Ko ēdīsim Helovīnos?!

Sākšu ar mazu informāciju (ja nu kādam noder)
Halloween (Allhallows even) ir 31. oktobra vakars, un šo svētku vigīlija tiek saukta par “Hallowe’en” vai “Halloween” - Visu svēto dienas priekšvakars.
Precīzā šo svētku kristīgā un to sākotnējā izpratnē, Halloween ir Hallowmas jeb Visu svēto dienas, ko svin 1.novembrī, vigīlija jeb nomods, palikšana nomodā pirms Visu Svēto dienas svinībām, sagatavošanās svētkiem ar lūgšanu, palikšanu nomodā ar lūgšanu. Līdzīgi kā ir Ziemassvētku, Lieldienu u.c. vigīlijas, tāpat arī Halloween jeb Visu Svēto dienu 1. novembrī tradicionāli svin Romas katoļu un anglikāņu Baznīcās.
1. novembri kā visu svēto dienas atzīmēšanu iedibināja Gregors III, kurš bija pāvests no 731-741.gadam. 1. novembrī viņš konsekrēja kapelu sv.Pētera bazilikā, to veltot visiem svētajiem. 834. gadā Gregorijs IV izsludināja šos svētkus visā Baznīcā.Visu Svēto vigīlija jeb Halloween svinības ir tikpat sena, cik paši svētki.
Viduslaiku beigās, Visu Svēto dienas priekšvakars tika ieviests Romas katoļu Baznīcas gada kalendārā. Pēc Reformācijas protestanti noraidīja šos svētkus.Tomēr Halloween pagānu tautas ieražas uzplauka Īrijā, Skotijā, Velsā, atsevišķās Anglijas daļās un salās. Šajās vietās iedzīvotāji 31. oktobra vakarā piekopa dažādas pagāniskas māņticīgas tradīcijas. Nerātnības un postījumi šajās teritorijās arī bija piederošas pie Halloween atzīmēšanas. Svinētāju ceļojošās grupas noslēdza durvis ar ratiem, izgāza vārtus, rakstīja uz logiem, mētājās ar dārzeņiem utml. Dažās vietās tika lietotas maskas utml.
Lielbritānijas un Īrijas imigranti aizveda Halloween tradīcijas uz ASV, bet šie svētki tur nebija populāri līdz 19.gs. beigām. Tās kļuva populāras pēc 1840 gada, kad liels daudzums īru emigrēja uz ASV. Un šīs Halloween pagānu tradīcijas un simboli ieviesās ASV - raganas, melni kaķi, mirušā galva, kura izgriezta ķirbī, sveces, maskas, spēles, dzīres utt. Tas atspoguļoja Amerikas protestantu attieksmi pret Baznīcas lielajiem svētkiem un svinamām dienām.
19.gs.pēdējos gados, Halloween it kā nevainīgās draiskulības bieži vien pārvērtās par vandālisma aktiem, tāpēc civilā vara mēģinot to regulēt un novērst, pat iesaistījās dažādu pasākumu rīkošanā jauniešiem, izmantojot Halloween pagāniskās tradīcijas, taču bez rezultātiem. Bieži vien šīs svinības beidzās ar grautiņiem. 20.gs. sakumā Halloween ir vairāk komerciāls raksturs, pat zaudējot pagānu tautu tradīciju vitalitāti. 20.gs. ir tendence vairāk manipulēt ar Halloween, nekā to svinēt pēc tautas tradīcijām. Mūsdienās baznīca  noliedz Halloween sākotnējo reliģisko izcelsmi.
(avots:www.catholic.lv)



P1011807
Priekš manis šie svētki ir pirmām kārtām, bērnu svētki! Nu kurš gan vēl tā tic tam visam un ir gatavs pārģērbties par spoku vai mošķi? Bērni to dara ar prieku un kāpēc ne, svētku taču nevar būt par daudz!
Tāpēc arī receptes šoreiz ir vairāk uz bērniem orientētas.

