Siera bumba Amerikāņu gaumē

Šādā veidā ballītēs pasniegt sieru pieņemts Amerikā. Praktiski uz katra zviedru galda var redzēt vairākas šādas bumbas un kaudzi ar cilvēkiem apkārt )))))
Pasniedz pie vīniem. Teorētiski, Jaungada ballītei vīns vairāk piestāv, taču šādu bumbu var pasniegt arī pie alus.


Siera bumba

002



250g Rasas kausēta siera
1 burkāns
1 sīpols
40g Monterego siera
1 tējk. mārrutku
zaļie lociņi
50g attīrītu vālriekstu
paprikas pulveris
sāls, pipari pēc garšas

Burkānu, sīpolu un zaļos lociņus smalki sakapāt. Monterego sieru sarīvēt uz smalkās rīves. Riekstus sasmalcināt.
Kausēto sieru sajaukt kopā ar lociņiem, sīpolu, burkānu, sāli, pipariem,papriku, mārrutkiem, rīvētu Monterego un visu kārtīgi sajaukt.
Masu apsegt ar pārtikas plēvi un ielikt ledusskapī uz minūtēm 30.
Rokas samitrināt, saviļāt no siera masas bumbu un apviļāt riekstos. Ietīt gatavu bumbu plēvē un ielikt ledusskapī vēl uz stundu.

003


Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem, krekeriem, ķiplokgrauzdiņiem.
Man ļoti garšoja ar maizīti no "Hanzas maiznīcas" Tumšie rudzi . Un pati maize man arī ļoti garšo!

Uzkoda pie šampanieša

Nu ir jāsāk gatavoties Jaungada ballītei un šodien iedošu pāris siera receptes.

Siera konfektes


004


200g Edama siera
200g "Limbažu piena" kausēta siera
100g zilā siera
150g Monterego siera
100g mandeles vai lazdu riekstu

Bļodā ar dakšiņu saspaidīt zilo sieru, pievienot kausēto sieru (es ņēmu bez piedevām) un rīvēto Edama sieru. Visu kārtīgi sajaukt.
Sarīvēt Monterego sieru uz smalkās rīves un uzbērt uz lēzena šķīvīša.
Ar slapjām rokām paņemt apmēram 1 tējk. siera masas un saviļāt bumbiņu. Iespiest viducī riekstu, tad aizlipināt ciet un saviļāt vēlreiz bumbiņu. Jau gatavu bumbiņu apviļāt sarīvētā sierā no visām pusēm.
Līdz pasniegšanai turēt ledusskapī.

005


Ideāla uzkoda pie šampanieša glāzes. Bumbiņas var apviļāt ne tikai sierā, bet arī zaļumos, paprikas pulverī, sasmalcinātos riekstos, karijā. Var arī eksperimentēt ar sieriem un veidot konfektes no dažādiem sieriem. Arī iekšā var ielikt laša gabaliņu vai olīvi. Te var izdomāt visu ko, lai konfektes būtu dažādas un skaisti izskatīsies jūsu Jaungada galdā!

Veltījums siera cienītājiem

Man ir tāda darba specifika, ka šobrīd gatavojos jau Valentīndienai un Lieldienām. Un tādi svētki, kā Ziemassvētki un Jaunais gads jau palika aiz muguras. Bet ikdienā es tomēr baroju savu ģimeni un šodien mums vakariņās  kartupeļu-siera strūdele ar siera mērci.

Šī recepte nāk no ziemeļu-austrumu Itālijas. Uz šī regiona virtuvi ļoti lielu ietekmi atstāja Austrija un arī šajā Itālijas regionā daudz cep štrūdeles. Bet atšķirībā no Austrijas, štrūdeles šeit taisa ne tikai saldās. Pa cik šeit pamatā audzē govis piensaimniecībai, tad arī uzturā vairāk izmanto nevis gaļu, bet pienu un piena produktus.  Šī štrūdele ir siera mīļotāju sapnis!

Potato strudel



Recepte:

200g kārtainās mīklas
300g  maļgas, latterija stadžionata vai cita izturēta siera no govs piena
2 lieli kartupeļi
1 olas dzeltenums
1,5 ēd.k. miltu
1,5 ēd.k. sviesta
0,5 l piena
1 ēd.k olīveļļas
sāls

Kartupeļus ar visu mizu novārīt, mazliet atdzesēt, notīrīt un uzreiz saspaidīt ar kartupeļu stampiņu. Pievienot sāli.
Uz smalkās rīves sarīvēt 200g siera un sajaukt ar kartupeļu biezputru.  Loģiski, ka man nebija sieri, kas norādīti recept­ē un man pat nav ne jausmas, kas tie tādi ir ))) Man kauns, bet tādus neesmu ne tikai ēdusi, bet arī redzējusi. ES, kā jau normāla latviete, aizvietoju ar Rīgas Piena kombināta  Edama sieru .
Mīklu izrullēt. Pildījumu uzlikt pa vidu mīklai tā, lai to varētu nosegt ar mīklu no abām pus­ēm. Ruleti pagriezt ar šuvi uz leju un apsmērēt ar olu dzeltenumu. Cept iepriekš uzkarsētā krāsnī apmēram 20 min, līdz mīkla iegūst zeltaino krāsu.
Atlikušo sieru sagriezt kubiņos. Katliņā izkausēt sviestu, pievienot miltus un apcept miltus 2 min. Pievienot pienu un visu sajaukt. Pievienot sieru un visu laiku maisot izkausēt. Kā pēdējo pievienot olīveļļu.
Pasniegt, pārlejot štrūdeles gabaliņus ar siera mērci.

Īpaša Ziemassvētku pastēte

Sveiki! ES neesmu pazudusi! Vienkārši tik daudz kas darāms bija pēdējā brīdī pirms Ziemassvētkiem, ka nesanāca laika neko ierakstīt. Bet receptes ir un tiks publicētas!
Vistas aknu pastēte ar šokolādi

Chicken pate with chocolate


700 g vistu aknas
2 vidēji sīpoli
4 ķiploka daiviņas
200 g sviesta
2 timiāna zariņi
200 ml Madeiras vīna
1 gl. piena
daži rozmarīna zariņi
sāls, pipari pēc garšas
augu eļļa

Vistas aknas iemērkt pienā uz 30 min. un tad nosusināt ar papīra dvielīti (piens vairs nav vajadzīgs)
Sīpolus un ķiplokus sasmalcināt un apcept katlā ar biezu dibenu līdz gatavībai.
Lielā pannā apcept 3 ēd.k. eļļas aknas ar timiāna zariņiem apm. 1-2 min. no katras puses. Pievienot sāli un pieliet vīnu, uzvārīt, noņemt no uguns un atdzesēt.
Aknas ar mērci sasmalcināt blenderī. Neizslēdzot motoru pievienot sīpolus ar ķiplokiem un istabas temperatūras sviestu. Pievienot sāli un piparus pēc garšas.
Kam nav blenders, tas var izmalt caur gaļas maļamo mašīnu.
Konsistencei jābūt kā biezs krējums. Ja masa tomēr ir pašķidra vai pabieza, tad iesaku izkausēt un pieliet vēl sviestu.

Pastēti pārliet sagatavotā traukā un ielikt vēsā vietā, lai sastingst.Ar pāris stundām ir pietiekami.

Sagatavot šokolādi. Priekš tam 50 g 85% šokolādes uzkausēt ūdens peldē un sajaukt ar 50 ml saldā krējuma. Pārliet visu pāri pastētei un atstāt uz 2 stundām, lai sastingst, bet vislabāk uz visu nakti.

Chicken pate with chocolate


Gatavot pastēti ļoti ērti nelielās formiņās ar noņemamām malām. Ja tādu nav, tad var jebkurā citā traukā, bet jāizklāj ar plēvi, lai būtu vieglāk izņemt ārā.
Es izmantoju plastmasas spainīšus (no skābētiem kāpostiem) un izgriezu dibenu, uzliku uz šķīvja ar plāto malu uz leju. Pa caurumu var saliet gan pastēti, gan šokolādi vai želeju un tad, kad sastingst, smuki izņemt ārā kā torti.

Pasniegt var ar svaigu Franču maizi vai tostiem no Hanzas maiznīcas vai arī tāpat, uz šķivīša, kā torti.

Bread with chicken pate


Šodien ir iznācis jaunais Ziemassvētkiem veltītais Dienas ēdienu numurs! Tajā esmu publicējusi vēl vienas pastētes recepti,  ar granatābolu želeju un Ziemassvētku cepeša recepti. Ļoti vienkārša, ar to tiks galā pat iesācējs! Un ļoti garšīga! Iegādājies jauno "Dienas ēdieni" numuru tuvākajā preses tirdzniecības vietā!


EDIENI05_vaks

Avots - laperla-foto.livejournal.com

Itālija!

Es šodien bez garām ievadrunām ))))

Es neesmu bijusi Itālijā, tāpēc nemāku teikt. Bet tie, kas bijuši, atceroties par tunci no Kjantī (Tonno del Chianti). To gatavo no cūkgaļas. Tā runā, ka šī recepte esot pakaļdarinājums citai, vēl vecākai un slavenākai receptei.

Tonno di coniglio (tuncis no truša gaļas)

P1014094


Recepte:

1 mājas trusis
1 sīpols
1 burkāns
2 selerijas kāti
2 krustnagliņas
5-6 salvijas lapiņas
8-10 ёķiploka daiviņas
garšaugi (timiāns lauru lapas, pētersīļi)sāls, pipari pēc garšas
laba olīveļļa

Sīpolā iespraust krustnagliņas. Lielā katlā salikt garšaugus (labāk sasiet ar diedziņu), burkānu, selerijas, sīpolu, piparus. Pārliet ar ūdeni tā, lai ieliekot katlā trusi, ūdens pilnībā to noklāj/ Ūdeni uzvāra un tad liek iekšā trusi. Vārīt līdz gatavībai (apmēram 2 stundas). Kad gatavs, nogriezt uguni un ļaut atdzist buljonā.

Trusi atdalīt no kauliem un salikt smuki tīrās burkās, pārklājot ar salvijas lapiņām un ķiploku daiviņām. Visu pārliet ar olīveļļu un novietot burku ledusskapī uz 48 stundām vēsā vietā. Ja tas ir ledusskapis, tad jāskatās ne aukstākā vieta - lai eļļa nesasaltu.

P1014103


Es vārīju vakarā un atstāju līdz rītam atdzist. Trusi sadalīju gabalos pirms vārīšanas. Pārējo pēc receptes.

Trusis man garšo kopš bērnības. Mans tētis kādreiz tos audzēja un kā mēs tik to neesam gatavojuši! Bet šāds variants nav bijis! Es neteiktu, ka man atgādina tunci pat pēc konsistences. Ja jau godīgi, tad es pat īsti nezinu, kāds pēc konsistences ir īsts tuncis. ES nerunāju par konservēto. Tas ir tāpat, kā ēst marinētus gurķus un domāt, ka zini, kādi ir svaigi. Kaut gan es zinu vienu vietu, kur vismaz kādreiz, bet bija nopērkams saldēts tuncis. Braukšu ar bērnu uz Lido (varbūt pēdējo reizi!), noteikti ieskriešu nopirkt, ja tur vēl pārdodas tādas lietas ))))

P1014123


Pie šī truša iesaka ēst Banje bert/Bagnet Vert
Tā ir no maizes taisīta mērce.

4 anšovi
1 hotdogu maizīte
50 g svaigu pētersīļu
1 ķiploka daiviņa
baltvīna etiķis
sāls
pipari
olīveļļa

Sajaukt 1:1 vīna etiķi ar ūdeni un iemērkt tajā maizīti.
Anšovus sasmalcināt ar ķiplokiem. Pētersīļus sīki sakapāt. No maizes izspiest lieko šķidrumu un visu kopā sajaukt. Maizīti pirms tam var saplucināt mazākus gabaliņos .
Pieliet olīveļļu, mērcei jābūt diezgan šķidrai, tāpēc eļļas vajag vairāk.Pārkaisīt ar sāli un pipariem.
Šī mērce glabājās apmēram 2 nedēļas


P1014141


Visbiežāk šo mērci pasniedz ar vārītu mēli. Bet ja runa iet par konkrēti truša recepti, tad es eļļu liktu vai nu mazāk, vai nu neliktu vispār. Jo trusis pats pa sevi sanāk eļļains un ēst eļļu, pārlejot pāri ar citu eļļu, tas tā kā būtu pa traku!
Tieši otrādi, man likās, ka tieši etiķa garša padara šo visu pasākumu vieglāku un baudāmāku.

