Tarte Tatin aux pommes

Viena no slavenākām ābolu kūkām un viena no sarežģītākām. Vismaz man tā vienmēr likās.
Ļoti ilgu laiku man bija bail no šīs kūkas. Godīgi! ))))
Bet vienā krievu blogā atradu šo recepti un nolēmu izmēģināt, jo tik sarežģīti vairs nelikās.

P1014739

Ābolu Tarte Tatin.

Recepte:
220g cukura
100g sviesta
1 kg saldu sulīgu ābolu
kārtainā mīkla
malta kanēļa un vaniļas pāksts

Ābolus nomizot, izņemt vidu un sagriezt uz pusēm . Tas, ka visiem āboliem jābūt apmēram viena izmēra, ir skaidrs?
Taisam karameli: traukā (kurā pēc tam cepsim) iebērt cukuru un uz uguns izkausēt. Kamēr cukurs kūst, sagriezt vaniļas pāksti uz pusēm un izņemt ar nazi  sēklas. Ar karameli jābūt ļoti uzmanīgam! Sadedzināt ir ļoti viegli! Labāk slēgt ārā jau laicīgi, kad ir gaiši brūns un tad tajā temperatūrā tā aizies līdz vajadzīgai kondīcijai. Pašās beigās pievienot vaniļas sēklas. Pašu pāksti var ielikt traukā ar cukuru un pēc kāda laika parasts cukurs pārvērtīsies par vaniļas cukuru!
Kad karamele mazliet ir padzisusi un kļuvusi biezāka, tajā cieši vienu otrai blakus sakārto ābolu pusītes. Pārkaisīt ar kanēli, salikt sviesta piciņas un pārklāt ar mīklas slāni, kuru iepriekš sadurstīt ar dakšiņu. Mīklai pilnībā jānoklāj āboli un diezgan cieši jāpieguļ malām.
Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī  apmēram 40 min. 180 grādos. 
Pīrāgu izņem ārā un ļauj mazliet atdzist. 
Cieši pieturot ar roku mīklu, formu mazliet pieliekt un ar roku iegriezt - āboli " atlips" no formas dibena un tad var noliet lieku karameli atsevišķā katliņā. 
Karameli vēlreiz uzkarsēt, tad tā kļūs biezāka.
Un tagad pīrāgs ir jāapgriež otrādi. Priekš tam formu apsedz ar šķīvi, cieši pietur ar roku un ar kādu burvju lamuvārdu ātri apmet riņķī! ))))))))))) Vārdu es neteikšu! Miniet nu paši!)))) Man palīdzēja!
Pārliet pīrāgu ar karameli un nekavējoties pasniegt.
Pasniegt var ar saldējumu (piemēram, Ekselences plombīra saldējums šai gadījumā ir ideāls), var pārliet ar viegli uzputoto saldo krējumu. Tīri labs ir arī šis deserta jogurts. Tas ir mazliet saldens un tai pašā laikā neitrāls un izcels pīrāga garšu .

P1014473


Avots - belonika.livejournal.com

2 komentāri:

FOTO ar pODZIŅU teica...

Cien. Romel! Paldies par jūsu viedokli!
Jūsu komentārs netika publicēts, jo satur tiešu reklāmu.

Anonīms teica...

this post is very usefull thx!