot apmēram 10 min. Pievienot attīrītus ķiplokus.
Čiabatai nogriezt garoziņu, mīkstumu saplūkāt ar rokām un pievienot zupai. Pieliet etiķi un pavārīt zupu vēl apmēram 5 min.  Zupu atdzesēt un sablenderēt. Jau blenderī pievienot mandeles, koriandru un apelsīnu sulu.
Pasniedz ar siera čipšiem

roasted sweet garlic, bread and almond soup


Siera čipši nu jau vairs nav nekas jauns. Bet ja nu kāds nezin, tad pastāstīšu.
_0001


Priekš šiem čipšiem es ņēmu Holandes sieru no Smiltenes piena. Sieru sarīvēt uz rīves un salikt nelielās čupiņās uz cepampapīra . Čupiņām nevajag būt pārāk biezām, drīzāk tādā plānā kārtiņā. Un liek mikroviļņu krāsnī uz aptuveni 20-30 sek. Kādam šis laiks var būt lielāks, jo būs mazāka jauda vai arī vienkārši cita krāsns. Mazliet atdzesē un pārliek uz šķīvīša. Cepampapīru izmantojam tāpēc, ka no tā čipši viegli nāk nost.
_001

Nav komentāru: