Bērnības favorīti

Cik daudz recepšu mēs atceramies no bērnības?
Katrā ģimenē ir kaut-kāds mammas vai vecmāmiņas firmas ēdiens, kas ir atmiņā vēl joprojām un
"kā mammai" nesanāk ))))   Mūsu ģimenē tie bija kāpostu tīteņi.  Kad sāku dzīvot kopā ar savu vīru, izrādījās, ka arī viņa ģimenē kāpostu tīteņi bija iecienīts ēdiens. Un katra namamāte zin, cik daudz laika vajag, lai kaut-ko tādu pagatavotu - tu pusi  dienas pavadi virtuvē un piecās minūtēs viss apēsts. ))))) Es arī ļoti ilgi spītējos pretī vīra lūgumiem uztaisīt un, beidzot, padevos. Bet....kāpostgalvas tajā dienā veikalā nebija. Toties man mājās bija ķīniešu kāposti. Tā nu mani kāpostu tīteņi ir tapuši ļoti ātri. Tas bija nu jau daudzus gadus atpakaļ un kopš tās reizes kāpostu tīteņi ir iecienīts ziemas ēdiens arī manas pašas ģimenītē.


Kāpostu tīteņi
006


1 ķīniešu kāposts
700g maltās gaļas
1 ola
5 ķiploka daiviņas
1-2 apkaltušas maizes šķēlītes
1 sīpols
2-3 ēd.k. tomātu pastas

2 ēd.k. sviesta
sāls, pipari pēc garšas
saldā paprika (pulvers)

Ķīniešu kāpostam nogriež dupsi un sadala lapās.
Katlā ielej ūdeni, pieber sāli un garšvielas un uzvāra. Tagad šajā vārošā ūdenī ir jāliek kāpostu lapas ar kātu uz leju. Vāra burtiski 3-4-5 min (viss atkarīgs no lapu biezuma) un liek katlā nelielām porcijām, pa 5-8 lapām. Ar šūmkaroti izņem āra un liek uz šķīvja atdzist.
Pa to laiku uztaisa maltās gaļas pildījumu.

Gaļu sajaukt kopā ar olu un izmērcētu maizīti, piebērt sāli, piparus, papriku un visu kārtīgi sajaukt.
Sīpolus un ķiplokus notīrīt. Sīpolu sagriezt pusapļos, ķiplokus sīki sakapāt. Pannā uzkarsēt sviestu un apcept tajā sīpolus un ķiplokus līdz tie ir caurspīdīgi. Pievienot tomātu pastu, 2-3 min. Visu kopā pasautēt un izslēgt.

No maltās gaļas izcveidot bumbiņas un katru ietīt kāposta lapā. Ja neturās kopā, var pārsiet ar kulinārijas diegu. Katla apakšā saliek pāri palikušās vārītās kāpostlapas,pavirsu tīteņus, pievieno sīpolu-tomātu maisījumu un pārlej pāri ar buljonu, kur vārījās kāpostlapas.
Vāra līdz gatavībai, apmēram minūtes 30.


005

Pats sagatavošanas process man aizņem minūtes 20. Tālākais jau notiek bez manas līdzdalības un es varu darīt citas lietas.

Nav komentāru: