Mājas marinēta siļķīte

Šī recepte ir no tiem laikiem, kad veikalos nekā nebija. Toties vienmēr varēja nopirkt ķilavas un sālītas siļķes.

0003

Mana Omīte, tēta mamma, marinēja fantastisku siļķi! Šī ir viņas recepte, atjaunota pēc bērnības atmiņām. Ir viens maziņš "bet" - kaut kāda vēl garšviela tur bija, bet kāda?... Kā jau tas parasti ir, pajautāt vairs nav kam....

0002

Marinādei

etiķis
sāls
cukurs
lauru lapas
smaržīgie pipari
krievu sinepes (es domāju, ka šeit bija sinepju pūlvers, toreiz to varēja nopirkt jebkurā veikalā)

mazsālītā siļķe
sīpoli

Parasti es ņemu mazsālītu siļķi ar galvu un pati tīru. Kad piešaujās, tad nemaz tik ilgi un sarežģīti nav. Sālīta siļķe ir lētāka, bet arī mīkstāka un bieži vien jūk ārā. 
Šoreiz man bija tieši sālīta siļķe no " Roze GV" . Man par pārsteigumu, tā neizjuka un ir pietiekami stingra. Pieļauju domu, ka tas tāpēc, ka tā ir vakuuma iepakojumā, nevis bundžā. Bundžās siļķe atrodas garšvielu sālījumā kamēr viņu neizņem ārā un tāpēc paliek mīkstāka.
Man gribējās parādīt tieši kāda siļķe, bet mājas lapā es neatradu tieši tādu.))))

Siļķei nogriez galvu, iztīra iekšas, izņem asakas un novelk ādu. Gatavu fileju sagriez un saliec jebkurā traukā.  Katru siļķes slānī pārklāj ar sīpolu ripiņām. Pēdējam slānim jābūt ar sīpoliem.

Marinādei:
Katliņā ieliet etiķi, piebērt sāli, cukuru, pielikt sinepes, lauru lapas un smaržīgos piparus - visu pēc garšas. Marinādi uzkarsēt un atdzesēt.
Visas sastāvdaļas pēc savas gaumes, bet varu pateikt uzreiz - cukuru divreiz vairāk par sāli, etiķi un sinepes jāliek no visas sirds! Marinādei jābūt stiprākai nekā jūs vēlaties siļķi.
Marināde obligāti ir jāatdzesē! Karsta marināde padara siļķi mīkstu un beigās tā izjūk vēl marinēšanas procesa laikā. Turpretī etiķis padara siļķi cietāku un satur kopā.
Man sanāk parasti tā - jo stiprāka marināde, jo vairāk garšvielas, jo garšīgāka siļķe.
Siļķei jābūt pilnībā noklātai ar marinādi. Pa virsu var šķīvi ar svaru uzlikt.

0001

1 komentārs:

Anonīms teica...

Atceroties vecuveco recepti - domāti bija sinepju graudiņi, nevis pulveris vai gatavās sinepes.