Mana rīta rosme

Kā man patīk ziema! Man ļoti patīk dabīgā gaisma! Es pat esmu sākusi celties agrāk, lai pa tumsu visu paspētu sagatavot un tad tik bildēt un fotografēt, fotografēt un bildēt! )))) Daudziem fotogrāfiem ziemai atnākot iestājas radošā krīze! Nu kāda krīze, ka tik skaisti ir apkārt?!Tik vien vajag pilnai laimei - GAISMA!

Angel


Šī rīta agrā cēliena rezultāts ))))

Medus kēkss
8 porcijām:

4 cm svaigas ingvera saknes
50 ml gaišā sīrupa
100 ml šķidrā medus
140 g margarīna
4 ēd.k. brūnā cukura
2 olas
75 ml pilngraudu miltu
200ml kviešu miltu
1/2 tējk. kanēļa
1/2 tējk. maltu smaržīgo piparu
1/2 tējk. sāls
1 tējk. cepamā pulvera
100g ingvera sukāžu

Uzkarsēt krāsni līdz 170gr. 1 litra kēksa formu izklāt ar cepamo papīru ai iesmērēt ar sviestu.
Nomizot un sarīvēt ingveru, izspiest caur sietu un iegūto sulu saglabāt.
Ieliet katliņā sīrupu, pievienot medu, margarīnu un brūno cukuru un karsēt nelielā temperatūrā, kamēr margarīns izkusis. Noņemt masu no uguns un 3 min. putot ar mikseri. Pievienot ingvera sulu, olas un turpināt putošanu vēl 3 min.
Sajaukt kopā miltus, cepamo pulveri un garšvielas un visu iesijāt saputotā masā.
Maisīt, līdz veidojas viendabīga, šķidra mīkla. Pievienot pusi sasmalcināta ingvera un sukādes, apmaisīt un ieliet masu sagatavotajā formā. Pārkaisīt ar atlikušo ingveru un cept cepeškrāsnī 50-60 min. Pirms pasniegšanas pārkaisīt ar pūdercukuru.

Tea time


Šo recepti es atradu vienā reklāmas bukletā, kur reklamēja margarīnu cepšanai. ))) Šai reklāmas kampaņai ir burvīgs sauklis :"Tā pat nepagūs atdzist....Jo tā ir tava kūka!" Man visu laiku mieru nedod šī frāze!)))) Es nesapratu! Kāds man var paskaidrot?!

muffins


Un tagad par savām izmaiņām:

Kāds īsti gaišais sīrups ir domāts, es nesapratu (tas cukursīrups?), bet es ņēmu kļavu sīrupu no firmas DAMPS. MAn ļoti patīk kļavu sīrups - viņam ir tāda īpatnēja bērnības piegarša, kā karamelei! Visas pārējās garšvielas es arī ņemu tur pat.
Margarīna vietā es, protams, ņēmu RASAS sviestu. Nu kaut kā man neievieš uzticību tie visi jaunmodīgie cepamie margarīni ))). Pilngraudu miltu vietā es liku parastos. Vēl var mandeles sasmalcināt un pielikt tās klāt miltu vietā. Medus man ir ar vālriekstiem. Tad to arī pieliku apmēram pusburciņu, kas arī bija 100 ml, bet ar vālriesktiem kopā )))Forma man ir 22 cm un mīklas man pietika vēl 3 maziem kēksiņiem. Un stundu es droši necepu. Man sāka piedegt malas un es izņēmu no cepeškrāsns. Nu maksimums 30 min. Es domāju tas ir tāpēc, ka forma man nav dziļa un ātrāk izcepās.


Tea time


Kēkss sanāca ļoti smaržīgs, aromātisks, ne sauss. Uzcēlās ļoti skaisti! Un mazie kādi! Nu riktīgi skaistuļi!

Starp citu, Teikā ir atvēries jaunais AVOKADO veikals! Tur var nopirkt gan pārtikas krāsas, gan kļavu sīrupu,par kuru esmu rakstījusi,gan marcipāna masu (kas man jautāja?), gan visādus dekoriņus kūkām un tortēm. Visi burtiņi, šokolādes sirsniņas, zvaigznītes, krāsainais cukurs man ir no šī veikala! Mājas lapā esmu redzējusi arī cukura bumbiņas zelta un sudraba krāsā. Cik sen tādas esmu gribējusi! Nu un garšvielas tadžīnām! Es jau noskatīju! Man tagad pusveikalu ar garšvielām vajag! ))))

Mājas lapā vēl pat nav norādīta precīza adrese - es tik aptuveni varu pateikt. Brīvības gatve, Teikas krustojums. Tur uz stūra bija kādreiz Bites norēķinu daļa, Mēness aptieka. Pretējā ielas pusē Swedbanka un Statoils. Centrā veikals atrodas Tērbatas 49/51
Un te mazais noslēpums, kā tad bites iegūst medu - 

Super-ierice!

Ziniet, kas man tagad ir? Tadžīna! Precīzāk, veselas divas! Viena lielāka (5-6 personām), otra bik mazāka (2-3 personām). Tādas skaistules! Tās izgatavo Latvijā un iegādāties var šeit-veikalā
"Muhamors"!


P1013959


Es tagad baigi lielīšos!  ))) Es tā pa īstam nebiju gatava un neko īpašu nenopirku. Bet tad nolēmu, ka nekas slikts nebūs, ja es salikšu to, kas ir mājās. Mājās man bija - kartupeļi, burkāni un selerijas saknes no Ezerkauliņiem  un maltā gaļa. Vienkārši visu sagriezu un no maltās gaļas uztaisīju  frikadeles un visu sametu iekšā tadžīnā. Pielēju ūdeni un saliku garšvielas. Man jau ļoti garšo visādas itāļu - rozmarīns, timiāns, baziliks, bet šoreiz nolēmu, lai ir tīti austrumniecisks. Es tā precīzi neatceros, ko liku - tur bija gan kurkuma, gan fenhela sēklas, gan čili piparu pulveris, vēl kaut ko bēru. Nākamreiz es visu smalki pierakstīšu, bet šoreiz tik tā, iemēģināšanai )

Sanāca man re kas:

P1013954


Vispār, esmu šausmīgi apmierināta! Man liekas, ka tas ir ideāls variants aizņemtām mājsaimniecēm vai arī pilnīgiem slinkiem. Visu tik samet iekšā, pārlej ar ūdeni, pārkaisi ar garšvielām, uzliec uz uguns un dari, kas tev darāms! Tik taimers jāuzliek vai atgādinājums telefonā, lai pēc 50 min. atcerētos izslēgt! Nu ideāli! Nekas nepiedeg, nekas nav jāmaisa vai jāpārbauda! Viss notiek pats pa sevi!

Tagad es vēl vienu gribu! )) Tādu maziņu! Lai kadrā lien iekšā! ))))

Melu detektors - 2

Atceraties eksperimentu ar Maggi-ideju? Rubrika Melu detektors . Šodien eksperimentējam ar gatavo sauso maisījumu picas pagatavošanai un vērojam, ko varam iegūt!?

ES izvēlējos veikalā šādu: ražotājs-"Dobeles Dzirnavnieks"

P1018361


Tur iekšā ir divas paciņas - viena ar sauso raugu, otra ar miltiem. Sākumā vajadzēja pagatavot ieruagu - raugu sajaukt ar daļu silta piena un cukuru. Kad ieraugs ir gatavs, tad vajadzēja sajaukt ieraugu ar miltiem, atlikušo pienu, eļļu un olu. Iejaukt mīklu un likt siltā vietā lai ierūgst.

Pildījumu es taisīju visvienkāršāko - salami, Ezerkauliņu mazie kiršu tomātiņi (manam bērnam tie visvairāk garšo), Holandes siers


P1018337

Mīkla uzrūga ļoti ātri, bija diezgan mīksta un pufīga. Es pat teiktu, patīkama! )))) Izrullējās arī bez problēmām.

Bet.... es gaidīju kaut-ko vairāk no paciņas uz kuras ir rakstīts, ka tas ir speciāls maisījums picas pagatavošanai... Nu piekrītat taču, ka nav jau liela māksla ielikt skaistā maisiņā paciņu ar miltiem un paciņu ar raugu. ES tādu varu arī pati pagatavot! Cerēju kaut-ko burvīgāku saņemt beigās...īpašāku....speciālāku...garšīgāku beigu beigās! Tā ka no piecām iespējamajām zvaigznēm, šim produktam tiek 3 !

P1018363

Salāti

Ļoti vienkārši, bet ļoti garšīgi salāti.

P1012937


Salāti ar garnelēm, cukini un zilo sieru

Salātiem nepieciešams:
cukini
zilais siers
garneles
olīveļļa
sāls, pipari pēc garšas
baziliks

Cukini sagriezt strēmelītēs ar dārzeņu mizojamo un apcept pannā. Var visu uzreiz cept kā makaronus.
Garneles notīrīt un izņemt zarnu.
Sieru sagriezt kubiņos. Var ņemt arī Fetas sieru vai brinzu.
Visu skaisti sakārtot uz šķīvja un pārliet ar olīveļļu. Pārkaisīt ar sāli (tikai prātīgi, jo siers jau pats pa sevi ir sāļš) un svaigi maltiem pipariem un dekorēt ar bazilika lapiņām.

P1012952

Pasakas vērti Mafīni!

Šodien būs fantastiski garšīgi keksi!

P1013447
Foto - Viktorija Puķe



Kēksi manā izpratnē ir vairāk tādi sausi, drupačaini, ar rozīnēm. Šie atkal ir tādi... mitrāki)))) Man bērnībā bija ļoti mīļa grāmata par ēzelīti Mafīnu. Viņam piestāvētu šādi mafīni))))

Šokolādes-biezpiena mafīni

Recepte:
250 g mīksta biezpiena
5 ed.k. cukura
1 paciņas vaniļas cukura

Mīklai:
200 g miltu
2 tējk cepamā pulvera
3 ed.k. kakao pulvera
1 ola
180 g cukura
100 ml dabīgas eļļas bez smaržas
300 ml dabīga jogurta

Cepeškrāsni uzkarsēt līdz 180 grādiem.
Formiņas ieeļļot.
Cukuru, biezpienu un vaniļas cukuru uzputot.

Atsevišķi sajaukt miltus, cepamo pulveri, izsijātus miltus un kakao.
Atsevišķi uzputot olu, cukuru, eļļu un jogurtu.
Miltu masu sajaukt kopā ar olu masu.Kārtīgi sajaukt.

Miklu sadalīt uz pusēm. Vienu mīklas daļu salikt formiņās. Tad salikt pa virsu pa 2 tējk. biezpiena masas un tad pa virsu visu nosegt ar atlikušo mīklu. Cept 20 min.

P1013431
Foto - Viktorija Puķe


Man tas cukura daudzums likās pārāk liels! Man šķita nedaudz par saldu! Bet bērniem un saldummīļiem pašā laikā! Cepot šos kēksus es jau zināju, ka nevar likt iekšā saldo masu. Biezpienu jāizvēlas pēc iespējas sausāku, bet gludu, bez kunkuļiem. Es ņēmu Rasas vājpiena biezpienu. Cukura vietā izmantoju citrona cukuru no firmas DAMPS. Un pāris piles citrona sulas pievienoju.
Jogurts man bija no Rasas , deserta jogurts bez piedevām.

P1013442
Foto- Viktorija Puķe


Mums ļoti, ļoti garšoja!

Kafija un deserti

Kādā austrumu parunā ir teikts: " Kad cilvēks dzer vīnu, tā prāts aptumšojas, kad dzer kafiju - kļūst divreiz skaidrāks!" Tagad man ir skaidrs, kāpēc mēs parasti kafiju dzeram no rīta!
Gadsimtiem ilgi tika uzskatīts, ka dzert kafiju - ir kārdinošs, bet kaitīgs paradums. Tomēr pēdējie pētījumi liecina, ka ja ar kafiju nepārspīlēt (normāli ir 0,3g kofeīna diennaktī - tās ir 2-3 tasītes kafijas), tā ir pat veselīga: noņem nogurumu, stimulē smadzeņu un gremošanas sistēmas darbību. Ir pierādīts arī, ka cilvēki, kas parasti izdzer 2-3 kafijas tasītes dienā ir mazāk pakļauti depresijai un viņiem ir stabilāka psihe.

Un kafija var būt arī burvīgs deserts!
Paldies par kafiju saku saviem atbalstītājiem - kafijas ražotnei Melnā Kafija !

Kafija turku gaumē (viens no populārākajiem kafijas pagatavošanas veidiem)
P1013156

2 pilnas tējkarotes smalki samaltas kafijas
2 tējk. cukura
1 gl. ūdens

Kafija jāsamaisa ar cukuru, jāieber kafijas kanniņā un jāpārlej ar 1/3 ūdens. Jāliek vārīties. Kad maisījums uzvārījies, pielej vēl 1/3 ūdens, jāuzvāra vēlreiz. Tād jāpielej atlikušais ūdens un jāuzvāra vēlreiz. Tad kafiju pārlej iepriekš uzkarsētā krūzītē un piepilina maliet auksta ūdens, lai ātrāk nosēstos biezumi.

Kafija īru gaumē
P1013104

3 ēd.k. viskija
saldais krējums
cukurs pēc garšas
stipra karsta kafija

Glāzē ielej viskiju. Pievieno saldinātu kafiju, samaisa. Pievieno sakultu putukrējumu, neiemaisot kafijā.

Granita Di Caffe Con Panna
Ice coffee

100 ml espresso kafijas
2 gl. ūdens
3/4 gl. cukura
1 gl.putukrējuma

Pagatavot espresso, pēc iespējas koncentrētāku. Cukuru sajaukt ar ūdeni un uzkarsēt līdz cukurs ir pilnībā izšķīdis. Pievienot kafijai, saliet ledus formiņās un sasaldēt.
Saldo krējumu saputot ar cukuru. Ledu izņemt no formiņām un sasmalcināt blenderī. Augstas caurspīdīgas glāzes piepildīt slāņos: vispirms putukrējums, tad kafijas ledus, tad atkal putukrējums. Dekorēt ar šokolādi var ķirsīti.

