Kafija un deserti

Kādā austrumu parunā ir teikts: " Kad cilvēks dzer vīnu, tā prāts aptumšojas, kad dzer kafiju - kļūst divreiz skaidrāks!" Tagad man ir skaidrs, kāpēc mēs parasti kafiju dzeram no rīta!
Gadsimtiem ilgi tika uzskatīts, ka dzert kafiju - ir kārdinošs, bet kaitīgs paradums. Tomēr pēdējie pētījumi liecina, ka ja ar kafiju nepārspīlēt (normāli ir 0,3g kofeīna diennaktī - tās ir 2-3 tasītes kafijas), tā ir pat veselīga: noņem nogurumu, stimulē smadzeņu un gremošanas sistēmas darbību. Ir pierādīts arī, ka cilvēki, kas parasti izdzer 2-3 kafijas tasītes dienā ir mazāk pakļauti depresijai un viņiem ir stabilāka psihe.

Un kafija var būt arī burvīgs deserts!
Paldies par kafiju saku saviem atbalstītājiem - kafijas ražotnei Melnā Kafija !

Kafija turku gaumē (viens no populārākajiem kafijas pagatavošanas veidiem)
P1013156

2 pilnas tējkarotes smalki samaltas kafijas
2 tējk. cukura
1 gl. ūdens

Kafija jāsamaisa ar cukuru, jāieber kafijas kanniņā un jāpārlej ar 1/3 ūdens. Jāliek vārīties. Kad maisījums uzvārījies, pielej vēl 1/3 ūdens, jāuzvāra vēlreiz. Tād jāpielej atlikušais ūdens un jāuzvāra vēlreiz. Tad kafiju pārlej iepriekš uzkarsētā krūzītē un piepilina maliet auksta ūdens, lai ātrāk nosēstos biezumi.

Kafija īru gaumē
P1013104

3 ēd.k. viskija
saldais krējums
cukurs pēc garšas
stipra karsta kafija

Glāzē ielej viskiju. Pievieno saldinātu kafiju, samaisa. Pievieno sakultu putukrējumu, neiemaisot kafijā.

Granita Di Caffe Con Panna
Ice coffee

100 ml espresso kafijas
2 gl. ūdens
3/4 gl. cukura
1 gl.putukrējuma

Pagatavot espresso, pēc iespējas koncentrētāku. Cukuru sajaukt ar ūdeni un uzkarsēt līdz cukurs ir pilnībā izšķīdis. Pievienot kafijai, saliet ledus formiņās un sasaldēt.
Saldo krējumu saputot ar cukuru. Ledu izņemt no formiņām un sasmalcināt blenderī. Augstas caurspīdīgas glāzes piepildīt slāņos: vispirms putukrējums, tad kafijas ledus, tad atkal putukrējums. Dekorēt ar šokolādi var ķirsīti.

Caffee Latte ar vaniļu un šokolādi
Coffee

700ml piena
250 ml espresso kafijas
3 ēd.k. vaniļas cukura
120g rūgtās šokolades

Katliņā uzkarsēt pienu, noņemt no uguns. Lielā krūzē sajaukt espresso ar 500 ml karsta piena. Pievienot 1 ēd.k. vaniļas cukura
Atlikušajam pienam pievienot 2 ēd.k. vaniļas cukura.Sajaukt un uzvārīt, noņemt no uguns. Pievienot sasmalcinātu šokolādi un samaisīt, kamēr šokolāde izkusīs.
Abus maisījumus sajaukt kopā un uzputot. Pasniedzot dekorēt ar šokolādi.


Kafija ar kakao

Cup of coffee

200ml ūdens
200ml piena
4 tējk. maltas kafijas
4 tējk. kakao-pulvera
4 tējk. cukura
4 ēd.k. saldā krējuma 10%

Pienu uzkarsēt, pievienot kakao pulveri un 2 tējk. cukura. Samaisīt un noņemt no uguns.
Kafijas kannā (turku kafijas pagatavošanai) iebērt svaigi maltu kafiju un atlikušo cukuru, pieliet ūdeni. Uzvārīt un noņemt no uguns. Ļoti uzmanīgi pieliet kafiju pie kakao.
Dzērienu saliet krūzītēs. Pievienot katrai pa 1 ēd.k. saldā krējuma.

Un šī ir vairāk ideja. Šādi dzer kafiju Francijā.
P1010995

Tasītes apakšā liek mīkstu sieru (bri, kamambers) un pārlej ar karstu kafiju. Kamēr kafiju dzer, siers kūst un beigās, kad kafija ir izdzerta, tad ar karotīti šo sieru apēd.

1 komentārs:

Anonīms teica...

"mīlu " dzert kafiju ar labu sieru , kādreiz tas bija Krievijas siers , tagad Čedaras . ( ā jā , piekožot to sieru ar kafiju , praktiski pāris šķēlītes ar tasi kafijas . )