1. Marinēti ķirbji, burkāni un čipsi ar raganas burvju mērci.
P1011771

Marinētus ķirbjus taisu tā:  ķirbi notīrīt un sagriezt kubiņos. No ūdens, etiķa, sāls un cukura uztaisīt marinādi. Pievienot krustnagliņas  un kanēļa standziņas. Šajā marinādē novārīt ķirbi līdz ķirbis ir gandrīz mīksts, bet vēl kraukšķ. Pārlikt burkās un pārliet ar marinādi. Nākamajā dienā ķirbji ir gatavi.
Mērci taisīju no majonēzes, ketčupa un rīvēta Parmezāna.
2. Krupja acis

P1011753


Tās ir kartupeļu-ķirbju kroketes ar gaļu.
Kartupeļus un ķirbi novārīt un sastampāt? pievienot miltus, garšvielas, sāli.  Izveidot plācenīšus un katram plācenītim pa vidu ielikt malto gaļu. Izveidot bumbiņas un novārīt vārošā eļļā līdz skaistai brūnai garoziņai. Es vēl atsevišķi gaļas bumbiņas uztaisīju, jo manam bērnam gaļa garšo vairāk par dārzeņiem. Šķīvītī no kečupa izveidot "asins" peļķīti un sakārtot bumbiņas. Pārliet ar ketčupu un krējumu.
P1011761


3. Ķirbīši ar maltām peļu astītēm. 

P1011750

Pirms vairākiem mēnešiem es nejauši veikalā ieraudzīju šādas formas makaronus un uzreiz nolēmu, ka tos pietaupīšu uz Helovīniem formas dēļ - ļoti jau nu līdzinās maziem ķirbīšiem.

Makaronus novārīt līdz tie ir pusgatavi. Ja makaronus pārvārīsiet, tie juks ārā un nesanāks sapildīt. Karstumizturīgā traukā ieliet tomātu mērci un sakārtot ar malto gaļu sapildītus "ķirbīšus". Pārkaisīt ar Parmezāna sieru un cep uzkarsētā krāsnī apmēram 30 min. Pasniegt ar "asins" pilīti un pārkaisīt vēl drusku ar Parmezānu. .


4. Ķirbīši, pildīti ar nemirstības ziediem.

P1011743


Šis ēdiens ir drīzāk man. Es pāris gadus atpakaļ kādā ārzemju saitā redzēju šo ideju, bet nu jau vairs neatceros kurā tieši.

Makaronus jāsagatavo tieši tāpat, ka iepriekšējā receptē. Karstumizturīgā formā ieliet  saldo krējumu un cieši vienu pie otras salikt jau sapildītus "ķirbīšus". Pildījumu taisīju no biezpiena, ķiplokiem, caur ķiplokspiedi izspiestiem marinētiem ķirbjiem un sāli. Pārkaisīt ar Parmezāna sieru un cept cepeškrāsnī apmēram 10 min. Pasniegt ar mērci no formas un rīvētu Parmezānu.

5. Ķirbju saldējums monstriem ar asinīm.

P1011796


Recepti meklēju visās man zināmās vietnēs internetā  - tas ir tik dažādas! Beigās izvēlējos visvienkāršāko recepti, kuru atradu Mājas saldējums mājas lapā 
500ml сsaldā krējuma uzputoju ar kanēļa cukuru .
5 olas dzeltenumus uzputot ar cukuru atsevišķā bļodā.
Ķirbi notīrīt, sagriezt un novārīt cukurūdenī, kam pievienot krustnagliņas un kanēļa standziņas .
Visu ļoti uzmanīgi sajaukt un pievienot blenderī sasmalcinātus vārītus ķirbjus. 
Es šai masai pievienoju Amaretto, vaniļas esenci un kanēli. 
Visu pārliet plastikāta trauciņos un novietot saldētavā. Katras 15-20 min. masu apmaisīt ar karoti. Pēc apmēram 3 stundām masa sastingst un to var jau kārtot saldējuma trauciņos. Visu pārlej ar Grenadīnu.


