Oda topinamburam

018


Jeruzālemes artišoks, zemes bumbieris, topinamburs - tas viss ir viens dārzenis. Topinamburs Eiropā parādījās tikai 17 gadsimtā un par to vispirms uzzināja franči no Topinambusa cilts. No šejienes arī nosaukums. 18 gadsimtā topinamburu ieveda Krievijā un sākumā tas izplatījās kā ārstniecisks augs - to ieteica diabētiķiem, sirds slimniekiem, palīdz zarnu trakta darbības uzlabošanai, redzes uzlabošanai. Bet tik lielu popularitāti, kā kartupelis, tas neieguva.
To lieto uztura kā svaigu, tā arī vāra, cep, sautē, marinē, kaltē, taisa ievārījumus, kaviāru. Bet lapas izmanto salātos.


Es šodien izmēģināju vairākus pagatavošanas veidus - ceptus krāsnī, zupu un mērci.

Sākšu ar krāsnī ceptiem topinamburiem ar timiānu un ķiplokiem.

014


Topinamburs ir jānomazgā (uz tā varētu būt smiltis), jāsagriež daiviņās un jāsaliek uz cepešpannas vienā kārtā. Pārkaisīt ar sāli, pipariem, pārliet ar olīveļļu. Saspiest 4-5 ķiploka daiviņas vai sagriezt ripiņās un salikt uz topinabura, pa virsu uzliekam pāris timiāna zariņus. Liek cepties cepeškrāsnī. Man tās bija apmēram 15 min. Bet te viss ir atkarīgs no krāsns - kā nu kuram.


Nākamais - krēmzupa.

015


500g topinamburu
2 sīpoli
30g Rasa sviesta
3 gl buljona
100ml Rasa saldā krējuma
3-4 ēd.k. miltu
sals, pipari pēc garšas
muskatrieksts - pēc garšas

Topinamburu nomazgā, notīrīt un sagriezt gabaliņos. Pannā izkausēt sviestu un apcept topinamburu ar smalki sagrieztiem sīpoliem.
Uzvārīt buljonu un pārlikt tajā dārzeņus.
Miltus iemaisīt pusglāzē auksta buljona un pievienot zupai. Pievienot saldo krējumu un sablenderēt. Un pašās beigās pievienot sāli, piparus, muskatriekstu un vēlreiz uzkarsēt.


Pie tām pašām topinamburu šķēlītēm var pagatavot arī asāku mērci.

017


500g topinamburu
2 sīpoli
5 ķiploka daiviņas
30g Rasa sviesta
100g Rasa kausētā siera
sals, pipari pēc garšas

Topinamburu nomazgā, notīri un sagriez gabaliņos. Pannā izkausē sviestu un apcep topinamburu ar smalki sagrieztiem sīpoliem.
Pārliet ar ūdeni vai buljonu tā, lai topinamburs būtu tikko pārklāts ar šķidrumu.
Vāra līdz dārzeņi ir mīksti. Visu sablenderē kopā ar kausēto sieru. Pievieno sāli un piparus pēc garšās un izspied ķiplokus. Ja ir pārāk biezs, var mazliet pieliet buljonu vai saldo krējumu.

016

Nav komentāru: