Dzērveņu kūka

Šī recepti es atradu vietējā avīzītē krievu valodā  "Семеро с ложкой". Es gāju garām kioskam un šo avīzi lika plauktos. Latvijā nav daudz šādu vietējo izdevumu (krīzes dēļ aizvērās arī veiksmīgi projekti). Latviešu valodā vēl ir žurnāli, bet krieviski ir nopērkami tikai un vienīgi Krievijas izdevniecību produkcija. Tāpēc arī pievērsu uzmanību! Avīzē ir  savāktas kopā vairāku mēnešu publikācijas (vismaz tā viņi paši to reklamē) vienuviet, lai nebūtu no katra numura jāgriež ārā receptes. Tas ir pielikums krievu avīzei ...tram-pam-pam...neatceros kāda
Īsāk sakot, es nopirku. Receptes ļoti vienkāršas. Bet ne pagatavošanas ziņā, fantāzijas lidojuma ziņā!  Nu bet protams, kas tad namamātei ir vajadzīgs?! Nav ko te ...krīze valstī! Mušļi ar avenēm un jogurtu, rutku salāti ar tomātiem, pasta ar lasi un sieru, pica ar šampinjoniem, tosti ar biezpienu un redīsiem, pankūkas no kabačiem, cūkgaļa ar šampinjoniem - tas ir tas maksimums, uz ko bija spējīgi izdevēji!Nez kāpēc vairāk fantāzijas nekam nepietika!Zinu, zinu, ko jūs domājat! Viss tev slikti! Nekas tev neder! Tā jau cilvēks ir iekārtots, ja ir labi - nekad nepaslavēs, bet ja slikti - vienmēr lamās!  Man tiešām gribās, lai cilvēki izmēģina kaut-ko jaunu un interesantu! Man gribās pašai kaut-ko jaunu un nebijušu!  Un nopērkot šādu izdevumu gribās tur redzēt kaut-ko vairāk par pankūkām ar mellenēm un lavašu ar zaļumiem un šķiņķi.! Kamēr es šķirstīju avīzi, vēl divas kundzes šo izdevumu nopirka. Iegāju veikalā ar avīzi rokā un pārdevēja painteresējās, kur pirku un cik maksāja. Pārdevēja runāja latviski! Tas nozīmē, ka šādi izdevumi ir vajadzīgi un cilvēkiem tie interesē! Es saprotu, ka jaunieši ir pieraduši izmantot internetu un drīzāk jau ko tādu nepirks! Bet vecāka gada gājuma cilvēki! Viņiem ko darīt?! Nu nav viņiem laika tām jaunām tehnoloģijām! Un tādas pankūkas ar dārzeņiem viņi zināja jau tad, kad mēs vēl nebijām piedzimuši!

Nu tagad varat jautāt - ko tad tu no tādas avīzītes gatavo, ja jau viņa tik slikta ir?!
Lai attaisnotu! Nu nemēdz būt viss slikti! Vienmēr, pat vissliktākajā izdevumā atradīsies vismaz viena laba recepte!
Un vēl - man ir vesela kaudze ar dzērvenēm no veryberry.lv  Starp citu, man ļoti patika mājas lapa! Ļoti gaumīga un skaista!

P1010463


Un tagad recepte:

300g sviesta
500g miltu
1/2 paciņas cepamā pulvera
3 olas
250g cukura
1 citrona sula un miziņa

Pildījumam:
150g dzērvenes
1 ābols
100g cukura
1 ēd.k. cietes (man bija kukurūzas)

Drupačām:
2 olas dzeltenumi
50g cukura
150g miltu
70g sviesta
1 citrona miziņa
50g sasmalcinātu riekstu

1. Atdzesētu sviestu sakapāt ar miltiem un cepamo pulveri. Olas saberzt ar cukuru, citrona sulu, sarīvētu citrona miziņu un visu sajaukt ar sviesta-miltu masu. Iemīcīt mīklu, izveidot bumbu un ielikt ledusskapī uz 40 min.
2. Pildījumam nomazgāt un nosusināt dzērvenes. Ābolu nomazgāt, nomizot, iztīrīt un sagriezt. Ogas sajaukt kopā ar āboliem, pārkaisīt ar cukuru un sajaukt ar cieti.Drupačām saberzt kopā olas dzeltenumus, miltus, cukuru, aukstu sviestu, citrona miziņu un riekstiem tā, lai sanāktu smalkas drupačas.
3. Cepeškrāsni uzkarsēt līdz 180 gr. Mīklu izrullēt un izklāt uz cepešpannas, kas ir pirms tam izklāta ar cepamo papīru. Pa virsu sakārtot pildījumu un pārkaisīt ar drupačām. Cept cepeškrāsnī 40 min. Vēl siltu sagriezt kvadrātos.

P1010490


Ar šādu mīklas daudzumu var mierīgi noklāt visu Doma laukumu! Es mīklai izmantoju pusi no produktiem un pat tad man palika mīkla divām mazākām kūkām. Viena forma man bija 30 cm, pārējās - 15 cm. Toties, pildījuma varēja būt vairāk! Man knapi pietika lielai kūkai. Mazajām taisīju atsevišķi! Drupačas man pietrūka vienai mazākai kūkai.
Atzīšos godīgi  -kūka vēl stāv! Un ne tāpēc, ka nav garšīgi, bet gan tāpēc, ka baigi daudz sanāca! Normālai ģimenei tik daudz neapēst!

P1010422

2 komentāri:

Anonīms teica...

nupat , iepriekšējā rakstā bij' par t o Olenis , kur ir dota tīri pieņemam tartes pamatnes izejvielu daudzums !? Cik ievēroju , tad to laikam sauc par ledus sviesta mīklu , un attiecības varētu būt milti:sviestu= 2:1. Kaut kur dzirdēts par to sviestu no saldētavas un par to rīvēšanu uz rupjās rīves , kur galvenais esot pēc iespējas ātrāk uztaisīt mīklu , lai nesasilst sviests . Pat pieliekot kaut kur pa karotei ledus ūdens , lai mīkla būtu elestīgāka kad to izrullē uz formas .

Anonīms teica...

Jā , un ideja kā māja . Noplaucēt dzērvenes , kā taisot morsu - tikko sāk paukšķēt zem vāka (pēc tam kad iebērtas verdošā ūdenī ) tā ar šūmkaroti ņemt ārā un ar zukuru sabērt ? Būtu gan morsiņš , gan kas mīkstāks pie tartes . Ir jau patīkami tie garšas kontrasti = salds, skābs ; bet ne visiem garšo tas rūgtenums no ogām ?