P1011799



6. Svētku dzēriens ar rīta rasas sīrupu

P1011803


Glāzē ieliet cidoniju sīrupu , atšķaidīt ar gāzētu ūdeni un piepilināt pāris piles Grenadīna sīrupa.
Ir tāds diezgan ērts aparāts ūdens uzgāzēšanai mājas apstākļos - "Soda stream".
Ar šo aparātu es arī gāzēju ūdeni.Ērti un ātri.
Glāzes malas var dekorēt ar krāsaino cukuru
Visus šos burtiņus, Grenadīna sīrupu, krāsaino cukuru, kā arī visas garšvielas es ņēmu jaunajā  firmas DAMPS veikalā Tērbatas ielā 51. Tur var nopirkt arī pārtikas krāsas - piemēram, oranžo un melno, lai iekrāsotu svētku  galdam domātus ēdienus. 

Es kādu laiciņu blogoju arī citā internetvietnē, bet tā vairāk ir orientēta uz krieviski runājošu auditoriju. Pateicoties interneta iespējām esmu ieguvusi divas uzticamas draudzenes, kaut dzīvojam katra savā valstī un pilsētā tālu viena no otras, bet sazināmies katru brīvu brīdi. Pat  biežāk, nekā ar cilvēkiem, kas dzīvo tepat Latvijā. Kopā apspriežam vienu otras veikumu, mācamies viena no otras, dalāmies pieredzē. Tāds nu ir šis 21.gadsimta fenomens.  Pirms vairākiem mēnešiem es un manas draudzenes - fotogrāfes esam uzsākušas kopīgu projektu, kuram šobrīd seko ļooooti daudz cilvēku.  (ļooooti ir vairāki tūkstoši ļautiņu dienā) Esmu saņēmusi vairākas vēstules ar jautājumu vai receptes, kuras es publicēju netiks tulkotas krievu valodā.Būs! Un būs drīzumā vēl šis tas, bet šobrīd atklāšu vietni, kurā var lasīt receptes krievu valodā un sekot līdzi mūsu aktivitātēm - mans blogs krievu valodā Kā arī padalīšos ar manu draudzeņu receptēm, kuras ir visnotaļ oriģinālas un kā reiz Halloweena vakariņu galdam.

Sākšu ar Natašu (ns-makushkina) - viņas blogs ir apskatāms šeit. Viņa ir mājsaimniece, divu bērnu māmiņa, dzīvo Maskavā  un nekad nav mācījusies fotografēt ēdienu! Bet viņas bildes ir ievērības cienīgas! Un šo līmeni viņa ir sasniegusi vien pēdējā gada laikā, pašmācības ceļā !

Guakamole ar melnām pupām

IMG_4552RFp

2 avokado
1 bundža tumšo pupiņu
1 neliels sīpols
1 ķiploka daiviņa
čili pipars
1/2 laima
kinza

Ķiplokus sasmalcināt. Sīpolu smalki sagriezt. Čili iztīrīt un smalki sakapāt. Avokado notīrīt un sasmalcināt (to var izdarīt ar dakšu), pārliet ar laima sulu. Kinzu sasmalcināt. No pupām noliet ūdeni. Visu kopā sajaukt un pasniegt ar melnām kukurūzas plācenīšiem.

Kukurūzas plācenīši

IMG_4552RFp

100g miltu
90 g kukurūzas miltu
1 ola
1/2 tējk. sāls
~100 ml ūdens

Miltus sajaukt kopā, pievienot olu un pakāpeniski pievienojot ūdeni iejaukt mīklu. Kopā ar ūdeni pievienot melno pārtikas krāsu. Mīklai jābūt diezgan elastīgai. Mīklu piesegt un atstāt uz galda uz kādām 20 min.
Miklu sadalīt četras vienādās daļās un katru daļu izrullēt pēc iespējas plānāk starp divām cepamā papīra loksnēm. Cept uzkarsētā pannā kopā ar visu papīru.Atdzesēt un sagriezt.


Tomātu zupa

Томатный суп

2 ēd.k. sviesta
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
1/2 gl. baltvīna
500 g tomātu savā sulā
1 gl. buljona


olīvas ar papriku
kārtainā mīkla

Mīklu izrullēt, sagriezt olīvas platumā strīpās un 10-12 cm garumā. Katras strīpiņas sākumā ielikt olīvi un ietīt. ietītas olīvas salikt un izklātas ar cepamo papīru cepešpannu un cept 180 grādos līdz mīkla kļūst zeltaina. Gatavas olīvas atdzesēt un sagriezt uz pusēm.

Zupai sīpolu smalki sagriezt un apcept katliņā uzkarsētā sviestā, pievienot smalki sakapātus ķiplokus. Tikko sīpoli kļūst caurspīdīgi, pievienot vīnu un mazliet pasautēt. Pievienot tomātus, buljonu un vārīt zupu apmēram 30 min. Mazliet atdzesēt un sasmalcināt blenderī. Dekorēt ar olīvām mīklā.

Sikspārņi

IMG_4603RFp

vistas spārni

Marinādei:
3 ēd.k. olīveļļas
4 ed.k. sojas mērces
3 ed.k. kļavu sīrupa vai medus
1 ķiploka daiviņa (sasmalcināta)
melnā pārtikas krāsa

Marinādei visas sastāvdaļas sajaukt kopā un iemarinēt tajā spārniņus. Marinēt 2 stundas istabas temperatūrā vai visu nakti ledusskapī.
Spārnus cept cepešapnnā uzkarsētā krāsnī 180 grādos 45-60 min. Lai spārni būtu tumšāki, tos var ar otiņu un pārtikas krāsu nokrāsot vēlreiz.

Siltie ķirbju salāti

IMG_4639RFp

300g ķirbis
2 ēd.k. riekstu
2 ēd.k. smalki sakapātu zaļumu
2 ēd.k. smalki sakapātu sīpolu
sāls
ķimenes
Ķirbi sagriezt kubiņos un cept cepeškrāsnī apmēram 15-20 min līdz ķirbis ir mīksts. Visas sastāvdaļas sajaukt kopā, pārkaisīt ar sāli un ķimenēm. Pasniegt vēl siltus.


Ķirbju pudiņš

IMG_4660RFp

1 iep. pudiņa (uzvārīt pēc instrukcijas)
150 g ķirbju biezeņa

putotais saldais krējums

Uzvārīta pudiņā iejaukt ķirbju biezeni un salikt trauciņos. Dekorēt ar putotu saldo krējumu. Gatavas porcijas novietot ledusskapī atdzesēt.


Otra meitene  no Volgogradas, arī mājsaimniece. Tā ir Juļa (laperla_foto) -viņas blogs ir apskatāms šeit ! Iemācījusies pati fotografēt ēdienus un man liekas, ka viņai tas ļoti labi padodas!

Helovīnu konfektes

Halloween Sweets

25 konfektēm

250 g šokolādes biskvīta ( 3 olas, glāze miltu, glāze cukuru, kakao pulvers)
200 g rūgtās melnās šokolādes
1 ēd.k. apelsīnu liķiera vai sīrupa
200 g apelsīnu glazūras (daudz krāsainas glazūras esmu redzējusi tai pašā veikalā Dzirnavu ielā 51)

Biskvītu sadrupināt, pievienot izkausētu šokolādi un liķieri vai sīrupu un visu sajaukt.
No masas izveidot bumbiņas, 30 min, atdzesēt un uzdurt uz iesmiņiem vai zobubakstāmiem kociņiem. Apelsīnu glazūru izkausēt un iemērkt tajā bumbiņas, ļaut nožūt.


 Ja jau Helovīna tēma šodien, tad nobeigumā viena šausminoša  multenīte....
cool myspace layouts

2 komentāri:

Laura Krampe teica...

Viktorija, tu esi Gastromonstrs :) Kā man patīk:)

FOTO ar pODZIŅU teica...

Labi, labi! :) Nedzen mani krāsā.... ;)