Caffee Latte ar vaniļu un šokolādi
Coffee

700ml piena
250 ml espresso kafijas
3 ēd.k. vaniļas cukura
120g rūgtās šokolades

Katliņā uzkarsēt pienu, noņemt no uguns. Lielā krūzē sajaukt espresso ar 500 ml karsta piena. Pievienot 1 ēd.k. vaniļas cukura
Atlikušajam pienam pievienot 2 ēd.k. vaniļas cukura.Sajaukt un uzvārīt, noņemt no uguns. Pievienot sasmalcinātu šokolādi un samaisīt, kamēr šokolāde izkusīs.
Abus maisījumus sajaukt kopā un uzputot. Pasniedzot dekorēt ar šokolādi.


Kafija ar kakao

Cup of coffee

200ml ūdens
200ml piena
4 tējk. maltas kafijas
4 tējk. kakao-pulvera
4 tējk. cukura
4 ēd.k. saldā krējuma 10%

Pienu uzkarsēt, pievienot kakao pulveri un 2 tējk. cukura. Samaisīt un noņemt no uguns.
Kafijas kannā (turku kafijas pagatavošanai) iebērt svaigi maltu kafiju un atlikušo cukuru, pieliet ūdeni. Uzvārīt un noņemt no uguns. Ļoti uzmanīgi pieliet kafiju pie kakao.
Dzērienu saliet krūzītēs. Pievienot katrai pa 1 ēd.k. saldā krējuma.

Un šī ir vairāk ideja. Šādi dzer kafiju Francijā.
P1010995

Tasītes apakšā liek mīkstu sieru (bri, kamambers) un pārlej ar karstu kafiju. Kamēr kafiju dzer, siers kūst un beigās, kad kafija ir izdzerta, tad ar karotīti šo sieru apēd.

Rožmazītes

Šodien būs ne tik daudz recepte, cik ideja!

Rožmaizītes

P1012985


Ābolu rožmaizītes


Recepte:

3-4 lieli āboli
kārtainā mīkla (to var jau gatavu nopirkt veikalā)
šokolāde pēc vēlēšanās
cukurpūderis

Ābolus sagriezt ar visu miziņu plānās-plānās šķēlītēs. Novārīt 3 min. cukurūdenī un nolikt atdzist.
Mīklu izrullē un sagriez plānās strēmelītēs, apmēram 2 cm platas. Salikt uz katras strēmelītes ābolu šķēlītes pakāpeniski viena uz otras (kā zvīņas) un sarullēt. Saspraust ar zobu bakstāmiem. Ābolu maliņas iesmērē ar izkausētu šokolādi un pārkaisi ar cukurpūderi.
Cep cepeškrāsnī apmēram 30 min.

P1012995


Ābolus es tomēr iesaku nevārīt. ES novārīju, kā bija teikts receptē un man visi āboli izjuka. Mēģināju arī mazāk vārīt un vienkārši paturēt cukurūdenī, bet tad man lūza. Beigās, kad jau kādu kilogramu ābolu sabojāju un sarullēju tikai 5 rozītes, man pieleca - ābolus vajag plānās šķēlītēs sagriezt, pārkaisīt ar cukuru un atstāt uz kādu brītiņu. Cukurs iesūcas un ābolus var skaisti satīt rozītē.

P1012960


Tieši tāpat var uztaisīt maizītes ar desu. Desu var ņemt gan kūpinātu, gan parasto. Tikai, ja desa ir resnāka, tad šķēles labāk griezt uz pusēm. Es te vēl vienu kļūdu pieļāvu - es vispirms satinu rozītē un tad tinu iekšā mīklā. Bet ja salikt desas šķēles pa visu mīklas strēmelīti un tad satīt, tad rozītes sanāk krāšņākas.

Ābolu deserts

Man šodien vēl viena ābolu recepte. Un nejauša sagadīšanās - atkal no angļu virtuves.)))

P1013179



Sautēti ingvera āboli ar viskiju un putukrējumu. 

Ingvers britu virtuvē ir bieži izmantojama garšviela. Tā tika ievesta no angļu kolonijām Indijā un Dienvidamerikā. Pirms ingveru ieveda Eiropā, tas jau sen bija iemīļots britu virtuvēs.

80g ingvera saknes
2 citronu sula
1 kg ābolu
250g cukura
1 ēd.k. vaniļas cukura
200ml viskija
200g saldā krējuma

Ingveru nomizot un sarīvēt uz smalkas rīves. Iebērt bļodā un sajaukt ar citronu sulu.
Ābolus nomazgāt, nomizot, izgriezt serdi un sagriezt palielās šķēlēs. Pievienot ingveru un pārkaisīt ar cukuru, vaniļas cukuru.Pārliet ar viskiju un atstāt uz apmēram 2 stundām lai ievelkas.
Ābolus ar visu šķidrumu pārlikt katlā un uzvārīt. Sautēt uz lēnas uguns līdz āboli kļūst caurspīdīgi. Noņem katlu no uguns, atdzesē un tad liek ledusskapī līdz tie atdziest pavisam.

Saldo krējumu saputo. Ābolus ar sīrupu liek trauciņos un dekorē ar putukrējumu.