Un vēl! Varbūt nerunāsim par pasākuma vajadzību! Es saprotu, ka trusis nav nopērkams katrā veikalā un vēl pa lētu naudu. tāpēc, ja jau ir nopirkts trusis, tad gribās tomēr ēst trusi, nevis falšo tunci. Bet šeit tas tunci atgādina tikai pēc konsistences (vismaz tā tam vajadzētu būt). Tāpēc varbūt tā arī uztveram to tunčatrusi - vienkārši kā vēl viena truša pagatavošanas recepte. Turklāt, šādā veidā trusis var ilgāk glabāties!
P.S. Diez kā varētu garšot šādi pagatavota cūkgaļa?!

Avots - elladkin.livejournal.com

Gaļa kažociņā

P1014334


Mana dēliņa pirmā fotogrāfija - Ziemassvētku apsveikums jums!

Šī ir drīzāk tāda pusrecepte. Kā uzkoda tā jau man bija šeit.Tagad būs kā pamatēdiens.


Christmas meat


Gaļa kārtainā mīklā.

700g maltās gaļas
300 g šampinjonu
1 sīpols
3-4 ķiploka daiviņas
75g Rasas sviesta
zaļumi
sāls, pipari pēc garšas
2 saldētās kārtainās mīklas lapas
ola apsmērēšanai

Ar gaļu viss ļoti vienkārši )))
Sīpolu un ķiplokus sasmalcināt un apcept sviestā. Sagriezt šampinjonus un pievienot tur pat pannā. Visu kopā sautēt apmēram 7-10 min. Mazliet atdzesēt un iejaukt maltā gaļā.Pievienot sāli, piparus, sakapātus zaļumus un visu kārtīgi sajaukt. Minūtes 10-15 nolikt nostāvēties.
Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Kārtaino mīklu atkausēt. Salikt lapas kopā tā, lai viena būtu virsū otrai uz 2 cm. Izrullēt. Uzlikt malto gaļu un malas augšpusē saspiest kopā, nogriežot lieko mīklu nost. No atlikumiem izvedot dekoru. Izdurt mīklā mazus caurumiņus, lai nāk ārā karstais gaiss un cept cepeškrāsnī līdz brūnai garoziņa apmēram 30 min.

Pasniegt var ar dārzeņiem vai zaļiem salātiem.
Laba ideja Ziemassvētku galdam vai citiem svētkiem!

Ziemassvētku deserts

Šo recepti es ieraudzīju Stokmann bukletiņā. Ļoti gribu parādīt, bet nevaru vairs bukletu atrast, tāpēc precīzas proporcijas nebūs. Kad atradīšu bukletu, tad ielikšu precīzi. Bet tagad pastāstīšu pēc atmiņas, kas tur bija

Ābolu-kēksa deserts

P1014069


Uz pannas izkausēt sviestu un apcept tajā ābolu ripiņas. Tieši tāpat sviestā apcept kēksa šķēlītes. Sakārtot uz šķīvja pamīšus, ābolu slāni pārkaisot ar kanēli. Pasniedz ar medu, sīrupu vai saldējumu.

Šeit ļoti labi iederas medus-ingvera kēkss - recepte šeit

Lūk tā! Ļoti vienkarši un ļoti garšīgi!

Tarte Tatin aux pommes

Viena no slavenākām ābolu kūkām un viena no sarežģītākām. Vismaz man tā vienmēr likās.
Ļoti ilgu laiku man bija bail no šīs kūkas. Godīgi! ))))
Bet vienā krievu blogā atradu šo recepti un nolēmu izmēģināt, jo tik sarežģīti vairs nelikās.

P1014739

Ābolu Tarte Tatin.

Recepte:
220g cukura
100g sviesta
1 kg saldu sulīgu ābolu
kārtainā mīkla
malta kanēļa un vaniļas pāksts

