Citrona kūka

Viens citrons satur aptuveni pusi no nepieciešamā C vitamīna un trīs ceturtdaļas no P vitamīna dienas devas. Kas tad ir tās labās lietas, ko dod citrons? Ņiprais citrusauglis uzlabo olbaltumu šķelšanos organismā, pastiprina kalcija un dzelzs uzņemšanu, normalizē asinsspiedienu un aknu darbību, kā arī uzlabo gremošanas procesus. Pateicoties C vitamīnam, citrons ir lielisks palīgs cīņā pret saaukstēšanos. 
(avots:google.com)
Šajā gadījumā mēs citronu termiski apstrādājam, bet kūka patiesi ļoti garda ! ))))))))

Citrona kūka

0023

Forma 24x20cm

200g sviesta
200g skābā krējuma
2,5 gl. miltu
1/2 tējk. vaniļas cukura
1/2 tējk. dzeramās sodas
1 citrons
1 gl. cukura
sāls
ola apsmērēšanai

Citronu ar visu mizu sarīvē uz smalkās rīves un sajauc ar glāzi cukura. Vieglāk ir rīvēt aukstu citronu, no ledusskapja.
Sviestu izkausē un sajauc ar krējumu.
Miltos iemaisīt dzeramo sodu, šķipsniņu sāls, vaniļas cukuru un iemaisīt sviesta maisījumā. Visu kārtīgi sajauc. Izveido bumbu, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 min.
Mīklu sadala divās nevienādās daļās - vienai jābūt mazliet mazākai par otru. Izrullē lielāko mīklas gabalu, ieklāj to formā, uzloka maliņas,pārklāj ar citrona pildījumu un apsedz ar otru izrullētu miklas daļu. Maliņas aizloka. Apsmērē ar olu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 15-20 min. 180 grādos.
Atdzesē un tikai tad sagriež, lai nedrūp.

024


Tas ievārījums, kas sanāk pildījumam, ļoti garšīgs ir ari pats pa sevi. To var gan pie pankūkām pasniegt, gan tējā citrona vieta likt. Krējuma vietā var ņemt arī saldo krējumu, tikai tad miltu mazliet vairāk vajag pielikt. Kūka ir ļoti garšīga, ar izteiktu citrona garšu!

025

12 comments:

Anonīms teica...

Vai nebūtu iespējams pielikt bildi, kas sanāk, kad citronu ar visu mizu rīvē uz smalkās rīves? Uz parastas bleķa rīves?

FOTO ar pODZIŅU teica...

Nu daudz jau ir šeit pat publicētas bildes ar rīvētu citronu..., uz parastās bleķa rīves sarīvēti.
http://www.bonappetit.lv/2010/02/viens-ziemas-rits.html
un šeit arī redzams - http://www.bonappetit.lv/2011/01/svetdienas-brokastim.html
Lai izdodas ! ;)

Anonīms teica...

paldies par linkiem! Tiešām izskatās apetītlīgi galarezultātā tā citronu zapte! Neticami:) noteikti izmēģināšu:)

FOTO ar pODZIŅU teica...

Uz veselību! ;)

Anonīms teica...

Vēlreiz atgriežos pie seviinteresējusā jautājuma:) Par to rīvāšanu - varbūt vari kādu knifiņu ieteikt KĀ to citronu sarīvēt līdz galam? Un kuru rīves daļu tomēr labāk izmantot- lielās skaidiņas, mazās vai to kasīkli?
Linda

FOTO ar pODZIŅU teica...

Es parasti rīvēju uz pašas smalkākās - uz kāsīkļa ))))
Protams, ka 100% sarīvēt citronu uz šīs rīves, neierīvējot ādu un nagus, nav iespējams.Tāpēc iesaku tomēr nepažēlot to citrona mizas daļu un izmest to miskastē )))Un iesaku pielikt pie darba vīrieti - viņiem tas labāk padodas

Anonīms teica...

ā, uz kasīkļa tomēr, skaidrs. Es rīvēju sākuma uz mazajām skaidiņām, tad, kad apnika, uz lielajām:) Zini, ari ļoti normāls rezultāts. Sanāca, ka beigās jāaizmet daļa baltās mizas, bet , manuprāt, tas tieši labi - jo tā ir rūgtākā daļa un nemaz nebija žēl:) Dzelteno ārpusi pirms ārā mešanas norīvēju, jo to man bij žēl:)
Paldies un nakamreiz mēģināšu uz visvismalkākās! Vismaz sākumā :)

Anonīms teica...

vakar izmeginaju so recepti, kuuka super garsiga :) pat neticaas! :)
un galvenais-ljoti vienkarsi pagatavot :)
Paldies par so recepti, iesaku visiem! :)

antra teica...

mmm, gribu cept, bet nav skaidrs vai tas saldais vai skābais krējums domāts?

Anonīms teica...

rodas jautājums, vai skābais vai saldais krējums domāts un uz cik lielu cwpamo formu tas paredzēts? dikti gribās izmēģināt...

FOTO ar pODZIŅU teica...

Skābais. Parastais skābais krējums. % arī nav nozīme. Tikai, lūdzu, krējums, nevis krējuma izstrādajums, jo visādi brīnumi var notikt ))))

FOTO ar pODZIŅU teica...

Atvainojos, par formu nepiefiksēju uzreiz. Man ir 24 x 12 cm. Ja būs par pāris cm mazāka, nekas. Ar lielāku gan jāskatās.