P1013183


Avots - Pasaules virtuve

Gardie krēmi

P1013077


Tukšs! )))) Tur iekšā bija ļoooti garšīgs krēms! )))

Šo recepti es piefiksēju vēl tad, kad cepu lemon bars. Un jau toreiz es uzzināju, ka pildījumu gatavo arī atsevišķi un ēd ar pankūkām, putru, tostiem, izmanto tortēs, kūciņās un ruletēs kā pildījumu.

Saucās kurds un faktiski tas ir vārīts krēms tikai piena vietā šeit ir olas.

Recepte ir no ātrajām un ne pārāk sarežģītām.

Sākšu ar citronu kurdu.

P1012563


2 citronu sula un miziņa
50g sviesta
150 g cukura
2 olas

Citronu sulu sajaukt kopā ar cukuru un rīvētu miziņu. Pievienot gabaliņos sagrieztu sviestu un likt ūdens peldē vārīties.
Olas uzputot.
Kad sviests izkusīs lēnām ieliet olu masu. Vārīt ūdens peldē visu laiku jaucot, kamēr masa paliks bieza.
Gatavo krēmu no ūdens peldes un salikt burciņās. Glabāt ledusskapī (līdz 10 dienām).

P1012578


Man jau nu ļoooti garšoja!

Un es nolēmu paeksperimentēt un izmēģināt ar citām sulām.
Man no Very Berry stāv dažādas sulas un nektāri. Nolēmu izmēģināt aroniju sulu.
Starp citu, man kāda meitene pačukstēja, ka vislētāk šīs sulas varot iegādāties firmā Gemoss, Mūkusalas ielā.

P1013072


Aroniju kurds

1 gl. aroniju sulas
2/3 gl. cukura
6 olas
100g sviesta

Šoreiz es olas saputoju ar cukuru, pievienoju izkausētu mikroviļņu krāsnī sviestu, sulu un uzliku vārīties ūdens peldē. Bez ūdens peldes vārīt man ir bail, jo var saiet kunkuļos. Viss! Tikko sāk biezēt, tā ņem nost un saliek burciņās.
Šim variantam man bija vairāk sulas, tāpēc arī pārējās proporcijas ir lielākas.

P1013060


Protams, ka man garšoja!Izmēģināju vienkārši sajaukt ar kefīru, ar pārslām brokastīs. Ļoti garšīgi!

Avots - kuking.net

Atkal spāņu virtuve!

Diezgan vienkārša un ātri pagatavojama recepte. Arī sastāvdaļas ir oriģinālas un neikdienišķas.

White Wine



Vistas fileja ar vīnogām

(2 porcijām)
2 vistas filejas
vīnogas
apmēram 50-80 ml salda vīna (muskats)
1 vidējs sīpols
1/2 citrona (pēc vēlēšanās)
olīveļļa
rozmarīns (pēc vēlēšanās)
sāls-pipari pēc garšas

1. Sīpolu smalki sagriezt un apcept uz lēnas uguns olīveļļā. Pievienot vīnogas un citrona ripiņas un pasautēt visu kopā, samazinot uguni līdz minimumam.
Atsevišķi apcept vistas filejas nelielā eļļas daudzumā. Pārkaisīt ar sāli un pipariem.
Apceptu gaļu (iekšpusē tā var palikt jēla) pārlikt pannā ar vīnogām un pārliet ar vīnu. Palielinot uguni ļaut izvārīties alkoholam apmēram 3-4 minūtes un atkal samazināt uguni. Pievienot rozmarīnu. Uzlikt vāku un zem vāka sautēt gaļu līdz gatavībai.
Pasniegt var ar rīsiem, bet var arī tā ēst.

Chicken with grape



Vīnu var aizvietot ar vīnogu sulu. Var arī ar vistas buljonu - tad gaļa beigās nebūs tik salda. Vīnogas labāk ņemt bez kauliņiem un mazās - tās labāk tur formu.
Rozmarīna vietā var pievienot timiānu.

Corksvrew and cork  
Avots - cuinera-catala.livejournal.com






Cepumi amerikāņu stilā

Daudzās ārzemju filmās esmu redzējusi tādus lielus brūnus apaļus cepumus. Diezgan neglītus jāsaka, bet Amerikā tie ir ļoti populāri. Man viņi atgādina vizuāli mūsu pašu auzu pārslu cepumus - arī ne visai glīti, bet ļoti garšīgi.

Viena mana draudzene savā blogā ielika recepti un es izmēģināju.

Amerikāņu šokolādes cepumi

P1012003


2 gl miltu
1/2 gl kakao pulvera
2 tējk. cepamā pulvera
1/2 tējk. sāls
450 g tumšās (semisweet) šokolādes, izkausēt
4 olas
2 tējk. vaniļas cukura
2 tējk. šķīstošās kafijas
150g mīksta sviesta
1 1/2 gl cukura
2 gl šokolādes čipšu (chocolate chips)

Miltus kopā ar cepamo pulveri izsijāt, pievienot kakao un sāli.
Atsevišķi saputot olas ar šķīstošo kafiju.
Atsevišķi uzputot sviestu ar cukuru. Pakāpeniski pievienot olu masu. Turpinot putot pamazām pievienot šokolādi. Iejaukt miltus un nedaudz sajaukt ar karoti kopā, tikai lai sanāk viendabīga mīkla (lieki nejaukt un neputot!)Pievienot šokolādes čipšus.
Cept iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 10 min. Uz cepamās pannas atdzesēt.