Ābolus nomizot, izņemt vidu un sagriezt uz pusēm . Tas, ka visiem āboliem jābūt apmēram viena izmēra, ir skaidrs?
Taisam karameli: traukā (kurā pēc tam cepsim) iebērt cukuru un uz uguns izkausēt. Kamēr cukurs kūst, sagriezt vaniļas pāksti uz pusēm un izņemt ar nazi  sēklas. Ar karameli jābūt ļoti uzmanīgam! Sadedzināt ir ļoti viegli! Labāk slēgt ārā jau laicīgi, kad ir gaiši brūns un tad tajā temperatūrā tā aizies līdz vajadzīgai kondīcijai. Pašās beigās pievienot vaniļas sēklas. Pašu pāksti var ielikt traukā ar cukuru un pēc kāda laika parasts cukurs pārvērtīsies par vaniļas cukuru!
Kad karamele mazliet ir padzisusi un kļuvusi biezāka, tajā cieši vienu otrai blakus sakārto ābolu pusītes. Pārkaisīt ar kanēli, salikt sviesta piciņas un pārklāt ar mīklas slāni, kuru iepriekš sadurstīt ar dakšiņu. Mīklai pilnībā jānoklāj āboli un diezgan cieši jāpieguļ malām.
Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī  apmēram 40 min. 180 grādos. 
Pīrāgu izņem ārā un ļauj mazliet atdzist. 
Cieši pieturot ar roku mīklu, formu mazliet pieliekt un ar roku iegriezt - āboli " atlips" no formas dibena un tad var noliet lieku karameli atsevišķā katliņā. 
Karameli vēlreiz uzkarsēt, tad tā kļūs biezāka.
Un tagad pīrāgs ir jāapgriež otrādi. Priekš tam formu apsedz ar šķīvi, cieši pietur ar roku un ar kādu burvju lamuvārdu ātri apmet riņķī! ))))))))))) Vārdu es neteikšu! Miniet nu paši!)))) Man palīdzēja!
Pārliet pīrāgu ar karameli un nekavējoties pasniegt.
Pasniegt var ar saldējumu (piemēram, Ekselences plombīra saldējums šai gadījumā ir ideāls), var pārliet ar viegli uzputoto saldo krējumu. Tīri labs ir arī šis deserta jogurts. Tas ir mazliet saldens un tai pašā laikā neitrāls un izcels pīrāga garšu .

P1014473


Avots - belonika.livejournal.com

Dažādosim ikdienišķo!

Es pat nezinu, kā lai piesaka šīs receptes.Abas receptes ir no ātrām un vienkāršām, bet tai pašā laikā - interesantām.


Vistas kotletes uz kanēļa standziņām

Kebab


vistas fileja (malta)
kanēļa standziņas
smalki sakapāti pētersīļi
sāls, maltie balti pipari
saldā paprika (pulveris)
mazliet čili piparu
sasmalcināti ķiploki

1. Malto gaļu kārtīgi sajaukt ar pārējām sastāvdaļām.Ielikt ledusskapī uz pāris stundām, lai ievelkās.
2. Izveidot kotletes un iestiprināt pa vidu katrai kanēļa standziņu
3. Var cept uz grila, var uz pannas, var krāsnī apmēram 10 min. 180 grādos.

Kebab



Un sarkano kāpostu salāti ar magonēm un koriandru.



Parastos kāpostus un  sarkanos kāpostus (apmēram pusi uz pusi) sagriezt un ar rokām vai stampiņu saspaidīt kopā ar sāli un cukuru. Tad kāposti dos sulu un būs mīkstāki. 
Mērcei - Lakto   sajaukt ar citronu sulu un pārliet pāri kāpostiem.
Sausā pannā apcept magones ar koriandru un pārkaisīt pāri salātiem.

P1014581


Šie ēdieni labi derēs gan ikdienai, gan svētku galdam, gan bērnu svētkos

Avots - laperla-foto.livejournal.com

Sausage rolls

Tie nav cīsiņi mīklā, kā liekas ))) Tās ir uzkodas.  Tradicionāli tiek pasniegti Britānijā  un bez tiem neiztiek nevieni svētki, tai skaitā Ziemassvētki.

P1014609


Sausage rolls

Recepte:
kārtainā mīkla
300g maltās gaļas
1 liels sīpols
pētersīļi
sāls, pipari pēc garšas
ola apsmērēšanai

Sīpolu smalki sagriezt.
Zaļumus smalki sakapāt.
Visu sajaukt kopā ar malto gaļu un pievienot sāli un piparus pēc garšas.

Mīklu izrullēt, sagriezt 15 cm platās loksnēs. Pa vidu uzlikt malto gaļu un ietīt mīklā. Šuvei jābūt apakšā.
Ar asu nazi sagriezt 4-5 cm lielos gabalos un ar šķērēm augšpusē krusteniski iegriezt caurumiņus. Pa šiem caurumiņiem nāks laukā karstais gaiss un gaļa nesarausies tik ļoti.

Pīrādziņus apsmērēt ar olu un cept iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 20 min.
P1014622


Var pasniegt gan karstus, gan aukstus.  Ja izveidot rullīšus lielākus, tad var tādus pasniegt arī kā pamatēdienu, piemēram ar dārzeņiem.

Avots - julimaxi.liejournal.com

Kaiserschmarrn

Ķeizaru pankūkas sākotnēji bija zemnieku ēdiens. Taču drīz vien tika pieņemts Vīnes galmā un ātri vien kļuva par ķeizara mīļāko ēdienu. Tā tik ir galvureibinoša karjera, vai ne?!!

P1014412


Vīnes ķeizara pankūkas.
8 olas
220ml piena
1 ēd.k. cukura
100g miltu
30g rozīnes
1-2 ēd.k. ruma
30g mandeļu lapiņas
sāls
eļļa cepšanai
50g pūdercukura apbēršanai


Olu baltumus atdalīt no dzeltenumiem.
Baltumus atlikt malā, bet dzeltenumus saputot ar cukuru. Iesijāt miltus, sajaukt un nolikt ievilkties uz 10 min.
Rozīnes iemērkt rumā. Mandeles apcept sausā pannā. Visu iejaukt mīklā.
Olu baltumus saputot ar šķipsniņu sāls un uzmanīgi iecilāt mīklā.
Pannā uzkarsē 1 ēd.k. sviesta un iepilda mīklu pirksta biezumā.Cept uz lēnas uguns zeltaini-brūnus no abām pusēm.  Ar dakšiņu saplucināt palielos gabalos, pārkaisīt ar pusi pūdercukura un mandelēm. Ik pa brīdim apmaisīt un cept vēl dažas minūtes, lai cukurs karamelizētos.
Pankūkas liek uz šķīvja un pārkaisa ar atlikušo pūdercukuru.

Nu pa cik es šoreiz cepu pankūku bērnam, tad rumu un rozīnes es neliku, bet pieliku pusīti ābola, sagrieztu šķēlītēs. Austrijā šo ēdienu pasniedz ar ābolu biezeni ( tādi, kā mums pārdodas bērnu biezeņi). Es atkal pasniedzu ar Ekselences saldējuma bumbiņu. Bija trakoti garšīgi! ))))
Vispār šī ir tāda laiku saudzējoša recepte - visu tik saputo un cep, ik pa brīdim apmaisot! Diez vai esmu vienīgā saimniece, kurai nepatīk cept pankūkas - ķēpa liela, darba daudz, no plīts nost ne uz mirkli nevar atiet un ātri visu apēd! Šis variants man patika vairāk! Un protams, ka 8 olas ir krietni vien par daudz! Cepu no 2 olām, attiecīgi samazinot pārējo produktu daudzumu. 

(Avots - Pasaules virtuve)

Zirņu pikas Etiopiešu gaumē

Ideju šai receptei esmu aizņēmusies no Etiopiešu nacionālās virtuves.
Etiopijā nav stingri noteikta ēdienu pasniegšanas secība. Visi ēdieni tiek pasniegti vienlaicīgi un tad katrs pats izvēlas, ko ēst. Katrā maltītē galdā tiek likts vismaz viens ass un viens maigs ēdiens.

Šis ir no asiem ēdieniem.

Zirņu pikas Etiopiešu gaumē

Šai receptei vajadzēs zirņu piku masu. Kā to pagatavot, es jau šeit esmu stāstījusi.

P1014363

Recepte:

zirņu piku masa
2 sīpoli
2 burkāni
1 asais čili pipars
4-5 ķiploku daiviņas
1 ēd. k. olīveļļas
2 ēd.k. dzidrināta sviesta
2 ēd.k. tomātu pastas
eļļa fritēšanai
1 ēd.k. sakapātu pētersīļu

No zirņu piku masas taisa bumbiņas un atstāj uz pusstundu uz dēlīša apžūt.
Sīpolus, burkānus un ķiplokus notīrīt un sagriezt kubiņos.
Katliņā izkausēt Zelta sviestu un apcept tajā dārzeņus. Pievienot tomātu pastu un pāris minūtes pasautēt. Pieliet 400ml ūdens vai buljona un vārīt 30 min. līdz burkāni ir gatavi.
Katliņā uzkarsēt eļļu līdz 175 gr. Zirņu pikas uzmanīgi apcept līdz brūnai garoziņai un salikt uz papīra dvielīšiem , lai notek liekie tauki.
Burkānu mērcei pievienot sāli, piparus un smalki sagrieztu čili piparu. Pārlikt tur zirņu pikas un atstāt uz pāris minūtēm, lai ievelkas. Pasniegt ar sakapātiem zaļumiem.
P1014368

Nu vienīgais, ko es nedarīju - es nefritēju. Bet vienkārši zirņu pikas apcepu pannā.
Un sviests man bija šāds:
P1013521

Tas ir jau attīrīts sviests, dzidrināts. Ražo mazs ģimenes uzņēmums. Tas ir ļoti veselīgs un visādi citādi vērtīgs sviests! )))

Ļoti netradicionāli, bet garšīgi!

P1014361
Avots -" Pasaules virtuve"

Vaniļas cepumi

Šodien kārtējie saldumi - vaniļas mēnestiņi. Šī recepte nākusi no Vācijas.

P1014311

Recepte:

300g miltu
2 olu dzeltenumi
200g Rasas sviesta
150g maltu mandeļu (es ņēmu mandeļu lapiņas un sadrupināju)
100g cukura

Apbēršanai:
150g cukura
1 paciņa vaniļas cukura
30g pūdercukura

Pagatavošana:
1. Sajaukt miltus, olu dzeltenumus, sviestu, cukuru un mandeles līdz viendabīgai masai. Ja mīkla nav elastīga un viendabīga, bet drupačaina, tad var pievienot karoti-divas ledaini auksta ūdens. Vislabāk tagad izveidot mēnestiņus, salikt uz paplātes, cepešpannas vai dēļa un novietot ledusskapī uz 30 min. Tad mēnestiņi sastings un būs kraukšķīgāki pēc cepšanas. 
2. Krāsni uzkarsēt līdz 170 grādiem un cept cepumiņus 20 min.
3.Cukuru sajaukt ar pūdercukuru un apviļāt vēl siltus mēnestiņus cukurā.  Pēc atdzišanas vēlreiz pārkaisīt ar pūdercukuru.  Es gan cukuru uzreiz samalu pūderi un apviļāju pūdercukurā. 


P1014309


Avots: trampampulkanat.livejournal.com

Vienkārša recepte

Uzmetu aci un sapratu, ka šeit pēdējā laikā ir ļoti daudz saldumu. Visos veidos! Domāju, ka mazliet jāpašķaida ar gaļu.

Šī ir ļoti vienkārša, ātri pagatavojama recepte.
Ļoti labi derēs gan Ziemassvētku-Jaungada galdam, gan bērnu pasākumam. Un ikdienai vēl jo vairāk!

chicken  on a grill spit


Vistu iesmiņi

6 porcijām:
4 vistas filejas
1 ēd.k. augu eļļas cepšanai
4 ēd.k. sezama eļļas
2 ēd.k. šķidrā medus
1 laima sula
1 ķiploka daiviņa
2 ēd.k. sezama sēklas

Vistas fileju nomazgāt, nosusināt un sagriezt strēmelītēs.
Ķiplokus sasmalcināt.
Bļodā sajaukt sezama eļļu, medu, laima sulu, ķiplokus un sāli. Samaisīt marinādi ar vistas filejas strēmelītēm un ielikt ledusskapī uz 1-2 stundām iemarinēties. Ik pa brīdim samaisīt.
Strēmelītes uzdur uz iesmiem tādos "vilnīšos". Apbērt ar sezama sēklām.
Pannā uzkarsēt eļļu un cept šašlikus apmēram 10 min visu laiku grozot.

Man nebija ne sezama eļļas, ne ašas sēkliņas. Es iztiku bez. Bet kaut-kur lasīju, ka var arī magones izmantot. Esot ļoti interesanti!
Ķiplokus liku noteikti vairāk - kādas 4 daiviņas.
Un! Man nav šķidrais medus un es pievienoju kļavu sīrupu. Sīrupam ir tāda specifiska piegarša un neskatoties uz to, ka pirmo reizi kļavu sīrupu es pagaršoju pāris mēnešus atpakaļ, priekš manis tā ir bērnības garša. Nu nezinu, kāpēc tā!

chicken on a grill spit


Manam bērnam ļoti garšoja! Parasti viņam nevar piespiest ēst - tad karsts, tad pārāk ass, tad pa cietu, tad vēl kaut-kas. Bet šoreiz, vēl kamēr cepu, jau nerātnās roķeles pazibēja un paliek iesmiņi vien...

Avots - gastronom.ru