Es taisīju pusporciju - man sanāca 12 lieli cepumi. Šķīstošās kafijas man nebija. Šokolādes vietā es izmantoju speciālu šokolādes masu no firmas DAMPS, 200g iepakojumu. Dekorēju ar zvaigznītēm arī no firmas DAMPS

Cepumus obligāti atdzesēt cepešpannā - pēc cepšanas viņi būs mīksti un jau atdzišanas laikā tie sastingst.Tad tos smuki var noņemt nost no pannas. Paši cepumi ir ļoti garšīgi, mīksti kā svaiga maizīte ))) Vēl viens pluss par labu šai receptei - ļoti vienkārša un ātri pagatavojama!

P1012005


Es kad dekorēju cepumus ar zvaigznītēm, virtuvē ienāca dēls un pajautāja ko es tur daru?! Es atbildēju, ka cepu ļoti garšīgus cepumus. Viņš paskatījās un teica: " Izskatās pēc kakām....ar zvaigznēm!" )))) Vakarā dēls vēl virināja cepeškrāsni un ārdijās: "Kur ir visi cepumi?! Es neapēdu līdz galam! Tur vēl bija! Kas visu apēda?!"
Tagad es saprotu, kāpēc viņi tā garšo amerikāņiem! )))

Poētiskā kūka

Ja jums mājās pūst un iet bojā āboli, man jūs ir žēl! Tas nozīmē, ka jūs neesat šo kūku pat pagaršojuši! Tas ir kaut kas fantastisks! Jums tas obligāti ir jāizmēģina!


Cvetajevu ābolu kūka

Pēc leģendas tieši šo kūku māsas Cvetaevas, Anastasija un Marina,pasniedza saviem viesiem.
Сvetaeva's apple pie


(uz 23 cm lielu formu)
2-3 lieli āboli

Mīklai:
70g krējuma
160g miltu
1 tējk. cepamā pulvera
100g Rasas sviesta

Krēmam:
200g krējuma
200g cukura
1 ola
1 ēd.k. ar kaudzi miltu

Cepeškrāsni uzkarsēt līdz 180 grādiem.
Sviestu izkausēt uz mazas uguns.
Lielā bļodā izsijāt miltus ar cepamo pulveri, pievienot krējumu un sviestu un iejaukt mīklu. Miklai jāsanāk ļoti mīkstai.
Formu ietaukot un ieklāt krustām-šķērsām divas cepamā papīra strēmeles. Malām jākarājas ārpusē. Aiz šīm malām vēlāk būs vieglāk izņemt kūku no formas ārā.
Mīklu ar pirkstiem izsmērēt formā, uztaisīt bortiņus.
Ābolus notīrīt un sagriezt plānā šķēlītēs (to viegli var izdarīt ar dārzeņu mizojamo). Pēc vēlēšanās - pārkaisīt ar kanēli.
Krēmam: saputot kopā krējumu, cukuru, olu un miltus. Krēms sanāks pašķidrs, bet cepšanas procesā tas sabiezēs. Pārliet krēmu pāri āboliem.
Cept cepeškrāsnī apmēram 50 min.
Atdzesēt formā 10 min un pasaucot palīgu aiz papīra malām izņemt kūku no formas.

Ļoti garšīgi ar saldējumu. Man te ir Ekselence ar rozīnēm

Сvetaeva's apple pie

Man tikai bik krēmam pa daudz cukurs likās.
Bet tā - ideāla kūka!
Ļoti gaisīga, ļoti maiga.... nu tāda...tāda...poētiska!

Сvetaeva's apple pie

Pēc Tunisijas motīviem

Es pie Sigņa blogā izlasīju, ka recepte ir instrukcija, kā no sastāvdaļām, kuras tu esi aizmirsis nopirkt, izmantojot rīkus, kuri tev nav, pagatavotu ēdienu, kuru pat suns neēstu! Par suni nav taisnība - bija tik garšīgi, ka visu paši apēdām! Viss pārējais ir tieši pa tēmu!

P1012534


Šie pīrādziņi ir daļēji manis izgudroti, daļēji - Tunisijas recepte. Drīzāk tā - pīrādziņi pēc Tunisijas virtuves motīviem.
Šos pīrādziņus Tunisijā sauc par brikiem. Mīklu gatavo no ļoti smalkas mannas, ilgi un kārtīgi izmīca un tad plāni-plāni izrullē un beigās fritē. Šo dīvaino mīklu varot aizstāt ar filo mīklu vai arī ar kārtaino mīklu. Kā jūs saprotat, filo mīklu mums veikalos es neesmu redzējusi, mīklu no mannas vēl jo vairāk. Pat nojausmas nav, kā to gatavo!
Pildījumam izmanto tunci, kaperus, jēlas olas un pētersīļus. Tuncis man mājās nebija (vīrs, ziniet, sen makšķerēt nav bijis!), toties bija kūpināts asaris no RozesGV. Kaperi bija tikai pavisam sīki kā zirnīši, toties ir lielais spainis ar marinētiem gurķīšiem no Ezerkauliņiem. Eļļas arī bija žēl, jo bija tikai labas kvalitātes olīveļļa (dargā!)....

P1012536


Tā arī radās pīrādziņi ar kūpinātu asari un marinētiem gurķiem.

Es ņēmu:
300g kūpināta asara gaļas
2 marinētus gurķus
1 sīpols
pētersīļi
sāls, pipari pēc garšas
paipalu olas
4 plāksnes kārtainās mīklas

Sīpolu smalki sagriezt. Gurķus sagriezt kubiņos. Pētersīļus sakapāt.
Pannā uzkarsēt olīveļļu un apcept tajā sīpolu līdz tie ir caurspīdīgi. Pašās beigās pievienot pētersīļus un kopā pāris minūtes pasautēt.
Kūpinātu asari sīki sakapāt, pievienot gurķus, sīpolu masu, sāli, piparus pēc garšas un kārtīgi samaisīt.
Mīklu plāni izrullēt, sagriezt kvadrātos un un katra kvadrāta uzlikt pa vienai ēdamkarotei pildījuma. ES vēl dažiem pa vidu uzliku pa vienai vārītai paipalu olai. Izveidot pīrādziņus? salikt uz cepešpannas, apsmērēt ar sakultu olu un cept cepeškrāsnī līdz brūnai garoziņai.

P1012538



Lūk tā man sanāca!

Zirņu sezona ir sākusies!

Es jau aizskāru Ziemassvētku tēmu iepriekšējā receptē un šodien gribu paturpināt. Ziemas sezonai sākoties mūsu galdos aizvien biežāk parādās pelēkie zirņi. Problēma ir tikai tajā, ka tradicionāli tie ir pelēkie zirņi ar sīpoliem un gaļu, Ziemassvētkos vēl zirņu pikas. Tas arī viss! Vismaz es nevienas tādas tradicionālas, īstenas latviešu receptes nezinu.

Tāpēc es nolēmu pārbaudīt, kā mūsu pašu pelēkie zirņi uzvedās citām tautām raksturīgās receptēs.

Šodien esmu izmēģinājusi čauderu ar pelēkiem zirņiem.

Vispār sākotnēji čauders tika vārīts tikai no zivīm un dažādām jūras veltēm, bet ar laiku par čauderu sāka saukt jebkādu biezu zupu ar miltiem un pienu.

Chowder


Čauders ar pelēkiem zirņiem, kūpinātām ribiņām un kūpināto sieru.

Oriģinālreceptē tika izmantotas melnās pupas, bet es jau teicu, ka nolēmu izmēģināt ar mūsu pašu pelēkiem zirņiem.

Pelēkos zirņus(apm. 400g) iemērkt uz nakti un nākamajā dienā izvārīt ar kūpinātām ribiņām. Buljonu nost neliet.
Vienu vidēji lielu sīpolu smalki sagriezt un apcept pannā ar 3 smalki sakapātām ķiploku daiviņām.
Pievienot zirņiem katlā, pārkaisīt ar sāli un pipariem, sarkaniem čili pipariem un kariju un vārīt visu kopā 20-30 min.
250-300g kūpināta siera sarīvēt un sajaukt kopā ar 3-4 ēd.k. miltu.
Katlā ar zirņiem pielikt 1 ēd.k. sviesta (man bija Rasas) un 2 gl piena (man arī bija Rasas) . Pievienot arī siera maisījumu un vārīt tik ilgi, kamēr siers ir pilnībā izkusis.

Pasniedz ar lakto mērci, kas ir sajaukts kopā ar zaļumiem un ķiplokiem.

Avots -  thepioneerwoman.com


Chowder


Man ļoti garšoja! Ļoti interesants savienojums - zirņi, piens un kūpināts siers. Domāju, ka labi derēs ari parasts siers un zirņus var arī vienkārši novārīt un izmantot zirņu novārījumu.

Naranjas confitadas bañadas en chocolate

Ceļojam uz Spāniju!Šis ir spāņu tradicionāls Ziemassvētku gardums.

Karamelizēti apelsīni šokolādē


P1012472


Recepte:
4-6 apelsīni (atkarībā no izmēra)

600 g cukura
300 ml ūdens
250 g rūgtas šokolādes


Apelsīnus sagriezt apmēram 5 mm biezās ripiņās. Ja būs resnāki - būs pārāk rūgts, ja plānāki - vidiņš izjuks.

Apelsīnu ripiņās pārliet ar vārošu ūdeni un paturēt pāris minūtes - tas noņems rūgtumu.
Uzkarsēt ūdeni ar cukuru, pārlikt tajā apelsīnu ripiņas un vārīt uz lēnas uguns apmēram stundu - pusotras līdz apelsīni kļūst caurspīdīgi. Apelsīnus izņemt un salikt uz restēm, lai notek liekais šķidrums. Pārlikt uz cepešpannas un pažāvēt krāsnī 100 grādu temperatūrā 15-20 min. Atdzesēt.

Jau šajā etapā saņemam vērtīgu mantu - karamelizētus apelsīnus. Tos jau var izmantot kā cukātus.

Bet var arī pusīti apelsīna ripiņas iemērkt izkausētā šokolādē un nolikt uz restēm nožūt.


Pašus apelsīnus es cepeškrāsnī nežāvēju, jo man bija bail, ka tās kļūs pārāk cietas. Es vienkārši saliku uz cepamā papīra un atstāju uz palodzes līdz nākamajam rītam. Apelsīni pažuva, bet palika mīksti un sulīgi. Un rūgtās šokolādes vietā izmantoju piena-riekstu šokolādi, ko viegli visā trauciņā izkausēt mikroviļņu krāsnī. Pārkaisīju ar sadrupinātiem riekstiem. Tā šokolāde man ir no firmas DAMPS. Ļoti ērti glabāt un arī izmantot!

P1012494


Krūzītē ir Melnā kafija ar Rīgas balzāmu un putotu saldo krējumu.

Zivju diena!

Šodien nav ceturtdiena, bet tomēr būs zivju diena! )))


P1019438



Pastēte ar kūpinātu sviesta zivi

500g kūpinātas sviesta zivs
1 sīpols
2 novārītas olas
majonēze vai krējums

Sviesta zivi (Peprilus triacanthus latīniski) sasmalcināt. To var izdarīt blenderī, bet tad labāk uzreiz ar krējumu vai majonēzi. Bet var arī ar dakšiņu saspaidīt. Pievienot smalki sakapātu sīpolu un olas un visu kārtīgi sajaukt.


P1019402



Tartars no siļķes
(16 maizes šķēlītēm)

2 bundžiņas Matje siļķes
1 ābols
2 marinēti gurķi
1 sarkans sīpols
2 tējk. asu sinepju
2 ēd.k. olīveļļas
2 ēd.k. krējuma
1 ēd.k. etiķa
1 tējk. medus
sāls, pipari pēc garšas
dilles
8 šķēlītes maizes "Tumšie rudzi"

Siļķi sasmalcināt. Ābolu notīrīt un smalki sagriezt kopā ar marinētiem gurķiem. Visu sajaukt kopā.
Lielā bļodā sakult sinepes, eļļu, krējumu, medu un etiķi, pievienot sāli un piparus pēc garšas. Pārliet ar mērci tataru un uzmanīgi sajaukt. Pārklāt ar foliju un ielikt ledusskapī minimums uz 30 min.
Dilles sakapāt un iejaukt tatārā, visu vēlreiz kārtīgi sajaukt. Pēc nepieciešamības pievienot vēl sāli un piparus.
Katru maizes šķēlīti sagriezt pa diagonāli uz pusēm un uz katru izlikt tartaru. dekorēt ar dillēm.

P1012402



Nosaukums " Matjes" cēlies no holandiešu vārda "meisje" jeb jauna meitene. Tas tāpēc, ka arī šīs siļķes ir jaunas un vēl nav nērsušas ikrus un tāpēc tās ir īpaši garšīgas. Pēc nozvejošanas siļķes iesāla speciālā sālījumā.



Avots - "Pasaules virtuve"

Asais ziemas ēdiens

Nu jau pavisam tuvu ziema un aukstais laiks - nākamnedēļ sola sniegu!
Un aukstajos ziemas vakaros gribās kaut-ko karstu, asu un kreftīgu!

Beetroot Chicken


Asais cālis ar bietēm

500g cālis (fileja, stilbiņi)
1 biete
1 tomāts
2 sīpoli
2 ēd.k. smalki sakapātu ķiploku
1 ēd.k. korindra
1 ēd.k. piparu
1/4 ed.k. karija
2 asie čili pipari

1.Vistu ar visām garšvielām (izņemot čili piparus) izvārīt līdz tā ir mīksta.
2. Tomātu noblanšēt, noņemt ādu, sagriezt gabaliņos un uzvārīt kopā ar sarīvētu bieti.
3. Sīpolus sagriezt, apcep eļļa kopā ar čili pipariem un pievienot tomātu-biešu maisījumu.
4.Pievienot vistu, visu sajaukt un pasniegt vēl karstu.

Brīdinu uzreiz - tas ir ļoti ass! Var beigās pielikt krējumu.


Beetroot Chicken


Источник - expatrecipe.com